fileps-scrapbook-julian-zigerli-η-εξέλιξη-βασίζεται-στην-αλλ-200285

Ο Julian Zigerli εξηγεί στην Vogue Greece τι χρειάζεται ένας σχεδιαστής μόδας για να είναι ευτυχής στην Ελβετία και μοιράζεται μαζί μας την ιδέα πίσω από την καινούργια του συλλογή που φέρει τον τίτλο “Hard 1-4”. 

Filep Motwary: Μόλις τον προηγούμενο μήνα παρουσιάσατε τη δουλειά σας στα πλαίσια της  ModeSuisse στη Ζυρίχη…

Julian Zigerli: Πράγματι! Πρόκειται για τη συλλογή  “Hard 1-4” που χωρίζεται σε τέσσερα μέρη και παρουσιάζεται τμηματικά, κάθε έξι μήνες. Η ιδέα αυτή πρωτοπαρουσιαστηκε το χειμώνα του 2020 και γίνεται σε συνεργασία με την καλλιτέχνιδα Shirana Shahbaz. Η έμπνευση προήλθε από την εμβληματική συνοικία της Ζυρίχης που είναι γνωστή ως Hard, με τα πανύψηλα, ογκώδη κτίρια και πιο συγκεκριμένα το συγκρότημα κατοικιών “Hardau II” που χτίστηκαν το 1978 και αποτελούν το σημείο διαμονής μου με την  Shirana! Μόλις φέτος, η άλλοτε περιθωριοποιημένη περιοχή άλλαξε εικόνα για να μετατραπεί σε κέντρο δημιουργικων συναντήσεων που είναι πλέον πολύ δημοφιλές, γεμάτο με ζωντάνια, έντονα χρώματα και όμορφους ανθρώπους.

Filep’s Scrapbook: Julian Zigerli – Η Εξέλιξη Βασίζεται Στην Αλληλεγγύη-1
©Hard 1-4, Anne Morgenstern
1/6
Native Share

FM: Πόσο εύκολα μεταφέρεται η κεντρική ιδέα μιας συλλογής στην πασαρέλα;

JZ: Η ιστορία μιας συλλογής πρέπει να συνάδει με την παρουσίασή της. Αυτή τη φορά πήραμε κιμωλίες και ζωγραφίσαμε στους δρόμους πολύχρωμες καρδιές εμπνευσμένες από εκείνες που έκαναν οι προηγούμενες γενιές στους τοιχους των σκοτεινών διαδρόμων του “Hardau II”. Για το cast της επίδειξης επιλέξαμε ανθρώπους διαφορετικών γενεών, μοντέλα, γείτονες, καλλιτέχνες, τη δασκάλα μου στο μπαλέτο ενώ θεατές δεν ήταν μόνο οι προσκεκλημένοι μας αλλά και οι ένοικοι του κτιριου. Το show κατέληξε σε πραγματικό πάρτυ!

Filep’s Scrapbook: Julian Zigerli – Η Εξέλιξη Βασίζεται Στην Αλληλεγγύη-2
©Hard 1-4, Anne Morgenstern
2/6
Native Share

FM: Πως η Mode Suisse στηρίζει τη δουλειά σας όλα αυτά τα χρόνια; Γιατί κατα τη γνώμη σας ειναι σημαντικο οι σχεδιαστές μόδας να προβάλλονται μέσα από ανάλογες διοργανώσεις;

JZ: Με την Mode Suisse ξεκινήσαμε πριν από μια δεκαετία σχεδόν και θα έλεγα πως ωριμάσαμε μαζί. Οδευουμε παράλληλα. Ένα απο τα πιο σημαντικά επιτευγματα αυτης της συνεργασίας είναι η εκπαίδευση του κοινού σε τέτοιο βαθμό ώστε να κατανοεί την έννοια της μόδας και της εμπορικότητας στης σε τοπικό και διεθνές επίπεδο. Ολοι οι σχεδιαστές χρειάζονται ένα χέρι βοήθειας, ειδικά στην αρχή μιας σταδιοδρομίας. Πέρα από τους συγγενείς και φίλους που έχω πάντα δίπλα μου, η Mode Suisse παραμένει θερμός υποστηρικτής σε ό,τι κάνω!

Filep’s Scrapbook: Julian Zigerli – Η Εξέλιξη Βασίζεται Στην Αλληλεγγύη-3
©Hard 1-4, Anne Morgenstern
3/6
Native Share

FM: Πώς θα περιγράφατε την Ελβετική μόδα; Πως θα μπορούσε η εγχώρια βιομηχανία να σας στηρίξει;

JZ: Παρότι η Ελβετία δεν είναι γνωστή ως υφιστάμενος προορισμός μόδας, ωστόσο είμαστε περήφανοι για τα κλωστοϋφαντουργικά μας προϊόντα τα οποία εμπεριέχουν γνώσεις σε συνδυασμό με τις παραδόσεις μας. Δυστυχώς ζούμε σε μία μικρή χώρα και η σκηνή δεν εξελίσσεται εύκολα. Πιστευω πως είναι ζωτικής σημασίας να διατηρηθεί μια συνέπεια στην Ελβετική δημιουργικότητα και την ίδια στιγμή να ενθαρρύνονται οι συνεργασίες μεταξύ σχεδιαστών και καλλιτεχνών από το ίδιο το κράτος. Για να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα χρειάζεται η αλληλεγγυη μεταξύ μας! Είναι ο μόνος τρόπος για να αναπτυχθούμε!

Filep’s Scrapbook: Julian Zigerli – Η Εξέλιξη Βασίζεται Στην Αλληλεγγύη-4
©Hard 1-4 , Toby ST
4/6
Native Share

FM: Πως σας εμπνέει η Ζυρίχη στη δουλειά σας; Για ποιον σχεδιάζετε τις συλλογές σας;

JZ: Επέλεξα την Ελβετία ως βάση για να δημιουργήσω τη δική μου σειρά ρουχων. Ηταν μια απόφαση που πήρα εντελώς συνειδητα αφου εδώ έχω ότι χρειάζεται για να είμαι χαρούμενος: απέραντη φύση, πανέμορφα τοπία. Εδώ νιώθω ηρεμία και ασφάλεια και θέλω να πιστευω πως ο πυρήνας του καλού σχεδιασμού βασίζεται σε μια θετική στάση απέναντι στη ζωή. Αλλωστε τα ρούχα μου απευθύνονται σε άτομα που τους αρέσει η εξερευνηση, η περιπέτεια και ενθαρρύνουν μια παιχνιδιάρικη διάθεση.

Filep’s Scrapbook: Julian Zigerli – Η Εξέλιξη Βασίζεται Στην Αλληλεγγύη-5
©Hard 1-4 , Toby ST
5/6
Native Share
Filep’s Scrapbook: Julian Zigerli – Η Εξέλιξη Βασίζεται Στην Αλληλεγγύη-6
©Hard 1-4 , Toby ST
6/6
Native Share
MHT