τα-exceptional-stones-της-chopard-124956
©Courtesy of Chopard

Το ζωηρό κίτρινο διαμάντι 33,26 καρατίων «ανταγωνίζεται» το βαθύ πράσινο, πλατύ σμαράγδι Κολομβίας του οποίου το βάρος «σκαρφαλώνει» στα 61,74 καράτια. Στο ηλιόλουστο σαλόνι του Ritz, στην Place Vendôme, μια συλλογή πολύτιμων και ημιπολύτιμων λίθων συναγωνίζονται δυναμικά η μια την άλλη σε μέγεθος, όπως και σε καθαρότητα. Όλες μαζί αποτελούν την κολεξιόν «Exceptional Stones», την εξαιρετική «πρώτη» ύλη μιας in-the-making συλλογής υψηλής κοσμηματοποιίας του οίκου Chopard. Η παρουσίαση τους, πάνω σε μια πολύχρωμη «θάλασσα» από φρέσκα λουλούδια, οργανώθηκε στο πλαίσιο της πρόσφατης εβδομάδας υψηλής ραπτικής της γαλλικής πρωτεύουσας.

Τα Exceptional Stones της Chopard-1
©Courtesy of Chopard
Τα Exceptional Stones της Chopard-2
©Courtesy of Chopard

Πρόκειται για μια υπέρ-πολύτιμη συλλογή που συγκέντρωσε η δημιουργική ψυχή του οίκου, Caroline Scheufele, η οποία επέλεξε τις πέτρες βάση του προσωπικού τους pedigree, το οποίο περιλαμβάνει και πιστοποίηση διαφάνειας ως προς την ηθική προέλευσή τους. Όπως το ζαφείρι 21,04 καρατίων από τη Σρι Λάνκα, το 7,03 καρατίων pigeon’s blood ρουμπίνι αλλά και τη λαμπερή τιρκουάζ Paraiba τουρμαλίνα – οι τελευταίες δύο πέτρες προέρχονται από τη Μοζαμβίκη.

Τα Exceptional Stones της Chopard-3
©Courtesy of Chopard

Είναι η πρώτη φορά που ο οίκος παρουσιάζει στο κοινό μια τέτοιου μεγέθους συλλογή λίθων, πέτρες οι οποίες μετά την παρουσίαση τους θα βρεθούν στα ατελιέ του οίκου για να γίνουν κοσμήματα. Είναι τα δημιουργικά στούντιο όπου οι τεχνίτες, υπό την εποπτεία της Scheufele, συν-πρόεδρο του οίκου μαζί με τον αδερφό της Karl-Friedrich Scheufele, εργάζονται με χρυσό που φέρει ηθική πιστοποίηση «fairmined». Ανάμεσα στις high jewelry συλλογές που αναπτύσσονται βρίσκει κανείς την ετήσια Red Carpet – κολεξιόν που κάθε χρόνο αριθμεί σε κομμάτια όσα και τα χρόνια του Φεστιβάλ των Καννών, του οποίου η Chopard είναι εκ των επισήμων χορηγών – ή ακόμα την Garden of Kalahari, μια ειδική κολεξιόν που δημιουργήθηκε από ένα ακατέργαστο διαμάντι 342 καρατίων. 

Τα Exceptional Stones της Chopard-4
©Courtesy of Chopard

Στο μεταξύ, στο κομψό σαλόνι του Ritz, η λάμψη των μεμονωμένων λίθων μονοπώλησε το ενδιαφέρον, μαζί με εκείνη κάποιων  κομματιών υψηλής κοσμηματοποιίας που παρουσιάστηκαν σε ειδικές περιστρεφόμενες προθήκες. Την επόμενη φορά που τα «Exceptional Stones» θα παρουσιαστούν στο παγκόσμιο κοινό, το πλατύ σμαράγδι, μεταξύ άλλων, θα κοσμεί ένα διαμαντένιο περιδέραιο το οποίο θα συνοδεύεται από ένα ζευγάρι σκουλαρίκια με μικρότερα πλατιά σμαράγδια (32,16 και 36,80 καρατίων αντίστοιχα, ανήκουν και αυτά με τη σειρά τους στα Exceptional Stones), ενώ το ζωηρό κίτρινο, σε emerald-κοπή, διαμάντι – σύμφωνα με το Gemological Institute of America (GIA), μόνο ένα σε κάθε 10 χιλιάδες φυσικά διαμάντια είναι χρωματιστό – αναμένεται να είναι το «επίκεντρο» του ενδιαφέροντος σ’ ένα κολιέ με λευκά διαμάντια.

Τα Exceptional Stones της Chopard-5
©Courtesy of Chopard
Τα Exceptional Stones της Chopard-6
©Courtesy of Chopard
MHT