μια-phygital-εβδομάδα-μόδας-στο-λονδίνο-192607

Τις χαιρετιστήριες Covid-19 αγκωνιές συνόδευαν πλατιά χαμόγελα, ενώ δεν έλειψαν και κάποιες αρκετά διστακτικές αγκαλιές. Για όσους και όσες βρεθήκαμε στα “φυσικά” ντεφιλέ της πρόσφατης εβδομάδας μόδας του Λονδίνου, η χαρά της επιστροφής και συνεύρεσης γύρω από την πασαρέλα – ύστερα από την επιβεβλημένη επίδειξη ενός υγειονομικού πιστοποιητικού – ήταν παραπάνω από εμφανής.

«Στο Λονδίνο υπάρχει ένα buzz, χαιρόμαστε που βλέπουμε και πάλι ο ένας τον άλλον και παραμένουμε αισιόδοξοι. Πρέπει να εστιάσουμε στα θετικά», μου ανέφερε ο Justin Thornton, δημιουργικό “ήμισυ” του οίκου Preen, στο μινιμαλιστικό ξενοδοχείο Bulgari στο Knightsbridge, λίγες ώρες μετά την άφιξη μου στη βρετανική πρωτεύουσαΒρισκόμασταν σε μια σουίτα και ο απογευματινός ήλιος έπεφτε πάνω σε κάποια από τα κομμάτια της συλλογής SS22, την οποία o Thornton παρουσίαζε μαζί με τη σύντροφο και παρτενέρ στην Preen, Thea Bregazzi. «Θυμάστε τα χρωματιστά αλλά και τα ασπρόμαυρα πλάνα που σημείωναν τη λήξη του ημερήσιου προγράμματος της τηλεόρασης τα παλαιότερα χρόνια; Η έμπνευση της συλλογής προέρχεται από εκεί».

Μια phygital εβδομάδα μόδας στο Λονδίνο-1
©pixelformula
1/7
Native Share

Η συλλογή είχε πολλά χαρακτηριστικά Preen στοιχείαόπως φλοράλ εμπριμέ, όμως τα neoprene “επιστήθια” κομμάτια που τα συνόδευαν ήταν εντελώς φρέσκα. Δεν έλειπε βέβαια και το βιώσιμο στοιχείο, με vintage κομμάτια υφασμάτων να ενώνονται σε πλεκτά πουλόβερ μέσω upcycling. Από τα πιο όμορφα ρούχα της κολεξιόν ήταν δύο πλισέ φορέματα με παιχνίδια χρωμάτων και κοψίματος.

παιχνιδιάρικη δημιουργική διάθεση δεν λείπει ποτέ από το Λονδίνο της μόδας, μια εκ των Big Four πόλεων που ιστορικά φιλοξενούν τις πιο trend-setting επιδείξεις μόδας παγκοσμίως. Εδώ, το ανερχόμενο ταλέντο συναντά το established, για να συνεχίσουν μαζί μια ενδυματολογική ιστορία που ισορροπεί ανάμεσα στην παράδοση και την καινοτομία.

Από τις 16 μέχρι και τις 21 Σεπτεμβρίου, το London Fashion Week επέστρεψε, σε μορφή “phygital” αυτήν τη φορά – ένα κράμα φυσικών και ψηφιακών παρουσιάσεων. Ντεφιλέ σε διάφορα σημεία της πόλης, διαδικτυακές πρεμιέρες ταινιών μικρού μήκους με συλλογές SS22, ραντεβού για πριβέ παρουσιάσεις και πολλά βραδινά πάρτυ αποτέλεσαν τον κορμό μιας εβδομάδας μόδας η οποία φιλοξένησε 130 δημιουργικά ονόματα μέσα από 79 φυσικές παρουσιάσεις, μεταξύ των οποίων 28 catwalks.

Μια εβδομάδα μόδας σηματοδοτεί μια ευρύτερη ευκαιρία για προβολή και το British Fashion Council, ο επίσημος φορέας που διοργανώνει την εβδομάδα, βρέθηκε ξανά στις επάλξεις, οργανώνοντας μια σειρά δράσεων που συμπλήρωναν τα show του επίσημου ημερολογίου, όπως το ψηφιακό DiscoveryLAB, αλλά και το LONDONshowROOMS για περαιτέρω προβολή σχεδιαστών και brand. Το British Fashion Council & The Clearpay Collective – με την Clearpay να αποτελεί επίσημο παρτενέρ του London Fashion Week – ανέδειξε ειδικές δράσεις με σχεδιαστές όπως η Charlotte Knowles (KNWLS) και ο Michael Halpern (Halpern), ενώ η διοργάνωση συνεργάστηκε και με τον δήμαρχο του Λονδίνου, Sadiq Khan. Απόντες, για μια ακόμα σεζόν, άνθρωποι της μόδας από Ασιατικές χώρες. Όμως για την Ιαπωνική αγορά, μια ειδική συνεργασία του British Fashion Council με την εφημερίδα Asahi Shimbun για εκτενή κάλυψη της εβδομάδας διαδικτυακά, έδωσε σε Ιάπωνες fashion lovers προνομιούχα ψηφιακή πρόσβαση.

