Το enfant terrible της γαλλικής μόδας αποχωρεί από τη πασαρέλα. Μετά από μια 50ετή καριέρα που ξεκίνησε στην ηλικία των 18 ετών με μέντορα τον Pierre Cardin, και αφού έχτισε μια ολόκληρη αυτοκρατορία που υπολογίζεται σε εκατομμύρια ευρώ, ο Jean Paul Gaultier ανακοίνωσε ότι η επικείμενη επίδειξη haute couture στις 22 Ιανουαρίου στο Παρίσι θα είναι και η τελευταία του. Ανεβάζοντας ένα βίντεο στο Twitter και το Instagram, έδωσε την υπόσχεση πως το “Gaultier Paris θα συνεχίσει” – και ότι έχει “ένα νέο project”, το οποίο θα αποκαλυφθεί πολύ σύντομα. Πρόκειται για ένα συναρπαστικό επόμενο βήμα για έναν άνθρωπο του οποίου η καριέρα δεν ήταν ποτέ προβλέψιμη. Παρουσιάζοντας την πρώτη συλλογή του το 1976, η αντισυμβατική ματιά του Gaultierέχει πολλές φορές προκαλέσει, αλλά ταυτόχρονα έχει αλλάξει τη μόδα. Στο τιμόνι τόσο του δικού του οίκου όσο και του Hermès από το 2003 μέχρι το 2010, έχει σχεδιάσει δεκάδες κοστούμια για ταινίες και παραστάσεις, όπως το The Fifth Element του Luc Besson (1997) μέχρι την πρόσφατη αναδρομική του έκθεση, Fashion Freak Show. Ένας τίτλος που του ταιριάζει, καθώς ο Gaultier ξέρει καλύτερα από τον καθένα πως να κάνει ένα φαντασμαγορικό show. Η Vogue ρίχνει μια ματιά σε μερικές από τις πιο κορυφαίες στιγμές της πασαρέλας του Jean Paul Gaultier: τολμηρές δημιουργίες, μοντέλα που μεταμορφώθηκαν σε βιβλικές μορφές, άψογο tailoring, και αμέτρητους κορσέδες.
Autumn/Winter 1984
Γοητευμένος από την ιδέα των lingerie σαν ένδυμα, από τα πρώτα του κιόλας βήματα, ο Gaultier αντλούσε έμπνευση από τα εσώρουχα της δεκαετίας του 1950 σε όλη του τη καριέρας- συχνά διαστρεβλώνοντας την έννοια της θηλυκότητας μέσω του χιούμορ και της υπερβολής. Η συλλογή του AW84 ήταν η αρχή της πλέον γνωστής κωνικής σιλουέτας μέσα από το διάσημο “Bombshell Breasts” dress, το οποίο παρουσίασε σε ροζ και πορτοκαλί βελούδο. Ο Gaultier παραδέχθηκε πως εμπνεύστηκε από τους κορσέδες και τα εσώρουχα της γιαγιάς του και πως πρώτη φορά δοκίμασε αυτή την υπερβολική εκδοχή στο αρκουδάκι που είχε σαν παιδί, τη Νάνα. Δεν άργησε να γίνει μια από τις πλέον εμβληματικές του δημιουργίες, όταν τράβηξε την προσοχή της Madonna, η οποία ζήτησε από τον Gaultier να της φτιάξει παρόμοιες εμφανίσεις για το διάσημο Blond Ambition tour το 1990.

Spring/Summer 1985
Ο Gaultier προκάλεσε οργή αλλά κέρδισε και το χειροκρότημα με το show του SS85, Et Dieu Créa l’Homme (Και ο Θεός έπλασε τον Άνδρα) – χωρίς πρόθεση. Μετά το L’Homme Objet (Boy Toy) του 1983, όπου παρουσίασε για πρώτη φορά μια πολύ ερωτική σιλουέτα ενός γυμνασμένου νεαρού ναυτικού (με τη marinière, την ριγέ μπλε και άσπρης μπλούζα που επιστρέφει συχνά στη μόδα), ο Gaultier έσπασε τα ταμπού, βγάζοντας στη πασαρέλα άντρες μοντέλα με φούστες. Τότε, ο σχεδιαστής επεσήμανε τη μακρά παράδοση των διαφορετικών πολιτιστικών προσεγγίσεων στο ανδρικό φόρεμα και συνέχισε να αψηφά τα στερεότυπα.