η-ss23-couture-του-armani-εμπνέεται-από-τις-στολές-των-259167

Τα χαρακτηριστικά diamond prints και οι γιακάδες με βολάν που διακοσμούν τις πολύχρωμες στολές των Αρλεκίνων αποτέλεσαν το πρώτο σημείο αναφοράς για τη δημιουργία της νέας couture συλλογής του Armani Prive. Αέρινες δημιουργίες, θεατρικά στοιχεία και διακριτική λάμψη ξεχώρισαν στην πασαρέλα και φυσικά η Vogue έχει όλες τις λεπτομέρειες που πρέπει να γνωρίζετε.

Ήταν Harlequin inspired

Όταν ρωτήθηκε για την έμπνευση πίσω από τη συλλογή, ο Giorgio Armani αναφέρθηκε στους Αρλεκίνους και στον τρόπο που συνδέουν την ελαφρότητα με τη μελαγχολία. Έχοντας μαγευτεί από έναν πίνακα ζωγραφικής που επεικονίζει έναν Αρλεκίνο, αποφάσισε να μεταφέρει την περσόνα του στην υψηλή ραπτική, δημιουργώντας κομμάτια με ένταση, πρωτότυπα χρώματα, αλλά και με τη σοφιστικέ διάθεση που πάντα διακρίνει το σχεδιαστικό του ύφος.

Η SS23 Couture του Armani εμπνέεται από τις στολές των Αρλεκίνων-1
©Acielle/Style du Monde
1/5
Native Share

Diamond-shaped pieces

Αυτή τη φορά, η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετώπισε το ατελιέ του οίκου ήταν η ακριβής μεταφορά των diamond prints, που χαρακτηρίζουν τις στολές των Αρλεκίνων, στις πολυδιάστατες δημιουργίες της συλλογής. Με ηχητική επένδυση τα βιολιά των Vivaldi και Veneziano, στην πασαρέλα είδαμε φορέματα, γιακάδες, headpieces, φούστες αλλά και bralettes διακοσμημένα με πολύχρωμα diamond shaped σχήματα και ταξιδέψαμε νοητά σε ένα φαντασιακό, γεμάτο θεατρικότητα κόσμο με νοσταλγική διάθεση.

Η SS23 Couture του Armani εμπνέεται από τις στολές των Αρλεκίνων-2
©Acielle/Style du Monde
2/5
Native Share

Λάμψη παντού

«Φυσικά, διανύουμε μια πολύ δύσκολη περίοδο ως ανθρωπότητα και το glam μπορεί να έρχεται σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει γύρω μας αλλά πραγματικά πιστεύω πως είναι ρόλος της μόδας να εμπλουτίζει και να τονώνει το πνεύμα», λέει ο έμπειρος σχεδιαστής. «Είναι σημαντικό να βρούμε μια ισορροπία, για αυτό και πρέπει να έχουμε επίγνωση του τι συμβαίνει, αλλά θα πρέπει επίσης να αφήσουμε τη μόδα –και τη λάμψη της– να μας φτιάξει τη διάθεση».

Η SS23 Couture του Armani εμπνέεται από τις στολές των Αρλεκίνων-3
©Acielle/Style du Monde
3/5
Native Share

Η ιδέα της couture για τον Armani

Σε καιρούς σαν αυτούς, η ιδέα της υψηλής ραπτικής μπορεί να φαίνεται μακρινή, ουτοπική και απλησίαστη αλλά για τον Armani –και τους couturiers συναδέλφους του– ο ιστορικός αυτός θεσμός δεν έχει να κάνει μόνο με τη παραγωγή ελιτιστικών δημιουργιών, αλλά με την εξέλιξη, τον πειραματισμό, τη δεξιοτεχνία και την έμπνευση που μπορούν να ομορφύνουν τον κόσμο και όλα του τα τρωτά. «Ο ρόλος της υψηλής ραπτικής σήμερα μπορεί σίγουρα να αμφισβητηθεί, αλλά πιστεύω ότι μπορεί επίσης να είναι και ένα σημαντικό μέσο για να διατηρηθεί ένας τεράστιος πλούτος γνώσεων και τεχνικών, ένα savoir faire που είναι πραγματικά μοναδικό», εξηγεί ο Armani. «Επίσης, πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και να αναγνωρίσουμε ότι μέχρι σήμερα υπάρχουν πελάτες για αυτό το είδος τέχνης. Για κάποιους ανθρώπους η υψηλή ραπτική μπορεί να είναι ένας όμορφος τρόπος για να ονειρεύονται», καταλήγει.

Η SS23 Couture του Armani εμπνέεται από τις στολές των Αρλεκίνων-4
©Acielle/Style du Monde
4/5
Native Share

Ένα μήνυμα ελπίδας

Ουσιαστικά, αυτό που ήθελε να περάσει ο σχεδιαστής ήταν ένα μήνυμα ελπίδας. «Ήθελα να εξερευνήσω το φως και το χρώμα και ελπίζω οι γυναίκες να αισθανθούν μια αίσθηση ελαφρότητας και λάμψης, μια αίσθηση χαράς όταν κοιτούν τη συλλογή. Μου αρέσουν πολύ οι ρομαντικές εμφανίσεις με διακριτικά βολάν και γιακάδες. Νομίζω ότι το πρώτο πράγμα που παρατηρείς σε μια γυναίκα είναι η έκφρασή της που τα λέει όλα για εκείνη».

Η SS23 Couture του Armani εμπνέεται από τις στολές των Αρλεκίνων-5
©Acielle/Style du Monde
5/5
Native Share

Διαβάστε επίσης | Chanel Couture Spring/Summer 2023: Μια συλλογή εμπνευσμένη από τα ζώα

MHT