mugler-hm-casey-cadwallader-και-ann-sofie-johansson-μιλούν-αποκλειστικά-γι-272819

Τι σημαίνει για τον καθένα σας προσωπικά αυτή η συνεργασία και τι πιστεύετε ότι θα έλεγε ο Thierry Mugler αν μπορούσε να δει τη συλλογή;

Casey: Προσωπικά, είμαι πολύ ενθουσιασμένος που μ’ έναν τρόπο ανοίγω τον κόσμο του Mugler σε ένα ευρύτερο κοινό. Ξέρω ότι ο Thierry ήταν πολύ παθιασμένος όταν αρχίσαμε να συζητάμε μια ενδεχόμενη συνεργασία με την H&M. Είχε μιλήσει εκτενώς γι’ αυτό το project με την Ann Sofie και την ομάδα της πριν πεθάνει, οπότε είμαι σίγουρος ότι θα συγκινούνταν πραγματικά αν σήμερα ζούσε και μπορούσε να δει συλλογή να ολοκληρώνεται. Υπάρχουν πολλοί μικροί φόροι τιμής στον Mugler μέσα από αυτή τη συλλογή, από την παρουσία της Jerry Hall στο φιλμ της προωθητικής καμπάνιας που μας θυμίζει ότι ο Mugler ήταν αυτός που εισήγαγε την έννοια της θεατρικότητας στα catwalks, μέχρι τα αρχειακά κομμάτια που αναβιώσαμε από τις δεκαετίες του ’80 και του ’90, τα οποία θα επιτρέψουν σε μια νέα γενιά ανθρώπων να απολαύσει τα εμβληματικά σχέδιά του. Εύχομαι, αν μπορούσε να δει τη συλλογή, να ένιωθε ότι γιορτάσαμε την κληρονομιά του. Είμαι σίγουρος ότι θα του άρεσε να βλέπει νέους ανθρώπους να απολαμβάνουν να φορούν κάποια από τα πρωτότυπα σχέδιά του.

Mugler H&M:  Casey Cadwallader και Ann Sofie Johansson μιλούν αποκλειστικά για την viral συνεργασία τους-1
©Casey Cadwallader

ASJ: Καταρχάς, νομίζω ότι οι πελάτες της H&M θα ενθουσιαστούν κυρίως από το γεγονός ότι θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν μερικά σπουδαία κομμάτια της ιστορίας της μόδας, μιας και η συλλογή είναι γεμάτη με πολλά βασικά σχέδια που φέρουν την υπογραφή του Mugler. Είμαι σίγουρη ότι ο Thierry θα λάτρευε τη συλλογή. Για μένα είναι ένα είδωλο της μόδας. Ήταν μεγάλη μου τιμή να συναντηθώ μαζί του τις πρώτες μέρες της συνεργασίας μας, γιατί ανέκαθεν ήταν ένας από τους ήρωές μου. Ο αντίκτυπός του στην προάσπιση της διαφορετικότητας στη μόδα δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Από την άλλη, υπήρξε πρωτοπόρος στην ιδέα του να δημιουργείς ένα εντυπωσιακό υπερθέαμα στην πασαρέλα. Για όλους εμάς στην H&M είναι μια πολύ ιδιαίτερη συλλογή και μια σπουδαία συνεργασία.

Mugler H&M:  Casey Cadwallader και Ann Sofie Johansson μιλούν αποκλειστικά για την viral συνεργασία τους-2
©Ann-Sofie Johansson

Πείτε μου κάποιες από τις πηγές έμπνευσής σας για τη νέα συλλογή.