Κι αν και μεγάλα ονόματα, όπως ο Burberry, δεν έδωσαν αυτήν τη φορά το παρών στην πασαρέλα, σε περιοχές όπως το Mayfair, η Belgravia και το Chelsea, η μόδα βρέθηκε στο προσκήνιο ποικιλοτρόπως. Το εκλεκτικό πολυκατάστημα Browns άνοιξε τις πόρτες του στη νέα διεύθυνση του στο Mayfair, ο οίκος Dior οργάνωσε παρουσιάσεις τεχνογνωσίας, ενώ η Πρεσβεία της Πορτογαλίας φιλοξένησε ανερχόμενους Πορτογάλους σχεδιαστές κοσμημάτων. Την ίδια στιγμή, η πόλη διατήρησε την φήμη της ως πόλος έλξης νέου αίματος. Και απόδειξη αυτού ήταν η “ενθρόνιση” του TikTok ως η πιο hot ψηφιακή εφαρμογή αυτήν τη στιγμή εκεί έξω, καθώς το μέσο κοινωνικής δικτύωσης (όπου η πλειοψηφία των ακολούθων ανήκει στην προεφηβική και εφηβική ηλικία) συνεργάστηκε με το British Fashion Council για την παρουσίαση των σχεδιαστών του προγράμματος Next Gen.

Ο χώρος των Next Gen ντεφιλέ ήταν το ειδικά σχεδιασμένο για την περίσταση TikTok Space, ένας εικαστικός χώρος του Old Selfridges Hotel. Έξω από το TikTok Space, το street style έκανε το δικό του comeback, με αναγνωρισμένους και επίδοξους influencers να παίρνουν signature πόζες μπροστά από τα φωτογραφικά φλας.

Στο TikTok Space έκανε το catwalk ντεμπούτο της η Ευτυχία Καραμολέγκου, απόφοιτος της σχολής Central Saint Martins. Τη συλλογή Happiness gone wrong, όπου τα χαρακτηριστικά ανδρογενή στοιχεία της Ελληνίδας σχεδιάστριας έμοιαζαν κάποιες στιγμές να χαλαρώνουν, παρακολούθησαν από την πρώτη σειρά η Sarah Mower, chief critic του Vogue Runway και πρεσβευτής του British Fashion Council για νέους σχεδιαστές και η Μαρία Λαιμού του Rainbowwave showroom.

Μια phygital εβδομάδα μόδας στο Λονδίνο-2
©pixelformula
2/7
Native Share

«H πίεση ήταν μεγάλη και είμαι η πρώτη και μεγαλύτερη κριτής του εαυτού μου. Σήμερα ήταν σαν να ενηλικιώθηκα. Έκανα παρουσιάσεις και πριν, αλλά το catwalk είναι ένα statement», μου είπε λίγο μετά το show η Eftychia, όπως είναι γνωστή στο χώρο. «Νομίζω ότι μπόρεσα να επικοινωνήσω καλύτερα αυτήν την αλλαγή σαν μια καμπή, η ταυτότητα είναι η ίδια, όμως αλλάζει η προσέγγιση. Το brand είχε πάντα να κάνει με businesswear για ανεξάρτητες, εργαζόμενες γυναίκες. Όμως, η πανδημία κάπως με ελευθέρωσε και τώρα πια δεν σκέφτομαι τον ‘τόπο’, γιατί δεν είναι πια σημαντικό το πως θα ντυθείς στη δουλειά. Και αυτό με απελευθέρωσε και έτσι κατάφερα να βγάλω μπροστά το γούστο μου, όπως η φούστα-παρεό, που είναι κάτι που εγώ φοράω στο σπίτι μαζί με ένα Τ-shirt».

Στο Λονδίνο του Brexit, όπου η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση φέρνει νέα, συχνά δύσκολα, δεδομένα, η Καραμολέγκου μου μίλησε για την πόλη που μέχρι τώρα την έχει στηρίξει. «Με εκφράζει το vibe του Λονδίνου», μου είπε. «Από τότε που αποφοίτησα από το Central Saint Martins, υπάρχει ένα δίκτυο που βοηθάει. Χωρίς το British Fashion Council αυτό το show δεν θα γινόταν».

