fileps-scrapbook-jordan-dalah-φορεσιμότητα-με-φαντασία-199263

Κατά την πρόσφατη εβδομάδα μόδας της Αυστραλίας που έγινε στο Σίδνεϊ, το κοινό αποθέωσε τις προτάσεις του νεαρού σχεδιαστή Jordan Dalah που εμπνέονται από ιστορικούς πίνακες της αναγέννησης ενώ φλερτάρουν με τα όρια της φαντασίας και της «φορεσιμότητας»

Filep Motwary: Περιγράψτε μας τις πρώτες σας δημιουργικές προσπάθειές… Ήταν μια συνειδητή επιλογή για εσάς ο χώρος της μόδας;

Jordan Dalah: Ανέκαθεν μου άρεσε να ιχνογραφώ φορέματα χωρίς ωστόσο να αντιλαμβάνομαι ή να γνωρίζω κάτι σχετικά με το επάγγελμα του σχεδιαστή μόδας. Αγαπούσα τη μόδα από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου! Όταν τελείωσα το λύκειο ήμουν πια αποφασισμένος να ενταχθώ σε μία σχολή μόδας. Μετά το St. Martens, μετέτρεψα το όνομα μου σε ένα brandname για το οποίο θέλω να σχεδιάζω…. Χρειάστηκαν εκατοντάδες ώρες και αμέτρητα σχέδια στο χαρτί προτού ξεκινήσω δειλά δειλά να ράβω τις συλλογές μου στο χέρι, πράγμα που με βοήθησε να κατανοήσω το περίγραμμα του σώματος μέσα από την τρισδιάστατη εφαρμογή των ρούχων.

Filep’s Scrapbook: Jordan Dalah – «Φορεσιμότητα» με Φαντασία-1
©Jordan Dalah SS22 | Jess Ruby James
1/8
Native Share

FM: Τι είναι αυτό που σας συναρπάζει στη μόδα;

JD: Μου αρέσει πολύ το γεγονός ότι είναι απρόβλεπτη και παραμένει συναρπαστική στο διηνεκές. Όσο μαθαίνεις άλλο τόσο συνειδητοποιείς πόσα λίγα τελικά γνωρίζεις για τη μόδα στην ευρύτερη της έννοια και αυτό από μόνο του σε κρατά σε συνεχή αναζήτηση. Σιγουρά απαιτείται συνέπεια σε αυτά που περιμένουν οι άλλοι από εσένα και αυτό είναι κάτι για το οποίο φιλοδοξώ να πετύχω στο μέγιστο βαθμό. Στη δουλειά μου προσπαθώ να είμαι οργανωμένος και μεθοδικός τόσο στο σχεδιασμό όσο και στην διαδικασία της δημιουργίας.  Δε συνηθίζω να κρατώ σημειώσεις, ωστόσο λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η βιομηχανία μας πολλές φορές βασίζεται σε αποφάσεις της τελευταίας στιγμής, πιστεύω πως τα έχω όλα μεθοδεύσει με τρόπο που εξυπηρετεί τη δημιουργικότητα μου.

Filep’s Scrapbook: Jordan Dalah – «Φορεσιμότητα» με Φαντασία-2
©Jordan Dalah SS22 | Jess Ruby James
2/8
Native Share

FM: Μιλήστε μας για την πρώτη σας συλλογή που παρουσιάστηκε πρόσφατα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας μόδας της Αυστραλίας;

JD: Το αρχικό μου πλάνο αφορούσε μια συλλογή πολύ μικρότερη η οποία προοριζόταν για ένα showroom στο Μιλάνο. Μια αναπάντεχη πρόσκληση για να ανοίξω την εβδομάδα μόδας της Αυστραλίας με ώθησε να εμπλουτίσω τη συλλογή με περισσότερα κομμάτια. Έτσι τα 15 looks έγιναν 48 και η ιδέα μιας επίδειξης ξαφνικά απέκτησε νόημα. Ένοιωσα την ανάγκη να ενταχθώ σε μια διοργάνωση παρέα με άλλους σχεδιαστές που αντιστέκονται στις κακουχίες της εποχής όπως κάνω κι ‘εγώ,  υπογραμμίζοντας μαζί μέσα από τις επιδείξεις μόδας τη σκληρή δουλειά που κρύβεται πίσω από αυτό που κάνουμε! Ίσως για τους περισσότερους ανθρώπους μπορεί η μόδα να μην είναι είδος πρώτης ανάγκης, ειδικά στο μετά-covid καθεστώς που όλοι βιώνουμε. Όμως είναι σίγουρο πως τα όμορφα πράγματα μας ενθαρρύνουν να δούμε το μέλλον θετικά. Θέλω να  πιστεύω πως είναι η κατάλληλη στιγμή για να ενδυναμώσουμε τον κόσμο μέσα από την ομορφιά.

