το-fathers-jacket-είναι-το-πανωφόρι-που-θα-φορέσο-295382
©Phil Oh

Όσο τα oversized jackets συνεχίζουν να είναι στην κορυφή των τάσεων, την σκυτάλη παίρνουν τα father’s jackets, τα πανωφόρια δηλαδή σε ανδρόγυνο στυλ όπου οι Miu Miu, Prada και Saint Laurent, τα κάνουν πρωταγωνιστές στις συλλογές για το φθινόπωρο-χειμώνα. Έτσι λοιπόν τα father’s jackets, γίνονται πιο relevant από ποτέ και είναι η πιο cool επιλογή για την winter γκαρνταρόμπα που έχει ήδη υιοθετηθεί και από τη Gen Z. Ο Xin Jing, ιδιοκτήτης του καταστήματος μεταχειρισμένων Friperie Vintage, τα επιλέγει προσεκτικά πριν τα διαθέσει προς πώληση, αναδεικνύοντας τη λειτουργικότητα τους. «Είναι basic ρούχα που μπορούν να φορεθούν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου: φθινόπωρο, χειμώνα και άνοιξη. Και τα αγοράζουν και άνδρες και γυναίκες», λέει.

Το κλασικό father’s jacket είναι από καφέ δέρμα και έχει faded εφέ, αποτελώντας αναπόσπαστο κομμάτι των off duty εμφανίσεων των it-girls.«Το vintage δεν διαρκεί πλέον για δεκαετίες. Τώρα επιλέγουμε ένα συγκεκριμένο κομμάτι», μας λέει η Iria Domínguez, διευθύντρια επικοινωνίας του Bimba y Lola.«Και αυτό που μας απασχολεί είναι το ρούχο που φοράει μια νεαρή κοπέλα που αγοράζει στο Vinted, μια πλατφόρμα που διαμορφώνει ένα στυλ ντυσίματος και που φιλοδοξούν να μπουν οι νέοι. Όπως το indie girl, Bella Hadid»,λέει η expert.

Το father’s jacket είναι το πανωφόρι που θα φορέσουμε παντού το 2024-1
©Phil Oh

Αυτά τα μπουφάν (κυρίως κατασκευασμένα από δέρμα) δεν έρχονται σε αντίθεση με τη οικολογική συνείδηση ​​ενός ολοένα και μεγαλύτερου τμήματος του πληθυσμού, καθώς τα κομμάτια δεν είναι καινούρια αλλά ανακυκλωμένα. «Παρατηρώ ότι πολλοί νέοι φορούν vintage μπουφάν, μερικές φορές κληρονομιά, επειδή είναι πιο προσιτά, αλλά και επειδή δεν υπάρχει τίποτα πιο φιλικό προς το περιβάλλον από την επαναχρησιμοποίηση ρούχων ή υλικών που έχουν ήδη κατασκευαστεί», εξηγεί ο Jing.

Παρά το όνομα του, αυτό το ρούχο εμπίπτει σε μια τάση που δεν απευθύνεται σε ένα συγκεκριμένο φύλο. «Χάρη στα κοινωνικά δίκτυα, φοράμε πιο ετερογενή looks», λέει η Brenda Otero, δημοσιογράφος με ειδίκευση στη μόδα. Επειδή η προσωπικότητα της Generation Z χτίζεται γύρω από την ταυτότητα, οι τάσεις είναι fluid και μεταβαλλόμενες. «Μερικές φορές νιώθεις ότι είσαι goth και άλλες νιώθεις ότι είσαι preppy», συνεχίζει. Ομοίως, μπορούμε να ντυθούμε με γραβάτα τη μια μέρα και να αγκαλιάσουμε το γυναικείο στυλ την επόμενη και δεν υπάρχει τίποτα πιο relevant το 2023,ακόμα κι αν είναι με ρούχα άλλης δεκαετίας.

Διαβάστε επίσης | Black Friday 2023: Τα 10 κομμάτια που βρίσκονται στη shopping bag μας

MHT