Casey: Μεγάλο μέρος της έμπνευσής μου προήλθε από την ίδια την κληρονομιά του Mugler και τη σημασία του οίκου σε όλα τα επίπεδα. Ο Mugler ήταν πάντα ένας οίκος στενά συνδεδεμένος με τη μουσική και την κουλτούρα των clubs. Ανέκαθεν ήθελε να γιορτάζει πολλούς και διαφορετικούς τύπους ομορφιάς και η καμπάνια της συνεργασίας μας με την H&M συνεχίζει αυτή τη φιλοσοφία. Αναφορικά με τον σχεδιασμό των ρούχων, θα έλεγα ότι με ενέπνευσε αρκετά και το ήθος των σχεδιαστών της H&M, το πάθος τους να προσφέρουν στο κοινό ρούχα σύγχρονα που εξελίσσουν την ιστορία της μόδας. Παράλληλα, ανέτρεξα και σε παλαιότερες συνεργασίες τους, όπως αυτή με τον Alber Elbaz, η οποία ήταν τόσο πιστή στη φιλοσοφία του Lanvin, όσον αφορά το σχεδιασμό των κομματιών. Κοίταξα και τις συνεργασίες τους με τον Versace και τον Margiela, από τις οποίες αγόρασα κομμάτια εκείνη την εποχή και οι οποίες, και πάλι, είχαν ως στόχο να προσφέρουν στους ανθρώπους ρούχα με υπογραφή. Πήρα πολλή έμπνευση από αυτή την ιδέα. Ήμουν ανυποχώρητος στο ότι αυτή η συλλογή έπρεπε να περιέχει το αυθεντικό πνεύμα του Mugler, δεν ήθελα να κάνω κανέναν συμβιβασμό. Οι κύριες συλλογές μας είναι πάντα ένα μείγμα – υπάρχει το σκοτάδι, η αιχμή, μετά η σέξι πλευρά, μετά η ελαφρότητα, η ευτυχία. Αυτό που ήθελα να κάνω εδώ ήταν να διατηρήσω αυτό το μείγμα, να διατηρήσω την ποικιλομορφία και την πολυπλοκότητα, προσφέροντας παράλληλα κομμάτια που είναι πρακτικά και ενδιαφέροντα για τους ανθρώπους, για την προσωπική τους γκαρνταρόμπα. Υπάρχουν τόσα πολλά βασικά κομμάτια και υπογραφές του Mugler στη συλλογή – τα catsuits, τα φορέματα, το denim, τα casual φούτερ, τα t-shirts και τα αξεσουάρ, στα οποία βλέπεις όλες τις Mugler λεπτομέρειες, από τα διακοσμητικά αστέρια και τα ειδικά κουμπώματα, μέχρι τις χαρακτηριστικές λάμψεις και την ποιότητα των δερμάτων.

ASJ: Όπως λέει ο Casey, η έμπνευση προήλθε σε μεγάλο βαθμό από την ιδέα να γιορτάσουμε τις υπογραφές του Mugler. Όσον αφορά την καμπάνια, λόγου χάρη, είναι εμφανής η σύνδεση που πάντα είχε ο Mugler με τη μουσική. Η μουσική είναι αφενός ένα τεράστιο μέρος του σύμπαντος που έχει δημιουργήσει ο Casey, αλλά και κεντρικό σημείο στην ιστορία του οίκου. Έτσι, η ιδέα της δημιουργίας ενός μουσικού βίντεο και ενός νέου κομματιού – μια επανεκτέλεση ενός τραγουδιού της δεκαετίας του ’90, του Music Sounds Better with You, ήρθε να υπογραμμίσει το γεγονός ότι η συλλογή είναι γεμάτη από αυτές τις σπουδαίες αναφορές στη δεκαετία του ’90. Είναι ωραίο να κάνεις κάτι πρωτοποριακό και διαφορετικό, να παίζεις με το φιλμ και την εικόνα. Είναι μια απόδειξη της pop απήχησης του Mugler και των αναφορών του στη μουσική, στον χορό, στην υποκουλτούρα, ακόμη και στην τεχνολογία.

Mugler H&M:  Casey Cadwallader και Ann Sofie Johansson μιλούν αποκλειστικά για την viral συνεργασία τους-3

Ποια κομμάτια της συλλογής είναι τα δικά σας αγαπημένα;

