γιατί-αξίζει-να-νοικιάζετε-επώνυμα-ρο-86881
©Tulerie

Είτε πρόκειται για ένα vintage Dior φόρεμα είτε για ένα κόσμημα Tiffany του ενός εκατομμυρίου δολαρίων, οι σταρ συνηθίζουν να τα δανείζονται για τις εμφανίσεις τους στο κόκκινο χαλί, ειδικά κατά τη διάρκεια των μεγάλων κινηματογραφικών διοργανώσεων και events μόδας. Κάτι που δεν ισχύει, φυσικά, για τις άλλες γυναίκες. Και όμως, το τοπίο αλλάζει σιγά-σιγά, καθώς η ενοικίαση επωνύμων δημιουργιών είναι διεθνώς ανερχόμενη τάση -από το αμερικάνικο Rent The Runway και το βρετανικό Girl Meets Dress μέχρι το κινέζικο YCloset- με τη βιομηχανία της μόδας να εκτιμά ότι μέχρι το τέλος του 2023 τα έσοδα από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα θα αγγίζουν το 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια.

Γιατί αξίζει να νοικιάζετε επώνυμα ρούχα και αξεσουάρ-1
©Girl Meets Dress

Ένας από τους κύριους παράγοντες γι’ αυτή την εξέλιξη είναι η αυξανόμενη παγκόσμια ανησυχία για τη βιωσιμότητα και η πεποίθηση ότι η λεγόμενη κυκλική οικονομία μπορεί να είναι η λύση. «Όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν πια επίγνωση του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος και θεωρούν υποχρέωσή τους να αποφεύγουν τη σπατάλη πόρων», λέει στη Vogue η Anna Bance, συνιδρύτρια του Girl Meets Dress. «Το 50% των κομματιών της λεγόμενης ταχείας μόδας πετιούνται κάθε χρόνο και οι υπεύθυνοι καταναλωτές θέλουμε αυτό να τελειώσει», τονίζει.

Η έκρηξη του Instagram και η επιρροή των influencers στο κοινό, που τροφοδοτούν την επιθυμία του να αποκτά όλο και περισσότερα επώνυμα ρούχα και αξεσουάρ, οδήγησε παράλληλα στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων ενοικίασης. Γι’ αυτούς που θέλουν να ισορροπούν τον καταναλωτισμό με την κοινωνική συνείδηση, προβάλλει ως η τέλεια επιλογή.

Η Merri Smith, συνιδρύτρια της έξυπνης εφαρμογής ανταλλαγής μόδας Tulerie -μέσω της οποίας μπορεί κανείς να νοικιάζει ή να δανείζεται ρούχα και αξεσουάρ- παρατηρεί ότι «Καθώς με τα social media οι άνθρωποι φωτογραφίζονται διαρκώς, δε θέλουν να φορούν τα ίδια και τα ίδια. Επομένως, αντί να αγοράσουν κάτι καινούργιο, γιατί να μην το δανειστούν;»

Όμως, και τα ίδια τα πολυτελή brands αρχίζουν να αξιοποιούν το πλεονέκτημα της ενοικίασης. Για την ακρίβεια, το Rent The Runway πρόσφατα προχώρησε σε συνεργασία με τον Derek Lam, τον Jason Wu και τον Prabal Gurung, οι οποίοι θα παρουσιάζουν σ’ αυτό αποκλειστικές capsule collection τους. «Λόγω του ότι εδραιωνόμαστε στην αγορά, οι σχεδιαστές έχουν αντιληφθεί ότι η ενοικίαση είναι μια υγιής δραστηριότητα που δεν βλάπτει την επιχείρησή τους», εξηγεί ο James Newell, senior buying director του Rent The Runway.

Με τη συγκεκριμένη αγορά να διευρύνεται, η Vogue αποκαλύπτει τα ατού της ενοικίασης επώνυμης μόδας.

