o-christian-louboutin-σχεδιάζει-κατά-των-φυλετικών-διακ-182347
©Christian Louboutin

Ο θάνατος του George Floyd άνοιξε μια παγκόσμια συζήτηση γύρω από το ρατσισμό και τα προνόμια που δεν είναι το ίδιο αυτονόητα για όλους τους ανθρώπους. Ο Idris και η Sabrina Elba, ένα μαύρο ζευγάρι, μίλησαν ανοιχτά για την ανισότητα και τις προσωπικές εμπειρίες διακρίσεων που έχουν βιώσει. Χρησιμοποίησαν τα social media σαν ένα εργαλείο για να υψώσουν τη φωνή τους και να διεκδικήσουν μια αλλαγή. Γι’ αυτό και διοργάνωσαν μια συζήτηση στο Instagram με μια από τις ιδρύτριες του κινήματος Black Lives Matter, Opal Tometi. Εκείνη τη στιγμή δεν γνώριζαν πως ο Christian Louboutin παρακολουθούσε την συζήτηση, μετά το τέλος όμως τους έστειλε ένα μήνυμα υποστήριξης για τον τόσο δυνατό και γεμάτο ελπίδα διάλογο που άνοιξαν. “Είμαι περήφανος για εσάς, είμαι εδώ για εσάς”, τους έγραψε. Η φιλία τους βέβαια διαρκούσε ήδη 5 με 6 χρόνια. “Γνωριστήκαμε μια μέρα μετά τα γενέθλια της Sabrina και γίναμε γρήγορα φίλοι. Νιώθω τόσο ενθουσιασμένος που δουλεύω μαζί τους σε ένα πρότζεκτ, αυτό είναι κάτι που αγαπώ στη δουλειά μου, το γεγονός πως μπορώ να συνεργάζομαι με άτομα που νιώθω κοντά μου και θαυμάζω”, δήλωσε αποκλειστικά στη Vogue Greece ο Christian Louboutin.

O Christian Louboutin σχεδιάζει κατά των φυλετικών διακρίσεων μαζί με τους Idris και Sabrina Elba-1
©Christian Louboutin

Η συζήτηση ανάμεσα στον σχεδιαστή και το διάσημο ζευγάρι συνεχίστηκε, γνωρίζοντας και οι τρεις πως ήθελαν να προσφέρουν κάτι πραγματικά ουσιαστικό, να βοηθήσουν με το δικό τους τρόπο ώστε να αλλάξουν οι ζωές των ανθρώπων και των κοινοτήτων, των οποίων οι φωνές έχουν τεράστια σημασία αλλά δεν καταφέρνουν να ακουστούν. Ανέτρεξαν σε κορυφαίους ηγέτες όπως ο Martin Luther King Jr και Nelson Mandela. Η αφοσίωσή τους σε αυτό το στόχο για ισότητα και δικαιοσύνη τους έδωσε έμπνευση να σχεδιάσουν.

Έτσι προέκυψε η capsule συλλογή Walk A Mile In My Shoes, που ξεδιπλώνεται σε δύο διαφορετικά κεφάλαια, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν εξολοκλήρου σε πέντε οργανώσεις που αγωνίζονται κατά των διακρίσεων. “Το μήνυμα που θέλαμε να μοιραστούμε είναι της αλληλεγγύης και της ελπίδας. Η ιδέα ήταν να χρησιμοποιήσουμε τη φωνή μας και την πλατφόρμα μας για να ανοίξουμε και να προωθήσουμε ένα διάλογο γύρω από ένα σημαντικό σκοπό που πρέπει να γίνει πιο ορατός”, σχολίασε στη Vogue Greece o Idris Elba.

O Christian Louboutin σχεδιάζει κατά των φυλετικών διακρίσεων μαζί με τους Idris και Sabrina Elba-2
©Christian Louboutin

Στη συλλογή αποτυπώνεται το φυτό Strelitzia, γνωστό και ως Mandela’s Gold, προς τιμήν του Nelson Mandela, το οποίο συμβολίζει την ελπίδα και την ελευθερία. Ένα άλλο χαρακτηριστικό στοιχείο είναι το quote Walk A Mile In My Shoes, που εμφανίζεται στα παπούτσια και αξεσουάρ της συλλογής. Ο Christian Louboutin και οι Idris και Sabrina Elba, δεν περιμένουν από κανέναν να περπατήσει ένα μίλι με τα παπούτσια τους, είναι όμως μια ανοιχτή πρόσκληση σε όλους μας να υποστηρίξουμε τα θύματα ρατσιστικής και αστυνομικής βίας, τους μικρούς αγρότες και τα παιδιά τους στη Σομαλία, τα ορφανά παιδιά και τα μικρά κορίτσια στη Sierra Leone, την αποκομμένη μαύρη κοινότητα της Αγγλίας.