Casey: Όπως είπα, η συλλογή είναι πραγματικά γεμάτη από τις υπογραφές μας και είμαι περήφανος για πολλά από τα κομμάτια – τα υπέροχα τζιν, τα φορέματα, τα catsuits και τα όμορφα αξεσουάρ. Νομίζω ότι τα κοψίματα και τα σχήματα αποπνέουν δυναμισμό. Ο Mugler πάντα αγκάλιαζε το σώμα και το επέκτεινε σε νέες διαστάσεις. Εμπνεύστηκα πολύ από αυτή την ιδέα γι’ αυτό και πολλά από τα κομμάτια μας χρησιμοποιούν το κόψιμο, τις ραφές και τις γραμμές με όρους αρχιτεκτονικής, προκειμένου να τονίσουν, να ενισχύσουν ή να υψώσουν το σώμα. Αυτό μπορείς να το δεις σε πολλά αγαπημένα μου κομμάτια, όπως στα spiral jeans, τα οποία είναι έτσι ραμμένα με στόχο να κολακεύουν και να αναδεικνύουν τις καμπύλες.

ASJ: Εξαρχής ο Casey ήθελε τα κομμάτια της συλλογής να αντιπροσωπεύουν πραγματικά το ύφος του Mugler. Τα μίνι φορέματα, τα catsuits με τα διχτυωτά πάνελ. Υπάρχουν τόσα πολλά εμβληματικά κομμάτια μέσα στη σειρά. Προσωπικά, λατρεύω τα δερμάτινα κομμάτια και ιδιαίτερα το πράσινο μακρύ δερμάτινο παλτό! Όπως και ο Casey, λατρεύω τα denim spiral jeans, μόνο και μόνο γιατί φέρουν πραγματικά την υπογραφή του Casey, είναι κάτι που εφηύρε ο ίδιος. Είναι τόσο όμορφα φτιαγμένα και σχολαστικά όσον αφορά το σχήμα και τις ραφές. Έχουν μια αρχιτεκτονική οπτική, καθώς ενισχύουν και ενδυναμώνουν απόλυτα το σώμα, κάνοντας το να μοιάζει με γλυπτό. Μιλώντας για αρχιτεκτονική, τα κοσμήματα είναι επίσης πολύ ιδιαίτερα και πολύ γλυπτικά, αποπνέοντας μια τολμηρή διάθεση. Όσον αφορά τα archive κομμάτια, έχω εμμονή με το archive skirt suit, το οποίο αποτελεί μεταποίηση ενός σχεδίου του Thierry Mugler. Για μένα είναι ένα πολύ ιδιαίτερο κομμάτι, ειδικά αν σταθούμε στις λεπτομέρειες του, που το κάνουν μοναδικό.

Mugler H&M:  Casey Cadwallader και Ann Sofie Johansson μιλούν αποκλειστικά για την viral συνεργασία τους-4

Ρευστότητα φύλου, διαφορετικότητα, συμπερίληψη. Τι ρόλο παίζει καθεμία από τις παραπάνω λέξεις στη δημιουργική σας σκέψη και πώς επηρέασαν τη δημιουργία αυτής της συλλογής;

Casey: Το όνομα Mugler είναι ταυτισμένο με το να γιορτάζεις τον εαυτό σου και να γιορτάζεις τους ανθρώπους γύρω σου. Έχει να κάνει με το άνοιγμα, την ελευθερία, τη φαντασία και, όπως λέτε, με τη συμπερίληψη όσον αφορά τη διαφορετική ομορφιά και τους διαφορετικούς σωματότυπους. Αυτό το πνεύμα διαπνέει ολόκληρη τη συλλογή. Ένα πράγμα που αγαπώ στον Mugler είναι το γεγονός ότι ο οίκος πάντα αγκάλιαζε ένα πολύ ευρύ όραμα της θηλυκότητας και της γυναικείας φύσης. Μέσα στα χρόνια έχει ενδυναμώσει τόσες γυναίκες, από τραγουδίστριες και supermodels μέχρι trans icons και φιγούρες του περιθωρίου. Αυτό ήταν πάντα το ήθος του Thierry Mugler και με βάση αυτό το ήθος προσπαθώ να χτίζω τη σχέση του οίκου με τις γυναίκες του σήμερα. Ένα ήθος καθόλου διδακτικό, αλλά παιχνιδιάρικο, με έμφαση στον σεβασμό.

