fileps-scrapbook-maitre-pierre-μόδα-του-μέλλοντος-με-couture-know-how-276552

O  Alphonse Maitrepierre είναι ίσως το επικρατέστερο απο τα ονόματα των νέων σχεδιαστών, που θα φέρουν τα πάνω κάτω στη μόδα μέσα στην επόμενη πενταετία. 

Ο Γάλλος δημιουργός πρωτοτυπεί χρησιμοποιώντας  αλγόριθμους για τη δημιουργία μοναδικών υφών και νέων εκτυπώσεων, μέθοδος που τον τοποθετεί στο μέλλον. Οι συλλογές του είναι κατά 95% κατασκευασμένες απο βιώσιμα υλικά και βασίζεται στην τεχνολογία.

Filep’s Scrapbook: MAITRE PIERRE, μόδα του μέλλοντος με Couture know-how-1
©Maitrepierre SS23 © STUDIO_ETIQUETTE
1/7
Native Share

Πώς βλέπετε τη μόδα ως επικεφαλής πλέον της δικής σας επωνυμίας σε σύγκριση με όταν εργαζόσασταν για άλλους σχεδιαστές και brands όπως οι Gaultier, Acne κ.λπ.; 

Έμαθα τόσα πολλά δουλευοντας για άλλες επωνυμίες και ομολογώ πως χωρίς αυτές τις εμπειρίες δεν θα μπορούσα ποτέ να καταλάβω τι πραγματικά μου αρέσει, όχι μόνο από άποψη σχεδιασμού αλλα και για την κατευθυνση πού ήθελα πραγματικά να πάω.

Πέρασα υπέροχα με όλους, ωστόσο έρχεται μια στιγμή που νιώθεις την ανάγκη να εκφραστείς στο 100% με τους δικούς σου όρους.  Η ελευθερία του να δημιουργείς για το δικό σου οίκο είναι αξία ανεκτίμητη και πράγματι είναι μια πολύ διαφορετική προσέγγιση!

Filep’s Scrapbook: MAITRE PIERRE, μόδα του μέλλοντος με Couture know-how-2
©Maitrepierre SS23 © STUDIO_ETIQUETTE
2/7
Native Share

Μιλήστε μας για την καλοκαιρινή σας συλλογη, ποια η αφετηρία έμπνευσης και ποιο το μήνυμα που θέλετε να περάσετε προς τα έξω;

Η συλλογη εμπνεύστηκε από το μιούζικαλ του Jacque Demy, Donkey Skin, με πρωταγωνίστρια την Catherine Deneuve. Η ταινία, που είναι βασικά ένα παραμύθι, αφηγείται μια κλασσική ιστορία με έναν τρόπο που βασίζεται στην ιδέα του αναχρονισμού.

Αυτοί οι αναχρονισμοί λοιπόν ήταν για μένα η αφετηρία του σχεδιασμού των ρουχων που βλέπετε. Αλώστε, μου αρέσει να πειραματίζομαι με πολύ παλιές ιδεες και να τις τοποθετώ σε πιο μοντέρνα πλαίσια, αν θέλετε, όπως πχ εκείνο της ποπ κουλτουρας

Filep’s Scrapbook: MAITRE PIERRE, μόδα του μέλλοντος με Couture know-how-3
©Maitrepierre SS23 © STUDIO_ETIQUETTE
3/7
Native Share

Από την εμπειρία σας, ποιοι παράγοντες καθορίζουν την αξία των ρούχων που επιλέγουμε να φοράμε ή να κρατάμε στην γκαρνταρόμπα μας για χρόνια; 

Η μοναδικότητά τους, τι άλλο; Είναι αδύνατο να ορίσουμε μια τιμή σε όλα όσα αγαπάμε ή έστω να υπολογίσουμε τι αποκομίζεται συναισθηματικά από την κατοχή τους. Αυτό από μόνο του κάνει τα ρούχα αυτά πολυτιμα και εντελώς προσωπικά! Τους δίνουμε μια επιπλέον διάσταση η οποια περιλαμβάνει άυλες έννοιες που είναι σημαντικές στην ύπαρξη μας.

Filep’s Scrapbook: MAITRE PIERRE, μόδα του μέλλοντος με Couture know-how-4
©Maitrepierre SS23 © STUDIO_ETIQUETTE
4/7
Native Share

Πώς μπορεί ένα φόρεμα να ξεπεράσει την εμπορική του διάσταση; Ποια η γενικοτερη αντιληψη που έχετε για το σώμα πάνω στο οποιο βασιζεται ο σχεδιασμος και οι συλλογές σας.

Μου αρέσει η ιδέα ενός σώματος χωρίς καθορισμένο φύλο, χωρις ηλικία. Ευχομαι και ελπίζω με όλη μου την καρδιά ότι ένα φόρεμα μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό ρούχο. Δεν φτιάχνω ρούχα αλλά δημιουργώ κομμάτια για τους χαρακτήρες που με εμπνέουν. Πιστευω πως μέσα από ένα ρούχο μπορουμε να βρούμε μια καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας!

Filep’s Scrapbook: MAITRE PIERRE, μόδα του μέλλοντος με Couture know-how-5
©Maitrepierre SS23 © STUDIO_ETIQUETTE
5/7
Native Share

Ποιος πιστεύετε ειναι ο ρόλος του σχεδιαστή μόδας σήμερα τόσο από επιχειρηματική, πρακτική καθώς και ιδεολογική άποψη; Πώς μπορούμε να μετατρέψουμε την βιομηχανία της μόδας σε κάτι πιο βιώσιμο.

Παρότι νέος σχεδιαστής, πιστευω οτι εχουμε ηθικό καθήκον να μάθουμε από τα λάθη μας και να βελτιώσουμε το όποιο καθεστώς. Η γενιά μας δεν αναγνωρίζει τον εαυτό της πια στις καπιταλιστικές αξίες των προηγουμένων.

Filep’s Scrapbook: MAITRE PIERRE, μόδα του μέλλοντος με Couture know-how-6
©Maitrepierre SS23 © STUDIO_ETIQUETTE
6/7
Native Share

Ο άνθρωπος και η οικολογία βρίσκονται πλέον στο επίκεντρο και ο σκοπός μας είναι να επιτύχουμε να συνδυάσουμε αυτή την νέα οικονομική πραγματικότητα με τις φιλοδοξίες μας. Φυσικά είναι πολύ πιο περίπλοκο να τεθεί σε εφαρμογή κατά 100%, αλλά πρόκειται για μια αλλαγή προς το καλύτερο.

Filep’s Scrapbook: MAITRE PIERRE, μόδα του μέλλοντος με Couture know-how-7
©Alphonse Maitrepierre SS23 © courtesy of Maitrepierre
7/7
Native Share