Η γέννηση του balloon dress χρονολογείται από τη δεκαετία του ’50 ως απάντηση στη δομική ακαμψία των σχεδίων New Look του Christian Dior. Οι υπόλοιποι κύριοι της εποχής προσπάθησαν να διαφοροποιηθούν με πιο πρωτότυπα ρούχα: ο Cristóbal Balenciaga ενσωμάτωσε tulip σιλουέτες στις φούστες του που τελικά οδήγησαν στο διάσημο balloon dress. Από την πλευρά του, ο avant-garde Pierre Cardin συμπεριέλαβε και άλλα παρόμοια στυλ στις φουτουριστικές του σιλουέτες, όπως το bubble dress.
Αυτή η ογκώδης φιγούρα που χαρακτηρίζεται από ελευθερία κινήσεων, έχει επανεμφανιστεί στις πιο σημαντικές πασαρέλες στον κόσμο και έχει γίνει μια ακόμη επιλογή ανάμεσα στις σιλουέτες των fashion insiders. Η επιστροφή του ballon dress είναι κάτι παραπάνω από εμφανής φέτος, και αυτό έγινε σαφές από τους Dior, Cecilie Bahnsen, Yohji Yamamoto και Ulla Johnson στις παρουσιάσεις τους την άνοιξη-καλοκαίρι 2023. Τώρα, brands όπως οι Jacquemus, Schiaparelli ή J. W. Anderson το επιβεβαιώνουν ξανά στα shows τους για τις επόμενες σεζόν.

Εκτός από τις αναφορές σε αυτό το είδος μοτίβου την τρέχουσα σεζόν, ο Jacquemus χρησιμοποίησε αυτή τη σιλουέτα σε πολλά ρούχα κατά τη διάρκεια του εμβληματικού του show το φθινοπώρο-χειμώνα 2023 στις Βερσαλλίες. Από την ενσωμάτωσή του στην τάση χωρίς παντελόνι, μέχρι ultra mini φορέματα, η πρωτοτυπία του Simon δεν άφησε κανέναν αδιάφορο. Ο Γάλλος δημιουργός έπαιξε με τις αναλογίες και άφησε τη φαντασία του ελεύθερη -με την κυριολεκτική σχεδόν έννοια- δημιουργώντας ονειρικά σχέδια.
Στην δημοφιλία της τάσης συμβάλλει και ο οίκος που ίδρυσε η Elsa Schiaparelli εντάσσοντάς την σε πολύ ογκώδεις λευκές ασύμμετρες φούστες.Όπου, ερμηνεύει εκ νέου αυτό το μοτίβο δημιουργώντας ένα υβρίδιο μεταξύ κρινολίνου και balloon shape και τοποθετείται ως η πιο πρωτότυπη επιλογή από τον Daniel Roseberry μέχρι σήμερα. Στην περίπτωση της Julie de Libran, τοποθετεί το ballon style στα φορέματα προσθέτοντας περισσότερο όγκο στα σχέδιά της.