Filep’s Scrapbook: Jordan Dalah – «Φορεσιμότητα» με Φαντασία-3
©Jordan Dalah SS22 | Jess Ruby James
3/8
Native Share

FM: Από πού αντλείτε την έμπνευση σας;

JD: Με ενδιαφέρουν όλες οι τέχνες! Αγαπώ το θέατρο, τη φωτογραφία, τον κινηματογράφο καθώς επίσης και τις εμπειρίες που βιώνω στη ζωή μου καθημερινά.

FM: Ποια η αντίληψή σας για το σώμα σε σχέση με τη σχεδιαστική σας προσέγγιση;

JD: Η δουλειά μου είναι τρισδιάστατη και εφαρμόζω τις δοκιμές μου κατευθείαν πάνω στο σώμα, πράγμα που κάνει τα ρούχα κατανοητά! Συνεπώς το σώμα αποτελεί το επίκεντρο της δουλειάς μου και ότι φτιάχνω εφαρμόζεται ή φοριέται από αυτό. Το moodboard το οποίο βρίσκεται στο χώρο του ατελιέ, με εμπνέει και με καθοδηγεί σε κάθε μου βήμα! Από την έρευνα και τις φωτογραφίες που συλλέγω μέχρι τα υφάσματα που θα επιλέξω και τις τεχνικές τις οποίες εφαρμόζω όλα αποτελούν κομμάτι του.

Filep’s Scrapbook: Jordan Dalah – «Φορεσιμότητα» με Φαντασία-4
©Jordan Dalah SS22 | Jess Ruby James
4/8
Native Share

Η μονιμότητα του σώματος καθορίζει το σχεδιασμό μου ενώ πολλές φορές με ωθεί στο να γίνω ακόμα πιο τολμηρός και να φτιάξω ρούχα εκτός του πλαισίου της λογικής μου. Το σώμα γίνεται αυτοσκοπός που βασίζεται στην πρόθεση και μετατρέπεται σε όχημα που ταξιδεύει τη δημιουργικότητα μου. Ενώ η παρουσία και αναγνώριση του σώματος παραμένουν σημαντικά στοιχεία σε ότι κάνω, δεν περιορίζω τη δημιουργικότητα μου για χάρη του. Ίσως να μην έχω τόση ευαισθησία όση χρειάζεται, ποιος ξέρει; Δεν έχω φορέσει ποτέ τις ρούχα μου και δεν γνωρίζω πως θα αντιδρούσε το σώμα μου σε αυτά που φτιάχνω.

Filep’s Scrapbook: Jordan Dalah – «Φορεσιμότητα» με Φαντασία-5
©Jordan Dalah SS22 | Jess Ruby James
5/8
Native Share

Δεν μπορώ να προσποιηθώ ότι αντιλαμβάνομαι πώς μπορεί να αισθάνεται μια γυναίκα όταν φοράει μια δημιουργία Jordan Dalah. Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι απλά να δώσω τη δική μου ερμηνεία σε αυτό που ζητά από μένα μια πελάτισσα.

FM: Ποια τα επόμενα σας σχέδια;

JD: Σε αυτή τη φάση επεκτείνω το χώρο εργασίας μου και ελπίζω ότι στο μέλλον θα μπορώ να ταξιδεύω μεταξύ Λονδίνου και Σίδνεϊ όπως άλλοτε, με άνεση!

Filep’s Scrapbook: Jordan Dalah – «Φορεσιμότητα» με Φαντασία-6
©Jordan Dalah SS22 | Jess Ruby James
6/8
Native Share
Filep’s Scrapbook: Jordan Dalah – «Φορεσιμότητα» με Φαντασία-7
©Jordan Dalah SS22 | Lucas Dawson
7/8
Native Share
Filep’s Scrapbook: Jordan Dalah – «Φορεσιμότητα» με Φαντασία-8
©Jordan Dalah SS22 | Jess Ruby James
8/8
Native Share

#jordandalah #australiafashionweek #interview #filepmotwary #voguegreece #filepsscrapbook