Γιατί αξίζει να νοικιάζετε επώνυμα ρούχα και αξεσουάρ-2
©Tulerie

Ανανεώνετε την γκαρνταρόμπα σας με λιγότερα χρήματα

«Με την ενοικίαση μπορείτε να αναβαθμίσετε την γκαρνταρόμπα σας», συμβουλεύει η Merri Smith, η οποία ίδρυσε την εφαρμογή Tulerie μαζί με την Violet Gross όταν διαπίστωσαν ότι συνεχώς δανείζονταν πράγματα από φίλες τους. «Το 70% της γκαρνταρόμπας μας είναι κομμάτια που φοράμε ξανά και ξανά», εξηγεί. Νοικιάζοντας, λοιπόν, και όχι αγοράζοντας πράγματα που καλύπτουν το υπόλοιπο ποσοστό, έχουμε τη δυνατότητα να επενδύσουμε σε πιο ακριβά βασικά κομμάτια, που συνήθως είναι πέραν των δυνατοτήτων μας.

Γιατί αξίζει να νοικιάζετε επώνυμα ρούχα και αξεσουάρ-3
©Rent the Runway

Μη φοβάστε το ρίσκο

Καθώς δεν είστε υποχρεωμένοι να κρατήσετε ό,τι παίρνετε, μπορείτε να πειραματιστείτε με το στυλ σας, ιδίως αν πρόκειται για καινούργια brands. «Αυτή είναι η ευκαιρία σας να ρισκάρετε», μας παροτρύνει ο James Newell του Rent The Runway. «Ανανεώστε τακτικά την γκαρνταρόμπα σας, δοκιμάστε καινούργιες τάσεις και βιώστε εμπειρίες που δεν είχατε φανταστεί».

Γιατί αξίζει να νοικιάζετε επώνυμα ρούχα και αξεσουάρ-4
©Getty Images

Οδηγός… πλεύσεως

Αν προγραμματίζετε μια ιδιαίτερη έξοδο, κλείστε έγκαιρα το ρούχο ή το αξεσουάρ που σας ενδιαφέρει, καθώς τα δημοφιλή κομμάτια έχουν μεγάλη ζήτηση. «Δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Η συμβουλή μας είναι, όσο νωρίτερα τόσο το καλύτερο. Έχουμε φορέματα κλεισμένα για εβδομάδες και για μήνες πριν τα χρειαστούν αυτές που τα νοίκιασαν», λέει η Anna Bance του Girl Meets Dress.

Γιατί αξίζει να νοικιάζετε επώνυμα ρούχα και αξεσουάρ-5
©Tulerie

Σκεφτείτε τη «στολή γραφείου»

Η έκρηξη στην ενοικίαση ειδών μόδας οφείλεται εν μέρει και στην αλλαγή του τρόπου που ντυνόμαστε στη δουλειά. «Πριν από 15-20 χρόνια μια γυναίκα μπορούσε να φορέσει το ίδιο ανώνυμο κοστούμι όπως οι άνδρες συνάδελφοί της ή να επενδύσει σε μερικά κομψά φορέματα και να πορεύεται μ’ αυτά», λέει η Newell. «Τώρα υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη για ποικιλία και η ενοικίαση fashion κομματιών είναι μια θαυμάσια λύση».

Γιατί αξίζει να νοικιάζετε επώνυμα ρούχα και αξεσουάρ-6
©Getty Images

Εκμεταλλευτείτε την διαδικτυακή κοινότητα ενοικιαστών επώνυμης μόδας

Οι διαδικτυακές κοινότητες που αναπτύσσονται γύρω από τις επιχειρήσεις ενοικίασης είναι μια σημαντική πηγή ενημέρωσης. Το 60% των πελατών του Rent The Runway γράφουν σχόλια για τα πράγματα που έχουν δανειστεί, ενώ και η Tulerie, που βλέπει τους χρήστες της να δανείζονται ο ένας από τον άλλον, έχει επίσης μέλη που επιθυμούν να μοιραστούν την εμπειρία τους. «Οι άνθρωποι θέλουν να μιλήσουν, χρειάζονται συμβουλές για το πώς να συνδυάσουν κάτι», εξηγεί η Smith. «Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα τέτοιο δίκτυο γυναικών, οι οποίες μοιράζονται ένα κοινό ενδιαφέρον για τη μόδα».

MHT