τίποτα-δεν-είναι-πιο-όμορφο-από-το-γυμ-306701
©PixelFormula

Το show του Saint Laurent για το φθινόπωρο-χειμώνα 2024/2025 και ο δημιουργικός διευθυντής Anthony Vaccarello, θέτουν μια ερώτηση στην Εβδομάδα Μόδας του Παρισιού: «Μπορεί η αγνότητα να είναι προκλητική;»

«Δεν υπάρχει τίποτα πιο όμορφο από ένα γυμνό σώμα», είπε ο Yves Saint Laurent πριν από μερικές δεκαετίες, όταν, στα χέρια του οίκου μόδας του, η πασαρέλα γέμισε με ακάλυπτα στήθη το 1968. Σε μια εποχή που σημαδεύτηκε από τη σεξουαλική επανάσταση και το δεύτερο κύμα του φεμινισμού, η «ανάκτηση του σώματος» ήταν το κεντρικό θέμα. Η ιδέα του «nude look» είχε γεννηθεί μερικά χρόνια πριν, αλλά ήταν το εντελώς διάφανο σιφόν φόρεμα του Saint Laurent, διακοσμημένο με ζώνη από φτερά μαραμπού, που έφτιαξε την εποχή, το οποίο φορούσε η μούσα του couturier, Danielle Luquet de Saint Germain. Το μοντέλο μας έδειξε τη λειτουργία του ρούχου να καλύπτει και να προστατεύει το σώμα από την αποκαλυπτική φύση των transparent υφασμάτων.

Στην Εβδομάδα Μόδας του Παρισιού, φθινόπωρο-χειμώνα 2024/2025, ο Anthony Vaccarello, σημερινός δημιουργικός διευθυντής του Saint Laurent, αναβίωσε το θέμα με την τελευταία του εμφάνιση. Στο δελτίο τύπου του, αφήνει μια ερώτηση στον αέρα – «Μπορεί η αγνότητα να είναι προκλητική;» – και στοχάζεται ξανά, καθιστώντας τα ρούχα αόρατα. Κάτι που αντίστροφα μας υπενθυμίζει πώς το ορατό δεν είναι τίποτα άλλο από μια προβολή του αόρατου, μια έννοια που ο σχεδιαστής ανάγει στην πιο αγνή ουσία του.

«Τίποτα δεν είναι πιο όμορφο από το γυμνό σώμα»: Τα λόγια του Yves ζωντανεύουν στο show του Saint Laurent-1
©PixelFormula
«Τίποτα δεν είναι πιο όμορφο από το γυμνό σώμα»: Τα λόγια του Yves ζωντανεύουν στο show του Saint Laurent-2
©PixelFormula

«Ήθελα να φτιάξω κάτι πολύ εύθραυστο», αποκαλύπτει ο Vaccarello στα παρασκήνια του show και δεν το καταφέρνει χάρη σε αυτό το πολυτελές ιστορικό σιφόν, αλλά με τη βοήθεια ενός από τα πιο απλά υφάσματα, σχεδόν αξεσουάρ: το ελαφρύ mesh του καλσόν. Τα καλσόν επιτρέπουν στο δέρμα να φαίνεται αλλά, λόγω της ευθραυστότητάς τους, είναι μια διαφάνεια πάντα στα πρόθυρα να σπάσει. Ρούχα που αποκαλύπτουν ή εφήμερα ρούχα που εξαφανίζονται; «Νομίζω ότι η δουλειά μου είναι να προτείνω κάτι διαφορετικό που δεν είναι απαραίτητα ρεαλιστικό ή απαραίτητο», παραδέχεται ο Vaccarello όταν ρωτήθηκε για την δημιουργία της ιδέας του.

«Τίποτα δεν είναι πιο όμορφο από το γυμνό σώμα»: Τα λόγια του Yves ζωντανεύουν στο show του Saint Laurent-3
©PixelFormula
«Τίποτα δεν είναι πιο όμορφο από το γυμνό σώμα»: Τα λόγια του Yves ζωντανεύουν στο show του Saint Laurent-4
©PixelFormula

Όπως και τα hypergraphic x-rays, τα καλσόν στο show του Saint Laurent είναι layered σε έντονα skin-tight layers, αφήνοντας λίγα στη φαντασία. Τα φτερά Marabou επιστρέφουν επίσης από τα αρχεία και τα βλέπουμε σε χειροποίητα αξεσουάρ, maxi τσάντες και oversized μπουφάν. Τα τουρμπάν τυλίγονται γύρω από τα κεφάλια των μοντέλων, φτιαγμένα επίσης από διάφανα καλσόν, χωρίς απαραίτητα να ταιριάζουν με τον τόνο του δέρματος. Η διαφάνεια επεκτείνεται και στα κοσμήματα, από γυαλί. Το σκηνικό, ως μπουντουάρ με επιφάνειες ντυμένες με emerald damask βελούδο, έδινε ένα νεύμα στα σαλόνια της Avenue Marceau.

«Τίποτα δεν είναι πιο όμορφο από το γυμνό σώμα»: Τα λόγια του Yves ζωντανεύουν στο show του Saint Laurent-5
©PixelFormula
«Τίποτα δεν είναι πιο όμορφο από το γυμνό σώμα»: Τα λόγια του Yves ζωντανεύουν στο show του Saint Laurent-6
©PixelFormula

Μερικά από τα πιο περιζήτητα supermodels περπάτησαν στην πασαρέλα, από την Maty Fall Diba μέχρι τη σταρ του Μιλάνου Loli Bahía Via, την Angelina Kendall, την Anja Rubik και την Mica Argañaraz, μεταξύ άλλων. Ακριβώς επειδή οι απαιτήσεις του φεμινισμού σχετικά με την απελευθέρωση του σώματος έχουν εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου, ο Anthony Vaccarello στοχάζεται στην προκλητική δύναμη των transparencies, από το χθες στο σήμερα.