“To Walk A Line In My Shoes ήταν ένας τρόπος να ξεκλειδώσουμε τη συμπόνια, γιατί αυτό το μήνυμα εκφράζει όλα όσα προσπαθούμε να πετύχουμε με αυτή τη συλλογή. Δεν είναι απαραίτητο να περπατήσει κανείς ένα μίλι, αλλά να σκεφτεί το γείτονά του ή το διπλανό του που μπορεί να είναι θύμα διακρίσεων λόγω συνθηκών που ο ίδιος δεν θα μπορούσε να ελέγξει. Αυτό που αγαπώ στον Christian είναι πως καταλαβαίνει τη σημασία αυτής της συζήτησης και πόσο σημαντικό είναι να γίνεται. Όταν ανοίξαμε την κουβέντα με την Opal, το Black Lives Matter κίνημα βρισκόταν στο επίκεντρο και αυτή τη στιγμή υπάρχουν διαμαρτυρίες για το θάνατο ενός ακόμα νεαρού άοπλου μαύρου άντρα. Η συζήτηση δεν μπορεί να σταματήσει, υπάρχουν τόσα ακόμα που πρέπει να γίνουν. Με τον Christian ενωθήκαμε σαν άνθρωποι και σαν φίλοι, μαθαίνουμε όλοι μας καθημερινά”, σχολιάζει στη Vogue Greece η Sabrina Elba.

O Christian Louboutin σχεδιάζει κατά των φυλετικών διακρίσεων μαζί με τους Idris και Sabrina Elba-3
©Christian Louboutin

Γιατί επέλεξαν να ανοίξουν τώρα αυτή τη συζήτηση;

“Ο χρόνος ήταν ένας σημαντικός παράγοντας καθώς ο στόχος δεν είναι να βουτήξεις σε αυτό το κύμα όταν όλοι ασχολούνται με αυτό το θέμα, αλλά να εστιάζεις διαρκώς σε αυτό, να προωθούμε οργανισμούς που χρειάζονται στήριξη, να μην μείνουμε μόνο στο 2020. Πρέπει να υπάρξει μια γενικευμένη συζήτηση για όλους μας καθημερινά”, περιγράφει στη Vogue Greece o Christian Louboutin.

“Όλα έχουν να κάνουν με τη συνεισφορά. Πολλοί άνθρωποι συνεισφέρουν διαμαρτυρόμενοι, πολλοί άνθρωποι συνεισφέρουν αλλάζοντας τους νόμους, άλλοι προσφέροντας χρήματα, όμως η πρόθεση της συνεισφοράς ήταν η πιο σημαντική. Όπως είπε και ο Christian, οι προθέσεις σχετίζονταν με τη φιλία που είναι και το επίκεντρο εδώ. Η μεγαλύτερη πρόθεση αυτού του project είναι να σηκώσουμε μια σημαία και να πούμε πως θέλουμε να κάνουμε κάτι, να αξιοποιήσουμε αυτή τη στιγμή και να ρίξουμε φως στους ανθρώπους που μας χρειάζονται ώστε να βρουν τη δύναμη μέσα τους και με τη σειρά τους να συνεισφέρουν σε άλλους. Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να μιλάμε για το Black Lives Matter Movement”, περιγράφει στη Vogue Greece o Idris Elba.

O Christian Louboutin σχεδιάζει κατά των φυλετικών διακρίσεων μαζί με τους Idris και Sabrina Elba-4
©Christian Louboutin

Η επιλογή των οργανώσεων δεν είναι καθόλου τυχαία και όλες τους σηματοδοτούν την αλλαγή στις κοινότητές τους. Η ανθρωπιστική οργάνωση Be Rose ενδυναμώνει ευάλωτους πληθυσμούς που βρίσκονται σε κίνδυνο και χήρες για να στηρίξουν τις οικογένειές τους, μέσω αγροτικών καλλιεργειών.

Η οργάνωση Purposeful στη Sierra Leone ήταν μια επιλογή του Idris Elba λόγω και της καταγωγής του από αυτή τη χώρα, και παρέχει καθοδήγηση σε περιθωριοποιημένα κορίτσια που δεν έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση.

Η οργάνωση The Immediate Theatre στο Ανατολικό Λονδίνο προωθεί το μήνυμα πως η πρόσβαση στις τέχνες πρέπει να είναι για όλους.

Η οργάνωση The Somali Hope Foundation προσφέρει σε μη προνομιούχα παιδιά την πρόσβαση στην εκπαίδευση, ενώ η οργάνωση Gathering for Justice’s έχει στόχο να σταματήσει την παιδιική φυλάκιση και τις φυλετικές ανισότητες στο σύστημα δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Όλα τα έσοδα της Walk A Mile In My Shoes συλλογής θα διατεθούν στις παραπάνω οργανώσεις. Η συλλογή θα είναι διαθέσιμη από τις 16 Ιουνίου.

O Christian Louboutin σχεδιάζει κατά των φυλετικών διακρίσεων μαζί με τους Idris και Sabrina Elba-5
©Christian Louboutin
O Christian Louboutin σχεδιάζει κατά των φυλετικών διακρίσεων μαζί με τους Idris και Sabrina Elba-6
©Christian Louboutin

Διαβάστε επίσης | Louboutin: Η ιστορία των παπουτσιών με την θρυλική κόκκινη σόλα από το 1992 έως σήμερα

MHT