fileps-scrapbook-enzo-dal-mas-η-απάντηση-βρίσκεται-στη-μόδα-253460

Η συλλογή Outro που αποτελει το ντεμπουτο του πρωτοεμφανιζόμενου Enzo Dal Mas, αφορά την υλικότητα των αναμνήσεων και την απώλεια των ονείρων. Πρόκειται για τη συμβίωση ανάμεσα σε δύο αντίθετες έννοιες που συναντιούνται μόνο τη νύχτα, κατά τη διάρκεια του ύπνου, μόνο που αυτή τη φορά η εμπειρία βιώνεται με τα μάτια ορθάνοιχτα.

Filep Motwary: Ποιο το σημείο εκκίνησης της χειμερινής σας συλλογής, από πού αντλεί την έμπνευσή της;

EnzoDalMas: Η συλλογή αυτή είναι στην ουσία η εργασία που παρουσίασα κατά την αποφοίτηση μου από την Ecole des Arts Décoratifs Paris. Μέσα από την πρακτική της κατασκευής ενδυμάτων προσπάθησα να υλοποιήσω μια συζήτηση μεταξύ της αφαιρετικότητας των ονείρων και της υλικότητας της πραγματικότητας. Οι ασυνεπής φύση των ονείρων εντοπίζεται στις σιλουέτες και τα αντικείμενα της συγκεκριμένης σειράς ρούχων, μέσα από την προβολή προσωπικών στοιχείων. Στο υποσυνείδητο η σημασία του όγκου, της βαρύτητας και της κίνησης αναιρούνται και ο αποπροσανατολισμός του σώματος γίνεται αυτοσκοπός.

Filep’s Scrapbook: Enzo Dal Mas, η απάντηση βρίσκεται στη μόδα!-1
©Enzo Dal Mas FW 22/23 © Quentin Saunier
1/7
Native Share

Με εκκίνηση την μινιμαλιστική αντίληψη του χώρου όπως εκφράστηκε από τον Richard Serra και την εξερεύνηση της πεμπτουσίας των υλικών και των σουρεαλιστικών αναμνήσεων που εμπνέουν τα έργα της Alicja Kwade, η σαφήνεια στη γενολόγια αυτών που δημιούργησα είναι εν τέλει ύψιστης σημασίας.

Ένιωσα την ανάγκη να συνδεθώ με κάτι πρωτόγονο όπως ακατέργαστα τελειώματα,  κουμπιά από δαντέλα, σκισίματα στα ρούχα ενώ πολλά από τα κομμάτια που δημιούργησα είναι χωρίς ραφές.

FM: Πώς νιώθετε μετά την τόσο μεγάλη επιτυχία της συλλογή σας και πως φαντάζεστε το μέλλον σας στη μόδα;

EDM: Ειναι μια συλλογική δουλειά και δεν θα μπορούσα να καταφέρω τίποτα χωρίς την ομάδα μου. Είμαι εξαιρετικά ευγνώμων που η παρουσίαση μας στον εκθεσιακό χώρο Pierre Augustin Rise πήγε ανέλπιστα καλά. Θελω να πιστεύω ότι πετύχαμε τη δημιουργία μιας εμπειρίας  που παραπέμπει στα παραδοσιακά salons de couture. Με τη βοήθεια του sound designer, Michel Gaubert η ατμόσφαιρα ήταν καθηλωτική και πιστευω πως μετέφρασε άψογα το πνεύμα της συλλογής. Στο εγγύς μέλλον ελπίζω να δουλέψω για ένα μεγάλο οίκο και σιγά σιγά ίσως καταφέρω να φτιάξω τη δική μου επωνυμία.

Filep’s Scrapbook: Enzo Dal Mas, η απάντηση βρίσκεται στη μόδα!-2
©Enzo Dal Mas FW 22/23 © Quentin Saunier
2/7
Native Share

FM: Κατά τη γνώμη σας, πως ορίζεται η ουσία ενος ρούχου;

EDM: Πιστεύω πως η αξία των ρούχων περιορίζεται στα υλικά και τους τρόπους κατασκευής τους, δηλαδή τις τεχνικές. Ο σχεδιασμός είναι άλλο ένα πολύ σημαντικό στοιχείο ειδικά όταν πρόκειται για κάτι που έχει διάρκεια στο χρόνο

Όμως, πάντα θα προτιμώ ένα αμάνικο φανελάκι παρά ένα trendy ρούχο. Πρόσφατα είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ με το ιταλικό εργοστάσιο πλεκτών Block Industrie  για την παραγωγή του κασμιρένιου υφάσματος με τα σκισίματα που έβαλα στη συλλογή μου. Μου αρέσει να δουλεύω με φυσικά υλικά όπως μαλλί, μοχέρ, μετάξι γιατί καθορίζουν την χρονικότητα ενός ενδύματος και περιορίζει τις ανησυχίες μου σε σχέση με το υψηλό επίπεδο που θέλω να πετύχω.

