wear-it-like-beckham-137572

Η Victoria Beckham γνωρίζει ότι το μυστήριο που συστηματικά καλλιεργεί στηρίζει τον μύθο της. Η Θάλεια Καραφυλλίδου, όμως, κατάφερε να αποκαλύψει μια γελαστή γυναίκα και μια τρυφερή μητέρα.

«Πες µας, χαµογελάει;» Ήταν η πρώτη ερώτηση που µου έκαναν οι φίλοι µου όταν τους ενηµέρωσα ότι πήρα συνέντευξη από τη Victoria Beckham. Είναι µια από τις celebrities µε την εικόνα τους µοιρασµένη σε αστικούς µύθους και ιστορίες της κλειδαρότρυπας. Δικαιολογηµένα, αν σκεφτεί κανείς ότι για πολλές δεκαετίες δείχνει να κατέχει καλά το µυστικό της επιτυχίας – προσωπικής και επαγγελµατικής. Και κάτι ακόµα. Το µυστικό πώς να εξιτάρει µε την παραµικρή της κίνηση τους εκατοµµύρια ακολούθους της στα social media. Ξεκίνησα λοιπόν να τη συναντήσω µε αυτές τις σκέψεις και, κυρίως, µε την απορία πώς διακρίνει κανείς το αληθινό πρόσωπο από το κατασκευασµένο είδωλο µιας διαχρονικής σταρ. Και επειδή οι µικρές λεπτοµέρειες έχουν τη µεγαλύτερη σηµασία, ναι, χαµογελάει πλατιά, εγκάρδια, χωρίς δεύτερη σκέψη.

Wear It Like Beckham-1
©Alexi Lubomirski
1/7
Native Share

Συναντηθήκαµε στο Δυτικό Λονδίνο πριν από µερικές εβδοµάδες. Κατέφτασε χαλαρή, ευδιάθετη, φορώντας τζιν και δερµάτινο τζάκετ, και στο µυαλό µου ήρθε αµέσως η εικόνα της ως Spice Girl το 1996, στο βιντεοκλίπ του θρυλικού πλέον Wannabe, µε ένα navy blue mini φόρεµα και εµένα να το χορεύω ασταµάτητα από πάρτι σε πάρτι. Μου λέει ότι στα 45 της νιώθει και δείχνει καλύτερα από ποτέ. Μια υγιής διαπίστωση από µια γυναίκα η οποία βρίσκεται µπροστά στα φώτα της δηµοσιότητας τόσα πολλά χρόνια. «Αισθάνοµαι πολύ ωραία µε την επιδερµίδα και µε την ηλικία µου, και η αλήθεια είναι ότι προσπαθώ να κάνω το καλύτερο. Όλα τα πράγµατα χρειάζονται προσπάθεια, πρέπει να έχεις διαρκώς τις κεραίες σου τεντωµένες, χωρίς όµως υπερβολές. Στο τέλος της ηµέρας, σηµασία έχει να νιώθεις καλά µε τον εαυτό σου. Δεν θα σου κρύψω ότι µου αρέσει να τρώω υγιεινά, να γυµνάζοµαι καθηµερινά, να νιώθω άνετα µε το σώµα µου». 

Πώς αισθάνεται ωστόσο όταν γυρίζει πίσω και βλέπει τις φωτογραφίες από την εποχή των Spice Girls; Αναπολεί την εικόνα του νεαρού κοριτσιού που είχε όλη τη ζωή µπροστά του; «Όταν κοιτάζω πίσω, η πρώτη λέξη που µου έρχεται στο µυαλό είναι “ευγνωµοσύνη”. Ειλικρινά, χαίροµαι και αισθάνοµαι τυχερή για όλο αυτό το ταξίδι. Πρέπει όπως να παραδεχτώ ότι νιώθω καλύτερα σε αυτή την ηλικία. Τότε ήµουν πολύ σκληρή µε τον εαυτό µου, σχεδόν επικριτική. Με επηρέαζε πολύ το ενδεχόµενο του λάθους, µιας αποτυχίας, µιας κακής στιγµής. Τώρα, το µόνο που µε νοιάζει είναι να είµαι υγιής και χαρούµενη».