ASJ: Η συμπερίληψη και η διαφορετικότητα – οι αρχές που αναφέρετε – ήταν πάντα στο επίκεντρο του οράματος του Thierry Mugler για τον οίκο του. Ο ίδιος τις υπερασπίστηκε ακούραστα. Νομίζω ότι αυτό το πνεύμα του Mugler είναι πιο επίκαιρο σήμερα από ποτέ. Η συμπερίληψη, το ενδιαφέρον για τη μεταμόρφωση, η θεατρικότητα και το παιχνίδι με την ταυτότητα του ατόμου, η θετικότητα του σώματος και το άνοιγμα σε όλα τα είδη ομορφιάς. Ο Mugler στην εποχή του Casey είναι, επίσης, απόλυτα χτισμένος γύρω από αυτές τις αξίες και βλέπω αυτή τη συλλογή σε μεγάλο βαθμό ως φόρο τιμής στη διαφορετικότητα, όπως λέει και ο Casey.

Mugler H&M:  Casey Cadwallader και Ann Sofie Johansson μιλούν αποκλειστικά για την viral συνεργασία τους-5
©Lourdes Leon, Moses Sumney, Charli XCX, Chloë Sevigny, Pamela Anderson, Casey Cadwallader, Ann-Sofie Johansson

Ποια πιστεύετε ότι είναι η μεγαλύτερη πρόκληση στη βιομηχανία της μόδας σήμερα; Είναι οι απροσδόκητες συνεργασίες μια τάση ή ένας τρόπος για να γίνει η μόδα πιο συμπεριληπτική;

Casey: Νομίζω ότι η πρόκληση είναι πάντα να μένεις πιστός στον εαυτό σου και να μην ανησυχείς για το τι κάνουν οι άλλοι. Σίγουρα βλέπω αυτή τη συνεργασία ως κάτι πολύ θετικό, μια ευκαιρία να ανοίξω τον κόσμο του Mugler σε τόσους πολλούς νέους ανθρώπους.

ASJ: Νομίζω ότι μια πρόκληση είναι πάντα να εκπλήσσεις και να συναρπάζεις τον πελάτη σου. Οι συνεργασίες, όταν γίνονται με περίσκεψη, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να το πετυχαίνεις αυτό. Όλοι εμείς στην H&M είμαστε περήφανοι που έχουμε πραγματικά πρωτοπορήσει στα μοντέλα των συνεργασιών που χτίζουμε με σχεδιαστές. Έχουμε δώσει τόση προσοχή και σκέψη σ’ αυτό, από τότε που ξεκινήσαμε τις συνεργασίες με σχεδιαστές το 2004 με τον Karl Lagerfeld. Πάντα σκεφτόμαστε πολύ προσεκτικά γύρω από το τι αισθανόμαστε σωστό τη δεδομένη στιγμή και ποιος καθορίζει το σύγχρονο τοπίο της μόδας. Αυτό που μας αρέσει, είναι να προσφέρουμε ποικιλομορφία στους πελάτες μας. Δείτε πόσο ευρύς είναι ο κατάλογος των συνεργασιών μας στο παρελθόν, με πόσες διαφορετικές αισθητικές και ευαισθησίες. Απλά κοιτάξτε την ιστορία – υπάρχουν οι CommeMargielaMarniVersaceSimone Rocha και τόσοι άλλοι. Τώρα ήρθε να προστεθεί και ο Mugler στη λίστα! Είναι ένα υπέροχο μείγμα! Αισθάνομαι ότι έχουμε κάνει πραγματικά κάτι εξαιρετικό με τον εκδημοκρατισμό της ιστορίας της μόδας, προσφέροντας ρούχα υψηλής ραπτικής σε ένα πραγματικά ευρύ κοινό.

Mugler H&M:  Casey Cadwallader και Ann Sofie Johansson μιλούν αποκλειστικά για την viral συνεργασία τους-6

Mugler H&M:  Casey Cadwallader και Ann Sofie Johansson μιλούν αποκλειστικά για την viral συνεργασία τους-7Mugler H&M:  Casey Cadwallader και Ann Sofie Johansson μιλούν αποκλειστικά για την viral συνεργασία τους-8

Η συλλογή είναι διαθέσιμη από σήμερα στο κατάστημα H&M στην οδό Ερμού 54.