όλοι-οι-royals-που-εγκατέλειψαν-το-παλάτι-171496

Όλοι μιλούν για τον πρίγκιπα Harry και τη Meghan Markle που πλέον έχουν ξεκινήσει τη ζωή τους στο Λος Άντζελες, μιλώντας ανοιχτά για τις δύσκολες καταστάσεις που βιώσαν ως μέλη της βασιλικής οικογένειας. Ωστόσο δεν ήταν οι πρώτοι royals που άφησαν τους τίτλους τους. Είτε για χάρη του έρωτα, είτε λόγω ενός σκανδάλου, είτε γιατί επιθυμούσαν μια φυσιολογική ζωή, αυτά είναι τα μέλη βασιλικών οικογενειών ανά τον κόσμο που εγκατέλειψαν το παλάτι.

Όλοι οι royals που εγκατέλειψαν το παλάτι-1
©Getty Images

Βασιλιάς Εδουάρδος ο 8ος

Το Δεκέμβριο του 1936, ο Εδουάρδος ο 8ος, απαρνήθηκε το βρετανικό θρόνο, για να παντρευτεί τη Wallis Simpson. Ο γάμος με μια διαζευγμένη γυναίκα απαγορευόταν τότε από την Εκκλησία της Αγγλίας. “Το έβρισκα αδύνατο να κουβαλώ το βαρύ φορτίο της ευθύνης και να απαλλαγώ από τα καθήκοντά μου ως βασιλιάς, χωρίς τη βοήθεια και την υποστήριξη της γυναίκας που αγαπώ”, είχε δηλώσει τότε. Ο αδερφός του Γεώργιος ο 6ος έγινε τελικά Βασιλιάς και η κόρη του Ελισάβετ η επόμενη στη διαδοχή για το θρόνο.

Όλοι οι royals που εγκατέλειψαν το παλάτι-2
©Getty Images

Πρίγκιπας Andrew

Υπό το πρίσμα των σχέσεών του με τον καταδικασμένο για σεξουαλικά εγκλήματα Jeffrey Epstein και μετά την αποτυχημένη συνέντευξή του στο BBC, όπου δεν κατάφερε να δείξει μεταμέλεια για τα θύματα, ο δεύτερος γιος της Βασίλισσας Ελισάβετ, αποχώρησε από τη δημόσια ζωή και το γραφείο του μεταφέρθηκε άμεσα εκτός Buckingham.

Όλοι οι royals που εγκατέλειψαν το παλάτι-3
©Getty Images

Πρίγκιπας Carl Philip και Πριγκίπισσα Madeleine της Σουηδίας

O Βασιλιάς Carl XVI Gustav της Σουηδίας, αφαίρεσε όλους τους τίτλους από τα παιδιά του; Ο λόγος; Να ξεκαθαρίσει ποια από τα μέλη της οικογένειας αναμένεται τελικά να εκπληρώσουν τα επίσημα καθήκοντά τους. Η πριγκίπισσα Madeleine, το τρίτο του παιδί, μίλησε θετικά γι’ αυτό τον εξορθολογισμό. “Νωρίτερα σήμερα, το δικαστήριο ανακοίνωσε πως η Leonore, o Nicolas και η Adrienne, δεν ανήκουν πια στο παλάτι”, έγραψε στο Instagram. “Αυτή η αλλαγή σχεδιαζόταν για καιρό. Ο Chris και εγώ πιστεύουμε πως είναι καλό που τα παιδιά μας θα έχουν την ευκαιρία να διαμορφώσουν τη ζωή τους ως αυτόνομοι πολίτες στο μέλλον”.

Όλοι οι royals που εγκατέλειψαν το παλάτι-4
©Getty Images

Βασίλισσα Βεατρίκη της Ολλανδίας

Ένας κοινός λόγος παραίτησης από τα βασιλικά καθήκοντα είναι η ηλικία. Ενώ οι Βρετανοί royals δεσμεύονται να κυβερνήσουν μέχρι το θάνατό τους, οι μονάρχες ανά τον κόσμο, μπορούν να μεταβιβάσουν την εξουσία τους στις επόμενες γενιές. Όπως η Βασίλισσα Βεατρίκη της Ολλανδίας, που μετά από 33 χρόνια, άφησε το θρόνο στο γιο της Willem-Alexander το 2013.

Όλοι οι royals που εγκατέλειψαν το παλάτι-5
©Getty Images

Πριγκίπισσα Märtha Louise της Νορβηγίας

Η κόρη του Βασιλιά της Νορβηγίας Harald V, παραιτήθηκε από την υψηλότητά της το 2002, καθώς ήθελε ιδιωτικότητα αλλά και μια διαφορετική επαγγελματική ζωή. Αυτό βέβαια αποδείχτηκε λίγο δύσκολο. Το 2021, αφού μαζί με τον σύντροφό της ξεκίνησαν την περιοδεία The Princess and the Shaman”, απολύθηκε καθώς εκμεταλλεύτηκε τον τίτλο που κληρονόμησε. Αργότερα δήλωσε πως δεν θα χρησιμοποιεί πια τον τίτλο, εκτός και αν εκπροσωπεί τη βασιλική οικογένεια της Νορβηγίας.

Όλοι οι royals που εγκατέλειψαν το παλάτι-6
©Getty Images

Πριγκίπισσα Ayako της Ιαπωνίας

Σύμφωνα με τον ιαπωνικό αυτοκρατορικό νόμο, οποιαδήποτε γυναίκα παντρεύεται κοινό θνητό, οφείλει να παραιτηθεί από το royal status της. Αυτό συνέβη και με την πριγκίπισσα Ayako, που το 2018 παντρεύτηκε τον σύντροφό της από το πανεπιστήμιο. Η πριγκίπισσα Mako της Ιαπωνίας επίσης ανακοίνωσε το σχέδιό της να αφήσει το royal status της.

Originally published on Vogue.com

Διαβάστε επίσης | Kate Middleton: 5 πράγματα που δεν γνωρίζαμε για τη Δούκισσα του Cambridge