Wear It Like Beckham-2
©Alexi Lubomirski
2/7
Native Share

Έχω απέναντί µου µια γυναίκα συµφιλιωµένη µε τον χρόνο, µε την εικόνα της και µε αστείρευτη διάθεση να κάνει συνεχώς νέα πράγµατα. Τον περασµένο Οκτώβριο λάνσαρε τη σειρά οµορφιάς Victoria Beckham Beauty. Μου δείχνει τις –κατά γενική οµολογία των απανταχού beauty addicts– φανταστικές σκιές της συλλογής, όσο ο make up artist Πέτρος Πετρόχειλος τη φρεσκάρει για τη φωτογράφισή µας. Αρχίζουµε να τις δοκιµάζουµε τη µία µετά την άλλη. Και, ναι, η Lid Lustre σε midnight blue είναι η απόλυτη µπλε σκιά. «Είµαι ενθουσιασµένη µε αυτή τη συλλογή. Είναι κάπως διαφορετική απ’ ό,τι έχω κάνει έως τώρα. Ήταν ένα όνειρο που είχα για πολλά χρόνια και, επιτέλους, έγινε πραγµατικότητα. Συνεργάστηκα µε την Estée Lauder πριν από κάποια χρόνια και ήταν τεράστια η επιτυχία εκείνων των συλλογών. Αγάπησα κάθε λεπτό της συνεργασίας µας, από την ιδέα µέχρι την υλοποίησή της», µου λέει. Πράγµατι, η συγκεκριµένη συνεργασία αγαπήθηκε πολύ και έγινε sold out σε λίγες µόνο ώρες. Και επαναλήφθηκε άλλη µία φορά. «Ξαφνιάστηκα και εγώ η ίδια µε το πόσο µου άρεσε η όλη διαδικασία και πόσο εµµονική ήµουν µε τις λεπτοµέρειες», θυµάται. «Τότε νοµίζω ότι κατάλαβα πως θέλω να δηµιουργήσω τη δική µου φιλική στο περιβάλλον σειρά οµορφιάς. Ήθελα ακόµα και οι συσκευασίες να είναι όσο το δυνατόν πιο βιώσιµες, γι’ αυτό χρησιµοποιούµε πολύ λίγο πλαστικό σε όλη τη διαδικασία της παραγωγής. Mε ενδιαφέρει µόνο να δηµιουργώ προϊόντα που πραγµατικά δουλεύουν και εξασφαλίζουν ορατά αποτελέσµατα. Το hashtag της Victoria Beckham Beauty είναι #notperfect, καθώς κανείς µας δεν είναι τέλειος. Δεν πρέπει να αναζητούµε την τελειότητα, είναι µάταιο», τονίζει.

Wear It Like Beckham-3
©Alexi Lubomirski
3/7
Native Share

Γνέφω καταφατικά και µε µεγάλη ικανοποίηση. Επιτέλους, µια τόσο διάσηµη γυναίκα λέει δηµοσίως ότι η τελειότητα που βλέπουµε στα media δεν είναι υπαρκτή και, κυρίως, δεν είναι το ζητούµενο. Τι είναι όµως ζητούµενο για την ίδια; «Να τα πηγαίνω καλά µε τον εαυτό µου, να είµαι ευγενική µε τους ανθρώπους και µε τον πλανήτη. Αυτό λέω και στα παιδιά µου όλη την ώρα: Κανείς δεν πρέπει να νοιάζεται για το ποιο είναι το περισσότερο έξυπνο παιδί στην τάξη ή το πιο όµορφο, αλλά για το ποιο είναι το πιο ευγενικό. Εάν δείτε ένα παιδάκι µόνο του στην παιδική χαρά, πιάστε το από το χέρι και πείτε του: “Έλα να παίξεις µαζί µας’’. Αυτό είναι ευγένεια. Στ’ αλήθεια πιστεύω ότι οι νέοι σήµερα νοιάζονται πραγµατικά, είναι µια γενιά ιδιαίτερα ευαισθητοποιηµένη. Ενδιαφέρονται για τους συνανθρώπους τους, για το περιβάλλον, προσέχουν να µην υπερκαταναλώνουν».

