fileps-scrapbook-victor-glemaud-ο-οπτιμιστής-της-μόδας-238721

Έχουν περάσει 20 χρόνια από την πρώτη μας γνωριμία που έγινε τυχαία σε κάποιο café στο Παρίσι. Από τότε ο Victor Glemaud εξελίχθηκε σε έναν από τους σημαντικότερους σχεδιαστές της γενιάς του ενώ σήμερα αποτελεί στήριγμα για την μαύρη κοινότητα της μόδας στην Αμερική. Η συνέντευξή έγινε με αφορμή τη συλλογή του για τον επόμενο χειμώνα καθώς και την πρόσφατη συνεργασία του με την Schumacher.

FM: Ποιο το σημείο εκκίνησης της χειμερινής σας συλλογής, από πού αντλεί την έμπνευσή της και ποιο το μήνυμα που θέλετε να περάσετε προς τα έξω;

VG: Η έμπνευση ήρθε από το «Black Girl» του 1968 σε σκηνοθεσία Ousmane Sembène, μια ταινία που εξερευνά θέματα όπως η ταυτότητα, η αποικιοκρατία, η εκμετάλλευση και ο ρατσισμός. Μέσα από το πλαίσιο της μετανάστευσης, εστίασα στην ιδέα της «Μαύρης Ομορφιάς» και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργήσω την πιο προσωπική ίσως συλλογή που έχω δείξει ποτέ.

Filep’s Scrapbook: Victor Glemaud, ο οπτιμιστής της μόδας-1
©Victor Glemaud FW22/23 © Greg Kessler
1/5
Native Share

FM: Γιατί είναι σημαντικό για εσας παράγετε μόδα που ξεπερνά τις ανάγκες της καθημερινότητας;

VG: Η μόδα ήταν ανέκαθεν μια διέξοδος προσωπικής έκφρασης. Οι αξίες στις οποίες βασίζομαι και πιστεύω έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο στο brand που έχω δημιουργήσει. Αυτό είναι κάτι που το διευρύνει και το ωθεί προς διαφορετικές και ενδιαφέρουσες κατευθύνσεις. Έχω την άποψη πως η δημιουργία μιας κληρονομιάς που απλώνεται πέρα από την δική μας κοινότητα είναι κρίσιμης σημασίας.

Θα ήθελα να αναφέρω πως πριν από δύο χρόνια, ίδρυσα το IN THE BLK, ένα σύλλογο δημιουργών που αποσκοπεί στη διαμόρφωση του μέλλοντος της μόδας ενώ προωθεί την ιδέα μιας δίκαιης επιχειρηματικής ανάπτυξης για επωνυμίες που ανήκουν σε μαύρους.

Filep’s Scrapbook: Victor Glemaud, ο οπτιμιστής της μόδας-2
©Victor Glemaud FW22/23 © Greg Kessler
2/5
Native Share

Σε αυτή την ιδέα συμμετέχουν περισσότεροι από 40 μέλη, καθιερωμένοι ή αναδυόμενοι οίκοι μόδας, σχεδιαστές και ανεξάρτητοι δημιουργοί. Μαζί οργανώνουμε και αναπτύσσουμε κινητοποιήσεις, ενέργειες και συνεργασίες που στηρίζουν οικονομικά τις επωνυμίες-μέλη μας ώστε να τους βοηθήσουμε να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που περιλαμβάνονται στην ανάπτυξη τους. Συνεισφέρουμε στο χτίσιμο της αναγνωρισιμότητας της κάθε επωνυμίας, αναπτύσσοντας υποστηρικτικές διασυνδέσεις και ενισχύοντας την επιχειρηματική τους οξυδέρκεια.

FM: Με ποιο τρόπο οι γυναίκες, η γυναίκεια φύση γενικότερα, η ηλικία και οι σχέσεις σας με το γυναικείο φύλο αποτελούν έμπνευση για εσάς; Πως μπορεί ένα φόρεμα να ξεπεράσει την εμπορική του διάσταση;

VG: Τα ρούχα μου εκπέμπουν δυναμισμό και τα χρώματα που επιλέγω έχουν πάντα ένταση, είναι χαρούμενα ενώ στα υφάσματα μου αντικατοπτρίζεται η ‘έννοια της πολυτέλειας. Στόχος μου είναι να ενδυναμώνω όλους τους ανθρώπους και να τους ενθαρρύνω προς τη διαφύλαξη της καλύτερης εκδοχής του εαυτού τους. Είμαι τυχερός που στη ζωή μου περιτριγυρίζομαι απο εκπληκτικές γυναίκες – τόσο απο την οικογένεια μου, τις φίλες και τις συναδέλφους μου. Οι γυναίκες έπαιζαν πάντα σημαντικό ρόλο και πιστεύω πως αυτό αντικατοπτρίζεται μέσα απο τις συλλογές που δημιουργώ.

Filep’s Scrapbook: Victor Glemaud, ο οπτιμιστής της μόδας-3
©Victor Glemaud FW22/23 © Greg Kessler
3/5
Native Share

FM: Ποια είναι η δημιουργική διαδικασία την οποία ακολουθείτε;

VG: Το χρώμα και οι υφές αποτελούν μέρος του DNA της επωνυμίας μου, επομένως είναι σημαντικό να το υπογραμμίζω σε ότι υπογράφω.

Η προσέγγισή και η πρακτική μου παραμένουν πάντα συνεπείς σε συγκεκριμένες αρχές και μεθόδους. Όλα ξεκινούν από μια ιδέα και την σταθεροποίηση της που χρησιμεύει ως σημείο εκκίνησης.

Filep’s Scrapbook: Victor Glemaud, ο οπτιμιστής της μόδας-4
©Victor Glemaud FW22/23 © Greg Kessler
4/5
Native Share

FM: Πώς αντιλαμβάνεστε το γενικότερο πλαίσιο της μόδας; Τι χρειάζεται να αλλάξει κατά τη γνώμη σας;

VG: Η τέχνη και ο πολιτισμός αποτελούν τις δύο κύριες πηγές από τις οποίες αντλώ την έμπνευση μου. Θεωρώ πως είμαι αρκετά συντηρητικός στον τρόπο που καταναλώνω τη μόδα και συνήθως αναζητώ κομμάτια που είναι διαχρονικά, αειθαλή και συγκεκριμένα. Για παράδειγμα ένα vintage ένα τζιν, ένα ζευγάρι παπούτσια Hermès ή ένα vintage κομμάτι Dries Van Noten είναι για μένα κομμάτια ιδανικά.

Filep’s Scrapbook: Victor Glemaud, ο οπτιμιστής της μόδας-5
©Victor Glemaud © Richard Burbridge
5/5
Native Share
MHT