η-πρώτη-γυναίκα-που-θα-πατήσει-στη-σελή-335916
©Prada

Η στολή αποκαλύφθηκε στο Διεθνές Αστροναυτικό Συνέδριο στο Μιλάνο, κατά τη διάρκεια παρουσίασης που οργάνωσε η Prada και η Axiom Space, η ετσαιρεία που έχει επιλεγεί από την αμερικανική διαστημική υπηρεσία για να επιβλέψει την ανάπτυξη, δοκιμή και έγκαιρη παράδοση της στολής, με επίσημη ονομασία “Extravehicular Mobility Unit” για την επανδρωμένη αποστολή Artemis III, κύριος σκοπός της οποίας είναι να οδηγήσει ανθρώπους στο έδαφος της Σελήνης για πρώτη φορά μετά το Apollo 17, το 1972. Η Axiom Space, με τη σειρά της, απευθύνθηκε στην Prada για τον σχεδιασμό αυτού του τόσο σημαντικού εξοπλισμού.

«Εγκαινιάζουμε μια νέα εποχή στην εξερεύνηση του διαστήματος», αναφέρει ο Russell Ralston, εκπρόσωπος της Axiom Space, στη σχετική ανακοίνωση. «Για πρώτη φορά, αξιοποιούμε την εμπειρία άλλων κλάδων για να δημιουργήσουμε μια καλύτερη λύση για το Διάστημα.»

Ο άνθρωπος που εξασφάλισε την πρώτη θέση της Prada στη νέα κούρσα του διαστήματος είναι ο Lorenzo Bertelli, Διευθυντής Μάρκετινγκ του οίκου Prada και Υπεύθυνος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Όπως δήλωσε στη Vogυe, «η συνεργασία με την Axiom Space έχει χαράξει μια πρωτοφανή πορεία. Είμαι ιδιαίτερα περήφανος για την ομάδα μας που έχει δουλέψει σκληρά με αποτέλεσμα να προσφέρει εξατομικευμένες λύσεις που συμβάλλουν στην άνεση και την ευελιξία των αστροναυτών.

Στις εικόνες που είδαμε, δεν υπάρχει κανένα λογότυπο της Prada για να δηλώνει τον ρόλο της ιταλικής εταιρείας στη δημιουργία της στολής. Ωστόσο, μπορούμε να την αναγνωρίσουμε, αν προσέξουμε τις χαρακτηριστκές κόκκινες γραμμές, που παραπέμπουν στο σχεδιαστικό μοτίβο της technical συλλογής Linea Rossa, που αναπτύχθηκε αρχικά για την ομάδα ιστιοπλοΐας Luna Rossa του κορυφαίου αγώνα ανοικτής θάλασσας, America’s Cup. Στα ιταλικά, Luna Rossa σημαίνει Κόκκινη Σελήνη.

Σύμφωνα με δηλώσεις των σχεδιαστών του διαστημικού look, η συνεργασία τους εστιάστηκε συγκεκριμένα στο σχεδιασμό της εξωτερικής επένδυσης και την κατασκευή των υλικών του εξοπλισμού. Μόλις φτάσει στη Σελήνη, η στολή θα επιτρέπει στους αστροναύτες να «αντέχουν σε ακραίες θερμοκρασίες στον νότιο πόλο της Σελήνης και να υπομένουν τις πιο κρύες θερμοκρασίες στις μόνιμα σκιασμένες περιοχές για τουλάχιστον δύο ώρες. Οι αστροναύτες θα μπορούν να περπατούν προστατευμένοι για τουλάχιστον οκτώ ώρες.

Η προστασία είναι η κορυφαία προτεραιότητα στο σχεδιασμό, όλα έχουν να κάνουν με μία στολή που θα εμπνέει οπτικά την μελλοντική εξερεύνηση του διαστήματος. Η εμπειρία της Prada επέτρεψε τη χρήση προηγμένων τεχνολογιών και καινοτόμων μεθόδων ραψίματος.

Φιλοδοξία της Prada είναι να συμβάλει στο πρότζεκτ Artemis. Μαζί με συνεργάτες όπως η Axiom, η Prada και η SpaceX, η NASA χρησιμοποιεί το Artemis για να παροτρύνει τις μελλοντικές γενιές να εξερευνήσουν το διάστημα, ακόμη και να επισκεφτούν τον Άρη.

Ο Lorenzo Bertelli σκέφτεται κιόλας τους μακροπρόθεσμους στόχους: «Έχουμε προτείνει στην Axiom νέες διαδικασίες ύφανσης με υψηλής απόδοσης νήματα ή σχεδόν χωρίς ραφές παραγωγής, που θα μπορούσαν να γίνουν ενδιαφέρουσες μελλοντικές λύσεις για την ομάδα των διαστημικών look.»

Οι αστροναύτες που θα στελεχώσουν την επερχόμενη αποστολή δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα, ωστόσο η NASA έχει ήδη δηλώσει ότι: «Για το καλό της ανθρωπότητας, η NASA και οι συνεργάτες της θα στείλουν την πρώτη γυναίκα και τον πρώτο μη λευκό αστροναύτη στην επιφάνεια της Σελήνης με την Artemis.» Όταν επιτευχθεί αυτή η ιστορική προσγείωση, θα γίνουν οι πρώτοι που θα πατήσουν στην επιφάνεια της Σελήνης μετά τον Gene Cernan τον Δεκέμβριο του 1972. Συνολικά, 12 αστροναύτες έχουν προσγειωθεί στη Σελήνη, όλοι τους σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Ο Buzz Aldrin, ο Neil Armstrong και το Apollo 17».

MHT