christian-dior-designer-of-dreams-87423
©V&A

Από τις 2 Φεβρουαρίου μέχρι τις 14 Ιουλίου, στο Μουσείο Victoria & Albert, στο Λονδίνο, η έκθεση «Christian Dior: Designer of Dreams» θα ταξιδέψει το κοινό στο ατμοσφαιρικό σύμπαν του παρισινού οίκου από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, με «σταθμούς» τις εμβληματικές δημιουργίες όλων των καλλιτεχνικών διευθυντών του, προεξάρχοντος, βεβαίως, του ίδιου του Christian Dior.Όταν το 2017 διοργανώθηκε στο Musée des Arts Décoratifs, στο Παρίσι, υπό τον τίτλο «Christian Dior, Couturier du Reve», η έκθεση-φόρος τιμής στα 70 χρόνια από την ίδρυση του οίκου της Avenue Montaigne, μέχρι την ολοκλήρωσή της τον Ιανουάριο του 2018, πλήθος κόσμου περίμενε υπομονετικά κάθε μέρα για να θαυμάσει τα εκθέματα. Η ίδια έκθεση, με τίτλο «Dior: From Paris to the World» και 150 εμβληματικές δημιουργίες ξεκίνησε αργότερα το ταξίδι της στον κόσμο, και μέχρι τις 3 Μαρτίου θα φιλοξενείται στο Μουσείο του Ντένβερ. Την ίδια στιγμή, μία ακόμα άνοιξε τις πύλες της στις 2 Φεβρουαρίου, στο Λονδίνο. Και είναι η μεγαλύτερη που αφιερώθηκε ποτέ στον Dior επί βρετανικού εδάφους. Ακόμα πιο εμπλουτισμένη, διαθέτει και μια νέα θεματική, αφιερωμένη στο θαυμασμό του μετρ στην βρετανική κουλτούρα, από την εποχή που 21χρονος νεαρός πέρασε τη Μάγχη για να τελειοποιήσει τις γνώσεις του στα αγγλικά. Ήταν τότε που γοητεύτηκε από το ελεύθερο πνεύμα της βρετανικής πρωτεύουσας, όπως τόσοι άλλοι πριν απ’ αυτόν, ελευθερία που ταίριαζε απόλυτα με το όραμά του για τη μόδα.

Christian Dior: Designer of Dreams-1
©Laziz Hamani
Christian Dior: Designer of Dreams-2
©Laziz Hamani
Christian Dior: Designer of Dreams-3
©Laziz Hamani
Christian Dior: Designer of Dreams-4
©Courtesy of Christian Dior

Επιμελημένη από τη fashion and textiles curator Oriole Cullen και τη set designer Nathalie Crinière, είναι η πρώτη έκθεση μόδας που θα φιλοξενηθεί στις νέες, διαμορφωμένες από την αρχιτέκτονα Amanda Levete αίθουσες του V&A και η μεγαλύτερη του είδους στο Μουσείο μετά την «Alexander McQueen: Savage Beauty», το 2015.

Christian Dior: Designer of Dreams-5
©V&A

Από την αναπαράσταση της πρόσοψης της boutique της Avenue Montaigne που καλωσορίζει τους επισκέπτες μέχρι τον «χάρτινο κήπο», το V&A είναι τυλιγμένο στη λαμπρότητα του οίκου Dior. Τιμή δεν απονέμεται μόνο στον ίδιο τον μετρ, αλλά και σε όλους τους καλλιτεχνικούς διευθυντές που τον διαδέχθηκαν -Yves Saint Laurent, Marc Bohan, Gianfranco Ferrè, John Galliano, Raf Simons, Maria Grazia Chiuri-, οι δημιουργίες των οποίων ολοκληρώνουν το παζλ του brand που παραμένει στην πρωτοπορία της μόδας, ερμηνεύοντας με τον δικό του τρόπο τους κώδικες της κάθε εποχής.

Christian Dior: Designer of Dreams-6
©V&A

Από τη μία αίθουσα στην άλλη εντυπωσιάζει η σκηνοθεσία που αποκαλύπτει με τον πιο ολοκληρωμένο τρόπο, όχι μόνο το σύμπαν του οίκου συνολικά, αλλά και το όραμα των ανθρώπων που κάθισαν στο τιμόνι του και συνέβαλαν στο μεγαλείο του.

Η ενότητα «New Look» εστιάζει, φυσικά, στην επαναστατική κολεξιόν του Dior που τάραξε τα νερά όταν παρουσιάστηκε, το 1947, με το περίφημο «Bar Suit» ως κεντρικό έκθεμα. Η «Dior Line» περιλαμβάνει 10 εμβληματικά looks του μετρ από το 1947 μέχρι το 1957, ενώ εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει η «Britain», με την off-white δημιουργία που φόρεσε η πριγκίπισσα Μαργαρίτα στα 21α γενέθλιά της, το 1951, τοποθετημένη σε μια βιτρίνα δίπλα ακριβώς από το πορτρέτο της από τον Cecil Beaton.

Christian Dior: Designer of Dreams-7
©V&A

Προχωρώντας, η σκυτάλη περνάει στους διαδόχους του, με την αίθουσα «Designers for Dior» να αποκαλύπτει τη δημιουργική εξέλιξη του οίκου μέσα από ένα extravagant πνεύμα. Η «Travel» χαρακτηρίζεται από μια ευρεία χρωματική παλέτα, ο «Κήπος» με το χάρτινο δάσος από λουλούδια να καλύπτει ολόκληρη την οροφή του είναι συγκλονιστικός, το «Diorama» θυμίζει μια τακτοποιημένη βιτρίνα με χρωματιστά ρούχα και αξεσουάρ και 123 εξώφυλλα περιοδικών από το 1947 μέχρι σήμερα, ενώ η ολόχρυση δημιουργία του John Galliano για τη Charlize Theron ως πρέσβειρα του αρώματος J’Adore δίνει την εντύπωση λεπτοσμιλεμένου κορμού γυναίκας της κλασικής αρχαιότητας.

Στον αντίποδα της μαγείας των υφών και των χρωμάτων, η λευκή λιτότητα της ενότητας «Atelier» παραπέμπει στην οργάνωση, την πειθαρχία και τη σκληρή εργασία που απαιτείται για να λάβει σχήμα και μορφή το όραμα για τη μόδα. Όπως αυτό που ένωσε κάτω από την ομπρέλα του οίκου Dior μερικούς από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες της μόδας σ’ αυτή την πορεία των 70 και πλέον ετών.