H γυναίκα που έχω µπροστά µου νοιάζεται και αυτή πολύ για τον πλανήτη µας, ενηµερώνεται συνέχεια για θέµατα βιωσιµότητας και µιλάει µε ζέση για την αλλαγή των παγιωµένων πρακτικών της βιοµηχανίας της µόδας. «Έχουµε όλοι υποχρέωση να προωθούµε την αλλαγή. Αυτό συνειδητοποίησα µέσω της διασηµότητας: ότι έχω τη δύναµη να χρησιµοποιώ τη φωνή µου για να µιλάω γι’ αυτά τα ζωτικής σηµασίας θέµατα και να ακούγοµαι παντού. Είναι ιδιαίτερα δύσκολο για ένα πολύ µεγάλο brand να είναι απολύτως βιώσιµο. Προσπαθούµε καθηµερινά να γίνουµε όλο και πιο βιώσιµοι βήµα βήµα. Σταµατήσαµε να χρησιµοποιούµε επιβλαβή για το περιβάλλον υλικά, αληθινή γούνα και εξωτικά δέρµατα. Χρειάζεται όλοι να εκπαιδευτούµε και να ενηµερωθούµε. Η εκπαίδευση είναι εξαιρετικά σηµαντική. Έµαθα πάρα πολλά για τη βιωσιµότητα λόγω της σειράς οµορφιάς µου. Μελέτησα συστηµατικά τι είναι και τι όχι βιώσιµο. Όπως σου είπα, η νέα γενιά νοιάζεται πολύ για το περιβάλλον. Πρέπει να ακολουθήσουµε όλοι το παράδειγµά τους. Τα παιδιά µου ξέρουν τι σηµαίνει βιώσιµη µόδα και η καταναλωτική τους συµπεριφορά είναι πραγµατικά ηθική».

Wear It Like Beckham-4
©Alexi Lubomirski
4/7
Native Share

Καθώς αναφέρεται στα παιδιά της, το πρόσωπό της φωτίζεται. Παρά τον τεράστιο όγκο δουλειάς της, φροντίζει να περνάει πολύ και ποιοτικό χρόνο µαζί τους. Η κλασική –τίτλος ταινίας πλέον– ερώτηση «πώς τα καταφέρνει όλα;» έρχεται αυτόµατα στο στόµα µου. «Θα είµαι ειλικρινής. Έχω υπέροχους ανθρώπους στο πλάι µου. Έχω έναν σύζυγο που είναι καταπληκτικός µπαµπάς. Ο David ασχολείται πάρα πολύ µε τα παιδιά, τους αφιερώνει χρόνο, παίζει συνεχώς µαζί τους, τους µαθαίνει πράγµατα, είναι πολύ προστατευτικός. Η αλήθεια είναι ότι έχω βοήθεια για να τα προσέχουν όταν απουσιάζω. Είµαι πάρα πολύ τυχερή. Πραγµατικά τρέφω πολύ µεγάλο θαυµασµό για τις γυναίκες οι οποίες καταφέρνουν εντελώς µόνες να µεγαλώνουν τα παιδιά τους. Είναι αληθινές ηρωίδες». Ενώ µιλάµε, τσεκάρει το κινητό της. «Με συγχωρείς», µου λέει κάποια στιγµή. «Είναι η Harper στο σπίτι και την πονάει λίγο η κοιλίτσα της. Την έχω έγνοια».