Filep’s Scrapbook: Enzo Dal Mas, η απάντηση βρίσκεται στη μόδα!-3
©Enzo Dal Mas FW 22/23 © Quentin Saunier
3/7
Native Share

Τείνω να σκέφτομαι πολυδιάστατα όταν δημιουργώ ένα ρούχο όπως π.χ το πώς θα το εκλάβουν οι άνθρωποι γύρω από αυτόν που το φοράει και τον τρόπο που το ένδυμα αλληλεπιδρά με τον χώρο, ως μέρος του οπτικού περιβάλλοντος των άλλων.

FM: Πώς φαντάζεστε την εξέλιξη της μόδας και πως συνδέεται η δουλειά σας με την τεχνολογία.

EDM: Δεν χρησιμοποιώ κανένα είδος τεχνολογίας όταν πρόκειται να κόψω ή να σχεδιάσω κάποιο ρούχο. Η διαδικασία είναι αρκετά παραδοσιακή και αυτό είναι που την κάνει πραγματικά ενδιαφέρουσα,  γεμάτη με εκπλήξεις. Η τεχνολογία άλλωστε λειτουργεί βάση ενός προγραμματισμένου σύστηματος και με ακρίβεια που δεν επιτρέπει τον πειραματισμό.

Ομολογώ πως η τεχνολογία με ενδιαφέρει πάντα σε σχέση με την δημιουργία των καινοτόμων υφασμάτων. Όπως συμβαίνει στην αρχιτεκτονική, οποιαδήποτε καινοτόμα υλικά μπορούν να μας οδηγήσουν σε νέους τρόπους χρήσης. Με την κλιματική αλλαγή και την υπερθέρμανση του πλανήτη, τα καινοτόμα υφάσματα μπορούν να αποτελέσουν λύση για τη μείωση των επιπτώσεων στο ανθρώπινο σώμα.

Filep’s Scrapbook: Enzo Dal Mas, η απάντηση βρίσκεται στη μόδα!-4
©Enzo Dal Mas FW 22/23 © Quentin Saunier
4/7
Native Share

Δυστυχώς η παραγωγή μεγάλης ποσότητας ρούχων σήμερα έχει περισσότερο αρνητικό αντίκτυπο παρά θετικό και οφείλουμε να βρούμε τη χρήση τομή μεταξύ της ικανοποίησης του καταναλωτή και της σωτηρίας του πλανήτη.

FM: Ποιος ο ρόλος του σχεδιαστή μόδας σήμερα τόσο από πρακτική όσο και ιδεολογική άποψη;

EDM: Η μόδα αποτελεί την αντανάκλαση του σήμερα και τα ρούχα που επιλέγουμε αποτελούν σχόλιο για την εποχή και το καθεστώς το οποίο βιώνουμε. Υπάρχουν τόσα πολλά παραδείγματα δημιουργών που απελευθέρωσαν το ανθρώπινο σώμα δίνοντας του μια νέα, ονειρική διάσταση. Η μόδα είναι πολλά πράγματα μαζί όπως πολιτισμός, πολιτική και ιδεολογία ενώ επιτρέπει στους ανθρώπους να έρθουν πιο κοντά και να μοιραστούν ιδέες και εμπειρίες. Υπάρχει κάτι παρήγορο στο να είναι κανείς σχεδιαστής μόδας και αυτό μου αρέσει πολύ. Συνεχώς θέτει ερωτήματα και καλούμαστε να βρούμε τις απαντήσεις.

Filep’s Scrapbook: Enzo Dal Mas, η απάντηση βρίσκεται στη μόδα!-5
©Enzo Dal Mas FW 22/23 © Quentin Saunier
5/7
Native Share
Filep’s Scrapbook: Enzo Dal Mas, η απάντηση βρίσκεται στη μόδα!-6
©Enzo Dal Mas FW 22/23 © Quentin Saunier
6/7
Native Share
Filep’s Scrapbook: Enzo Dal Mas, η απάντηση βρίσκεται στη μόδα!-7
©Portrait © Jean Picon for SayWho.fr
7/7
Native Share