μαρινιέρα-μια-μικρή-ιστορία-μόδας-104033

Ταυτισμένη με το καλοκαίρι, η μαρινιέρα είναι ίσως η απόλυτη απόδειξη του διαχρονικού στυλ. Κρύβει, μάλιστα, και μια μικρή ιστορία.

Όταν το 1858 το Γαλλικό Ναυτικό καθιέρωνε το ριγέ ένδυμα των ναυτών της Βρετάνης ως μέρος της επίσημης ενδυμασίας του -για τον πολύ πρακτικό λόγο, όπως λέγεται, ότι ήταν εύκολο να εντοπιστεί στη θάλασσα αυτός που το φορούσε-, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί την κατοπινή πορεία του στη μόδα.

Πρώτη η Coco Chanel διέκρινε το 1917 τη δυναμική της μαρινιέρας (από τη λέξη «marine», που στα γαλλικά σημαίνει «ναυτικό»), συνδυάζοντάς τη με ένα φαρδύ ψηλόμεσο παντελόνι. Από τότε μέχρι σήμερα αυτό το απλό μπλουζάκι έρχεται στο προσκήνιο κάθε καλοκαίρι, με σπουδαιότερο σύγχρονο εκπρόσωπό του τον Jean Paul Gaultier. Ο οποίος το έχει παρουσιάσει σε διάφορες παραλλαγές, με πιο εμπνευσμένη ίσως τη φετινή, στην καλοκαιρινή κολεξιόν του υψηλής ραπτικής, όπου το κλασικό ριγέ μοτίβο συνδυάζεται με μια εμπνευσμένη από το ιαπωνικό origami τεχνική.

Σε λευκό και μπλε κατά κύριο λόγο, αλλά και σε άλλους συνδυασμούς, στολισμένη ενίοτε με άγκυρες και ναυτικούς κόμπους, η μαρινιέρα έχει τιμηθεί δεόντως από τους εκπροσώπους της τέχνης και του jet set, με κάποιες εμφανίσεις να έχουν μείνει στην ιστορία – από την Brigitte Bardot, την Jackie O και την Jean Seberg μέχρι τον Pablo Picasso, τη Μελίνα Μερκούρη και τον Αριστοτέλη Ωνάση.

Η μαρινιέρα διεκδικεί το ρεκόρ ότι δεν λείπει από καμία γκαρνταρόμπα, γυναικεία, ανδρική ή παιδική, κάθε σεζόν και ειδικά το καλοκαίρι. Επειδή είναι ταυτισμένη με τη χαλαρότητά του, άραγε; Λόγω του εκλεκτικού της ύφους αφού παραπέμπει σε κορυφαίες εκφράσεις του στυλ; Εξαιτίας των εύκολων συνδυασμών; Ή απλά και μόνο διότι έχει έναν αέρα ανεμελιάς και jet set πολυτέλειας; Για όλους αυτούς τους λόγους και για έναν επιπλέον: επειδή συμβολίζει τη χαρά της ζωής κάτω από τον καλοκαιρινό ήλιο. Α, και για την ανέξοδη κομψότητα που αναμφισβήτητα εγγυάται.

Μαρινιέρα: Μια μικρή ιστορία μόδας-1
©A. P. C.
1/8
Native Share

A.P.C €125 | mytheresa.com

Μαρινιέρα: Μια μικρή ιστορία μόδας-2
©ATM
2/8
Native Share

ATM €105 | matchesfashion.com

Μαρινιέρα: Μια μικρή ιστορία μόδας-3
©Cover
3/8
Native Share

Μαγιό Cover €237 | net-a-porter.com

Μαρινιέρα: Μια μικρή ιστορία μόδας-4
©Isabel Marant Étoile
4/8
Native Share

Isabel Marant Étoile €135 | mytheresa.com

Μαρινιέρα: Μια μικρή ιστορία μόδας-5
©Moncler
5/8
Native Share

Moncler €185 | mytheresa.com

Μαρινιέρα: Μια μικρή ιστορία μόδας-6
©Proenza Schouler
6/8
Native Share

Proenza Schouler €325 | matchesfashion.com

Μαρινιέρα: Μια μικρή ιστορία μόδας-7
©Saint Laurent
7/8
Native Share

Πουλόβερ Saint Laurent €790 | net-a-porter.com

Μαρινιέρα: Μια μικρή ιστορία μόδας-8
©Vince
8/8
Native Share

Vince €130 | mytheresa.com

MHT