Είτε πρόκειται για ένα vintage Dior φόρεμα είτε για ένα κόσμημα Tiffany του ενός εκατομμυρίου δολαρίων, οι σταρ συνηθίζουν να τα δανείζονται για τις εμφανίσεις τους στο κόκκινο χαλί, ειδικά κατά τη διάρκεια των μεγάλων κινηματογραφικών διοργανώσεων και events μόδας. Κάτι που δεν ισχύει, φυσικά, για τις άλλες γυναίκες. Και όμως, το τοπίο αλλάζει σιγά-σιγά, καθώς η ενοικίαση επωνύμων δημιουργιών είναι διεθνώς ανερχόμενη τάση -από το αμερικάνικο Rent The Runway και το βρετανικό Girl Meets Dress μέχρι το κινέζικο YCloset- με τη βιομηχανία της μόδας να εκτιμά ότι μέχρι το τέλος του 2023 τα έσοδα από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα θα αγγίζουν το 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ένας από τους κύριους παράγοντες γι’ αυτή την εξέλιξη είναι η αυξανόμενη παγκόσμια ανησυχία για τη βιωσιμότητα και η πεποίθηση ότι η λεγόμενη κυκλική οικονομία μπορεί να είναι η λύση. «Όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν πια επίγνωση του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος και θεωρούν υποχρέωσή τους να αποφεύγουν τη σπατάλη πόρων», λέει στη Vogue η Anna Bance, συνιδρύτρια του Girl Meets Dress. «Το 50% των κομματιών της λεγόμενης ταχείας μόδας πετιούνται κάθε χρόνο και οι υπεύθυνοι καταναλωτές θέλουμε αυτό να τελειώσει», τονίζει.
Η έκρηξη του Instagram και η επιρροή των influencers στο κοινό, που τροφοδοτούν την επιθυμία του να αποκτά όλο και περισσότερα επώνυμα ρούχα και αξεσουάρ, οδήγησε παράλληλα στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων ενοικίασης. Γι’ αυτούς που θέλουν να ισορροπούν τον καταναλωτισμό με την κοινωνική συνείδηση, προβάλλει ως η τέλεια επιλογή.
Η Merri Smith, συνιδρύτρια της έξυπνης εφαρμογής ανταλλαγής μόδας Tulerie -μέσω της οποίας μπορεί κανείς να νοικιάζει ή να δανείζεται ρούχα και αξεσουάρ- παρατηρεί ότι «Καθώς με τα social media οι άνθρωποι φωτογραφίζονται διαρκώς, δε θέλουν να φορούν τα ίδια και τα ίδια. Επομένως, αντί να αγοράσουν κάτι καινούργιο, γιατί να μην το δανειστούν;»