Wear It Like Beckham-5
©Alexi Lubomirski
5/7
Native Share

Σκέφτοµαι ότι ολόκληρος ο κόσµος θεωρεί τη Victoria Beckham µια απρόσιτη σταρ, ενώ εγώ βλέπω µια πολύ τρυφερή µητέρα. Η εξωστρέφεια της ταιριάζει, όσο κλειστή κι αν φαίνεται εκ πρώτης όψεως. Το απέδειξε και µέσα από τον προσωπικό της λογαριασµό στο YouTube, στον οποίο, πέρα από συµβουλές στιλ, άρπαξε την ευκαιρία να δείξει στο ευρύ κοινό πόσο αστεία µπορεί να γίνει. To video της µε τίτλο VB answers the most Googled questions about her άγγιξε µισό εκατοµµύριο προβολές. Εν τω µεταξύ καταφτάνει η στιλίστρια µε το look 37 από την τελευταία της συλλογή, ένα µακρύ πράσινο φόρεµα που χαράχτηκε στο µυαλό µου εκείνη την πολύ ζεστή µέρα του Σεπτεµβρίου στην Εβδοµάδα Μόδας του Λονδίνου. Το ύφασµά του είναι τόσο απαλό και αέρινο, γεννώντας στην καρδιά του χειµώνα µια αίσθηση καλοκαιριού. Πραγµατικά λάτρεψα την τελευταία της κολεξιόν, όπως και το υπόλοιπο κοινό, που τη χειροκροτούσε όρθιο. Μας γοήτευσαν οι δυναµικές γυναίκες στην πασαρέλα µε το σίγουρο βήµα και τα αέρινα φορέµατα σε ζωηρό µοβ, πράσινο του γρασιδιού, λεµονί, κανελί, απαλό µπεζ. «Ήθελα να δηµιουργήσω µια σειρά που θα ήταν ροµαντική και ταυτόχρονα θα διέθετε µια αρρενωπή αίσθηση», µου εξηγεί. «Χρησιµοποίησα έντονα χρώµατα, περίεργους συνδυασµούς και ανάλαφρα υφάσµατα που κολακεύουν κάθε γυναίκα. Επικεντρώθηκα κυρίως σε φορέµατα µε µεγάλα βολάν, καθώς προσδίδουν µια νότα χορού στην κάθε κίνηση. Οι σιλουέτες δεν ήθελα να είναι περίπλοκες, αλλά ρούχα που δεν θα περιορίζουν το γυναικείο σώµα και θα το αναδεικνύουν µε τον πιο όµορφο τρόπο. Προσπάθησα να εκφραστώ µέσω του χρώµατος. Βλέπεις, όταν ήµουν νεότερη, φορούσα µόνο µαύρα και δεν µπορούσα µε τίποτα να καταλάβω γιατί ορισµένοι έλεγαν ότι δεν τους αρέσει να φοράει κανείς µόνο µαύρα. Αλλά τώρα το καταλαβαίνω, το χρώµα κολακεύει». 

Wear It Like Beckham-6
©Alexi Lubomirski
6/7
Native Share

Ένα από τα χρώµατα που αγαπά φανατικά είναι το χρυσό του ήλιου και, ιδίως, του ελληνικού ήλιου. «Λατρεύω το ελληνικό φως. Τα καλοκαίρια στην Ελλάδα είναι µια µοναδική εµπειρία. Ξέρεις, µεγάλο µου όνειρο είναι να παρουσιάσω κάποια στιγµή κάτι στη χώρα σας. Δεν έχω σκεφτεί ακόµα το κατάλληλο µέρος, ξέρω όµως ότι υπάρχουν πολλά µαγικά σηµεία που θα αποτελούσαν το κατάλληλο σκηνικό για τα νέα µου σχέδια. Η Ελλάδα είναι από τους προορισµούς που αγαπώ να επιστρέφω. Ελπίζω να καταφέρω να έρθω και φέτος το καλοκαίρι», εξοµολογείται. Το recorder κλείνει και συζητάµε για διακοπές, νησιά –της λέω να πάει στην Τήνο, που έχω λατρέψει τα τελευταία χρόνια– και για το φρέσκο ελληνικό ψάρι, που τόσο αγαπάει.

Wear It Like Beckham-7
©Alexi Lubomirski
7/7
Native Share

Εν τω µεταξύ, εµφανίζεται η Harper κρατώντας ένα κουτί µε τα πιο νόστιµα µπισκότα σοκολάτας που έχω φάει ποτέ, προσφέροντας ευγενικά σε όλους από ένα, πριν τρέξει να αγκαλιάσει τη µαµά της. H Victoria µε αποχαιρετά εγκάρδια, µου λέει ότι έχει ακόµα κάποια επαγγελµατικά ραντεβού, υποχρεώσεις µε τα παιδιά της και, φυσικά, πολλές ιδέες για το brand της, αρκετές από τις οποίες χρειάζονται όχι μήνες, αλλά χρόνια σχεδιασμού και έρευνας. Τώρα το καταλαβαίνω καλά. Το να είσαι η Victoria Beckham σημαίνει 24ωρη εργασία, χωρίς ελεύθερα Σαββατοκύριακα και αργίες, με μια σχεδόν στρατιωτική προσήλωση στη λεπτομέρεια. Και, ναι, τα καταφέρνει όλα. Και με χαμόγελο.

Photographer: Alexi Lubomirski Style Editor: Daniela Agnelli

Δημοσιεύθηκε στο τεύχος Μαρτίου της Vogue Greece.

MHT