h-μagica-naturae-του-elie-top-από-το-πρωτόγονο-δάσος-στην-197883

Στο μενταγιόν-χελώνα, τα λευκά διαμάντια, ο κίτρινος και ροζ χρυσός, τα ζαφείρια και ο spessartine βήρυλλος “ακουμπούν” πάνω σε distressed ασήμι. Το δυναμικό, περίπλοκο κόσμημα μοιάζει να έχει αφήσει το πρωτόγονο δάσος για να επισκεφθεί την πολύβουη πόλη. Έτσι το φαντάστηκε και το έκανε κόσμημα ο δημιουργός του, Elie Top. Κομμάτι από τη νέα συλλογή του Γάλλου δημιουργού κοσμημάτων, Magica Naturae (Μαγεία της Φύσης), η πολύτιμη χελώνα-μενταγιόν έρχεται στην Αθήνα στις 3 Νοεμβρίου, μαζί με άλλα ερπετά και πτηνά με τα οποία συμπρωταγωνιστεί στη νέα σειρά. Η συλλογή Magica Nature θα παρουσιαστεί στο Fondazione, Ίδρυμα Σπύρου Λοβέρδου, στην Κηφισιά, ύστερα από πρόσκληση της Ειρήνης Ντέρου και του i-D Fine Jewellery. Η παρουσίαση στη Αθήνα θα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή μετά την πρόσφατη αποκάλυψη της συλλογής στο Παρίσι.

H Μagica Naturae του Elie Top: Από το πρωτόγονο δάσος στην πολύβουη πόλη-1

Πολύτιμη Πανοπλία

Η ιδέα του storytelling κυριαρχεί στη δουλειά του Elie Top. Στη Magica Naturae, τα μικρά γλυπτά από πολύτιμα μέταλλα και λίθους γίνονται πολύτιμες πανοπλίες για σημερινές Αμαζόνες, όπως λέει ο ίδιος. Στη νέα συλλογή, ο Γάλλος κοσμηματοποιός αφήνει πίσω μια πιο βιομηχανική και γοτθική ματιά για να επιστρέψει στη φύση.

«Η ομορφιά της φύσης και του ζωικού βασιλείου είναι κάτι το μαγικό. Και εδώ πρόκειται για μια μεταμόρφωση, των ζώων που φεύγουν από τη ζούγκλα, έρχονται στην πόλη και γίνονται κοσμήματα», λέει ο Elie Top, μιλώντας στη Vogue Greece, λίγες μέρες πριν την άφιξη του στην Αθήνα. «Το ζωικό βασίλειο αποτελούσε πάντα μια πολύ σημαντική άσκηση για τους δημιουργούς κοσμημάτων. Πάντα ήθελα να ασχοληθώ με αυτό, αλλά δεν είχε έρθει ακόμα η ώρα. Και τώρα, μαζί με τους σημερινούς προβληματισμούς, ήθελα να ανακαλύψω τι μπορώ να πω εγώ πάνω σε όλο αυτό, με έναν σύγχρονο τρόπο. Να δώσω τη δική μου βερσιόν».

H Μagica Naturae του Elie Top: Από το πρωτόγονο δάσος στην πολύβουη πόλη-2

Ο δημιουργός της Magica Naturae χαρακτηρίζει τη νέα συλλογή, η οποία περιλαμβάνει κομμάτια haute joaillerie (υψηλής κοσμηματοποιίας) αλλά και πιο προσιτά, ως “πιο σέξι” σε σχέση με προηγούμενες. Η νέα συλλογή, πάνω στην οποία ο Elie Top εργάστηκε 3 χρόνια – συμπεριλαμβανομένης και της πανδημίας – έχει έναν πιο παραστατικό και λιγότερο αφαιρετικό, χαρακτήρα.

Η Magica Naturae έχει επίσης περισσότερους λίθους σε σχέση με παλαιότερες κολεξιόν, μίξη ροζ και κίτρινου χρυσού, ενώ το distressed ασήμι, το οποίο αγαπάει ιδιαίτερα ο Elie Top, λειτουργεί συχνά ως φόντο για να λάμψει ακόμα περισσότερο ο χρυσός. Και αν και η κεντρική ιδέα της συλλογής προϋπήρχε, το έναυσμα για τη δημιουργική της κατεύθυνση έδωσε ένα αντικείμενο, μια τρίχρωμη μεταλλική, γαλλική μπάλα petanque του 19ου αιώνα.

H Μagica Naturae του Elie Top: Από το πρωτόγονο δάσος στην πολύβουη πόλη-3

Βιομηχανικά Τοπία

Ο Elie Top γεννήθηκε σε μια βιομηχανική πόλη στη βόρεια Γαλλία, όπου το τοπίο περιελάμβανε εργοστάσια με φουγάρα – οι βιομηχανικές βίδες θα γινόντουσαν ένα δυνατό στοιχείο στα κοσμήματα του αργότερα. Στην ηλικία των πέντε ετών, ο μικρός Elie αποφάσισε ότι θα ζούσε τη ζωή του αλλού, και αυτό το “αλλού” θα ήταν το Παρίσι, την πόλη όπου ξεκίνησε σπουδές μόδας στην École de la Chambre Syndicale de la Couture Parisienne.

Το 1997, ο Elie Top πέρασε τις πόρτες του “αρχηγείου” του Yves Saint Laurent στην Avenue Marceau, όπου ανέλαβε θέση βοηθού γενικών καθηκόντων. Συνάντησε τον θρυλικό δημιουργό και εργάστηκε δίπλα σε δημιουργικές προσωπικότητες όπως η Loulou de la Falaise. Η αγάπη του για το κόσμημα μεγαλώνε και σε αυτό τον ενθάρρυνε και ο Alber Elbaz, για τον οποίο δημιούργησε φο κοσμήματα όταν ο Ισραηλινός σχεδιαστής ανέλαβε τον οίκο Lanvin.

H Μagica Naturae του Elie Top: Από το πρωτόγονο δάσος στην πολύβουη πόλη-4

Από το 2015, ο Elie Top δημιουργεί high jewelry συλλογές όπως η «Mecaniques Celestes» (Ουράνιες Μηχανικές) η «Etoile Mysterieuse» (Μυστικό Αστέρι) και η Dame du Lac (Κυρά της Λίμνης), όπου το βιομηχανικό σχέδιο συναντά τη μηχανική και τον φουτουρισμό, την επαναστατική για το κόσμημα εποχή, αρ ντεκό, το διακοσμητικό μπαρόκ αλλά και κάποια γκόθικ στοιχεία. Η δουλειά του Γάλλου δημιουργού δεν είναι “εύκολη”. Για αυτό και τα σύνθετα κομμάτια του ανταποκρίνονται στις “ανάγκες” ενός σοφιστικέ πελατολογίου, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται γυναίκες όπως η Catherine Deneuve, η Kristin Scott Thomas, η Marisa Berenson και η Ines de la Fressange.

Μέσα από τη συνεργασία του με την Ειρήνη Ντέρου, η δουλειά του Elie Top έχει βρει ένα εκλεκτικό κοινό και στην ελληνική πρωτεύουσα. Για αυτό και στις 3 Νοεμβρίου, η Magica Naturae αφήνει το πρωτόγονο δάσος για να επισκεφθεί μια πραγματικά πολύβουη πόλη, την Αθήνα.

H Μagica Naturae του Elie Top: Από το πρωτόγονο δάσος στην πολύβουη πόλη-5

MHT