Ο Σταύρος Καρέλης, ιδρυτής της μπουτίκ Machine-A στο Soho, ήταν άλλος ένας fashion insider που παρακολούθησε το show της ανερχόμενης Ελληνίδας. Στο δυναμικό Soho, όπου το Machine-A παραμένει ένας forward-looking χώρος για νέους αλλά και καινοτόμους established σχεδιαστές, ο Καρέλης μου μίλησε για την πρόσφατη συμφωνία του με το Tomorrow, μια εταιρεία που λειτουργεί ως brand accelerator, διανομέας και σύμβουλος ανεξάρτητων brand. Μου μίλησε επίσης για το Λονδίνο.

«Η πόλη ανοίγει ξανά. Μετά από μια μακρά περίοδο απομόνωσης όπου βιώσαμε τη μόδα εικονικά και remotely, το London Fashion Week κατάφερε να μας ενώσει και πάλι, να μας κάνει να νιώσουμε σωματικά ότι ζούμε ξανά στο παρών» μου ανέφερε. «Ανερχόμενοι σχεδιαστές έσπρωξαν τη δημιουργία με τρόπους οι οποίοι είναι πραγματικά αξιοθαύμαστοι, δείχνοντας καταπληκτικές συλλογές οι οποίες θα κυριαρχήσουν σε επίπεδο τάσεων τους επόμενους μήνες. Από τη Nensi Dojaka μέχρι τους Eftychia, Stefan Cooke, Richard Malone, Fashion East, Charles Jeffrey Loverboy, Pronounce και Richard Quinn, αυτοί οι game-changers, οι δημιουργοί που αλλάζουν το παιχνίδι, αποδεικνύουν ότι το Λονδίνο είναι το μέρος για να ανακαλύψεις το καλύτερο ανερχόμενο ταλέντο παγκοσμίως. Και ως buying director του Machine-A, αυτοί ακριβώς είναι οι σχεδιαστές που θέλω να αναδείξω στο κατάστημα μου και να παρουσιάσω στο κοινό μας».

Μια phygital εβδομάδα μόδας στο Λονδίνο-3
©pixelfomula
3/7
Native Share

Η πρόσκληση για την αποκάλυψη της συλλογής SS22 της Nensi Dojakaνικήτριας του LVMH Prize 2021, ήταν μια από τις πιο περιζήτητες της εβδομάδας. Οι λίγοι εκείνοι τυχεροί που την παρακολούθησαν συζητούσαν με ενθουσιασμό για τα ρούχα της Αλβανίδας σχεδιάστριας, των οποίων τα lingerie “θεμέλια” αφήνουν ακάλυπτα διαφορετικά σημεία του σώματος.

Μια phygital εβδομάδα μόδας στο Λονδίνο-4
©pixelformula
4/7
Native Share

Στο London Acquatics Centre, αρχιτεκτονικό έργο της υπέροχης Ζάχα Χαντίντ, η “υγρή” ατμόσφαιρα γύρω από την αθλητική πισίνα αποτέλεσε την ιδανική θερμοκρασία για την παρουσίαση της όμορφης συλλογής της Rejina Pyo, μια κολεξιόν που έφερνε μια αίσθηση μετά-πανδημιακής ελευθερίας, ξεκινώντας με καταδύσεις αθλητριών από τους Ολυμπιακούς βατήρες. Ο Roland Mouret αποκάλυψε το “Τέρμα”, μια ταινία μικρού μήκος γυρισμένη στην Ελλάδα όπου πρωταγωνίστησαν body-hugging κομμάτια, ενώ η Simone Rocha κάλεσε τους “πιστούς” της σε μια μεσαιωνική εκκλησία για να τους παρουσιάσει μια δυνατή κολεξιόν γεμάτη broderie anglaise, ντραπέ υφασμάτινα τριαντάφυλλα και τούλι.

Μια phygital εβδομάδα μόδας στο Λονδίνο-5
©pixelformula
5/7
Native Share

Από τα ισχυρά νεότερα ταλέντα της πόλης, ο Richard Quinn εστίασε σε υπέρ-έντονους ώμους, φλοράλ μοτίβα και tailored πιέτες.

Μια phygital εβδομάδα μόδας στο Λονδίνο-6
©pixelformula
6/7
Native Share

Στο περιστύλιο του Βρετανικού Μουσείου, η Anna Wintour και ο Edward Enninful, μεταξύ άλλων, παρακολούθησαν το γενέθλιο show του Erdem Moralioglu, ο οποίος κλείνοντας 15 χρόνια στον χώρο παρουσίασε μια κολεξιόν με επιρροή από τον φιλολογικό κύκλο του Bloomsbury και τις μούσες της εποχής του, όπως η ποιήτρια Edith Sitwell. 

