«Η Μόδα αλλάζει» είναι μια πρόταση εξαιρετικά γνώριμη σε όλους μας. Το 2022 όμως αποκτά νέο περιεχόμενο. Γιατί, από φέτος και στο εξής, οι όποιες αλλαγές δεν αφορούν τα μήκη, τα κοψίματα, τις υφές και τα patterns, αλλά την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου, τη διαχείριση των φυσικών πόρων και τη μείωση των εκπομπών ρύπων. Οι νέες τάσεις δεν αποφασίζονται από υπερταλαντούχους σχεδιαστές μέσα στα ατελιέ τους, αλλά από επιστήμονες ύψιστης εξειδίκευσης και από σκληρούς τεχνοκράτες. Κι αν ψάχνετε μοντέλα να τις παρουσιάσουν, διαθέσιμα είναι μόνο τα μαθηματικά μοντέλα.
Το αίτημα της βιωσιμότητας ξεφεύγει από το πλαίσιο των πολιτικών δεσμεύσεων και των διεθνών συμφωνιών και μετατρέπεται στη συλλογικότερη των συλλογικών ευθυνών που η ανθρωπότητα έχει ποτέ αναλάβει. Και από αυτό ακριβώς το γεγονός ξεπηδούν τα trends της σεζόν – ίσως και όλων των υπόλοιπων σεζόν μέχρι το τέλος του αιώνα.
Εν αρχή ην η επιστήμη
Αν κάτι εμπεδώσαμε στην τρέχουσα συνθήκη της επιδημίας του κορωνοϊού, είναι το ότι η επιβίωσή μας είναι απόλυτα εξαρτημένη από τα επιστημονικά δεδομένα. Το αυτό ισχύει και για τη Γη. Και μάλιστα στην περίπτωση του πλανήτη, όλοι οι τομείς και όλες μα όλες οι ειδικότητες έχουν λόγο. Πρόκειται λοιπόν για επιστημονικό δεδομένο ότι μέχρι το έτος 2100 θα πρέπει να έχει κατορθώσει η ανθρωπότητα να σταθεροποιήσει την άνοδο της μέσης θερμοκρασίας στους +1,5 °C σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, αν θέλουμε να αποτρέψουμε το λιώσιμο των αρκτικών πάγων και το να υποφέρει το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού από τις θανάσιμες επιπτώσεις του καύσωνα και της ξηρασίας.
Καθώς η βιομηχανία της μόδας ευθύνεται για το 10% της συνολικής εκπομπής ρύπων, είναι ευνόητο ότι η στάση της στο παρόν και στο άμεσο μέλλον θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στο φλέγον ζήτημα της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Με την καθοδήγηση των ειδικών έχουν ξεκινήσει σειρά μεταρρυθμίσεων σε όλα τα επίπεδα: παραγωγής και προμήθειας πρώτων υλών, κατασκευής και διάθεσης ενδυμάτων, συνθηκών εργασίας αλλά και μέριμνας αφ’ ης στιγμής τα προϊόντα καταλήξουν στα χέρια των καταναλωτών.
Αυστηροποίηση νόμων
Όπως οτιδήποτε άλλο αφορά το γενικό καλό, η μείωση των εκπομπών αερίων χρειάζεται ένα ισχυρό νομικό πλαίσιο. Η αρχή έγινε με τη Συμφωνία του Παρισιού, που το 2016 υπεγράφη από τα περισσότερα κράτη μέλη του ΟΗΕ. Τρεις σημαντικοί ρυπαντές έχουν αρνηθεί να την επικυρώσουν και αυτοί είναι η Τουρκία, το Ιράν και το Ιράκ. Με αυτήν οι χώρες δεσμεύονταν στην εκπόνηση και κατάθεση, έως το 2020, σχεδίου για το πώς και πότε η καθεμία από αυτές θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες που θα συντελέσουν στην αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Η πανδημία αποτέλεσε το βασικό λόγο που οι περισσότερες δεν αποδείχθηκαν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.
Η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (Cop26), που πραγματοποιήθηκε στη Γλασκώβη το φθινόπωρο του 2021, είχε ως στόχο να θέσει νέες, πιο σφιχτές και επιτακτικές διορίες και να πιέσει ως προς την άμεση ανάληψη ευθυνών, αρχής γενομένης από τη δραστική μείωση της χρήσης άνθρακα.