Μια phygital εβδομάδα μόδας στο Λονδίνο-7
©pixelformula
7/7
Native Share

Στη Βρετανική Βιβλιοθήκη, η Phoebe English ακολούθησε το δημιουργικό πνεύμα των ημερών, προσφέροντας ένα μάθημα ανατομίας των ρούχων της, με σκοπό να αποκαλύψει πως παλιά κομμάτια μπορούν να μεταμορφωθούν σε καινούργια. Άρτι αφιχθείς από τη Νέα Υόρκη και το Met Gala, στο οποίο είχε παρευρεθεί με την Iman, o Harris Reed παρουσίασε μια μικρή, όπως πάντα, συλλογή, όπου κυριάρχησε το χαρακτηριστικό του fluidity. «Μετά από 18 μήνες lockdown, το Λονδίνο επανέρχεται με έναν πολύχρωμο, πιο ζεστό και πιο εκφραστικό τρόπο. Οι σχεδιαστές αναγκάστηκαν να είναι  δημιουργικοί όχι μόνο σε οικονομικό επίπεδο, αλλά και συναισθηματικό, για να τα βγάλουν πέρα με τις επίπονες συνέπειες της πανδημίας», μου τόνισε η Μαρία Καστάνη, η Ελληνίδα fashion  entrepreneur με έδρα το Λονδίνο«Παρουσιάστηκαν βιώσιμα υλικά και μέθοδοι, ενώ κάποια από τα μεγάλα ονόματα τα οποία κυριαρχούσαν στη βρετανική σκηνή υιοθέτησαν μια πιο  αργή προσέγγιση. Ας ελπίσουμε ότι όλοι πήραμε το μάθημα μας και ότι το μέλλον της μόδας φαντάζει πιο φωτεινό από ποτέ».

Ανάμεσα σε εκείνους που αποφάσισαν να προχωρήσουν μπροστά με πιο αργούς ρυθμούς είναι η Alice Temperley,  η οποία πρόσφατα επέστρεψε στο μητρικό της Somerset. Εκεί, η σχεδιάστρια αναζήτησε ντόπιους τεχνίτες για να συνεχίσει να δημιουργεί τις κομψές γραμμές της, υποστηρίζοντας την βρετανική παραγωγική παράδοση.

Στο μεταξύ, η βρετανική πρωτεύουσα φιλοξένησε και ανδρικά show. Λίγες μέρες πριν ο Daniel Craig εμφανιστεί στην πρεμιέρα του “No Time to Die” με  bespoke ροζ σταυρωτό βελούδινο  σακάκι από τους Anderson & Sheppard  της Savile Row – τον ανδρικό οίκο στον οποίο έμαθε την τέχνη του tailoring o Alexander Lee McQueen – ο ανερχόμενος  Steven Stoke Daley  παρουσίασε ένα μικρό θεατρικό  happening στο TikTok Space.  Επηρεασμένος από την ενδυματολογική παράδοση των βρετανικών ιδιωτικών σχολείων, ο σχεδιαστής ανέλυσε την ανδρική ψυχολογία μέσα από τη  διαφορετικότητα. Το στάιλινγκ ανέλαβε ο Harry Lambert, ενώ τους “ρόλους” της επίδειξης ερμήνευσαν μέλη του National Youth Theater.

Μακριά από τις πασαρέλες, στο μεγάλο εμπορικό κέντρο  Westfield στο  Shepherd’s Bush του δυτικού Λονδίνουη fast fashion αλυσίδα Primark, στην οποία έχει ασκηθεί εντονότατη κριτική για την “ηθική” της παραγωγής τηςεξηγούσε στην είσοδο του καταστήματος τις προσπάθειες που καταβάλλει για πιο βιώσιμες πρακτικές. Στις βιτρίνες του Westfield, όπως και άλλα εμπορικά σημεία της πόλης, η λέξηsustainable” στέκεται σήμερα δίπλα στη λέξη “sexy”.

Στο αγαπημένο μουσείο Victoria & Albert, η πρώτη μέρα του London Design Festival επιφύλασσε αρκετές εκπλήξεις. Ανάμεσα τους ένα  fashion installation μας προσέφερε μια εικόνα  από εκείνο που έρχεται. Δίπλα σε ενδύματα του 18ου αιώνα από τη μόνιμη συλλογή του, το μουσείο φιλοξενούσε το πρώτο ρομπότ-καλλιτέχνη. Η Ai-Da  φορούσε ένα κομμάτι από τη συλλογή  Biomimicry του ανερχόμενου  Auroboros, το brand της Paula Sello  και της Alissa Aulbekova όπου η μόδα συναντά την επιστήμη και την τεχνολογία. Ο ρόλος του ρούχου ήταν να αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, πριν αυτοκαταστραφεί σε ένα παιχνίδι επαυξημένης πραγματικότητας. Το μέλλον είναι εδώ και η πόλη του Λονδίνου οδηγεί, ξανά, τις εξελίξεις.

Διαβάστε επίσης | Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου: Οι best dressed street stylers που μας έκαναν κλικ