vasilis-loizidesη-queer-αισθητική-του-ελληνοκύπριου-σχ-90311
©Phoenix Johnson

Είναι δύσκολο να φανταστούμε τις δημιουργίες του Ελληνοκύπριου Vasilis Loizides φορεμένες στους δρόμους της Αθήνας. Η ανένταχτη πραγματικότητα που κουβαλούν και η queer αισθητική τους είναι πιο ταιριαστές στην αντισυμβατική Νέα Υόρκη, στην πόλη που μπορείς να παίζεις ελεύθερα με την ταυτότητά σου, χωρίς να τραβάς επάνω σου τα βλέμματα.

Vasilis Loizides:<br>Η queer αισθητική του Ελληνοκύπριου σχεδιαστή αρέσει στη Νέα Υόρκη-1
©Facebook: Vasilis Loisides

Μπορείς να “δεις” τα ρούχα του πάνω σε μια θεατρική σκηνή ή στην οθόνη του σινεμά. Ο Pedro Almodóvar σίγουρα θα ήθελε ένα κομμάτι από την πρόσφατη ανοιξιάτικη-καλοκαιρινή συλλογή του, την οποία ο Vasilis σχεδόν κατά τύχη είδε να παρουσιάζεται στο επίσημο πρόγραμμα της νεοϋορκέζικης Εβδομάδας Μόδας.

Vasilis Loizides:<br>Η queer αισθητική του Ελληνοκύπριου σχεδιαστή αρέσει στη Νέα Υόρκη-2
©James Emmerman / Courtesy of Vasilis Loizides

«Ο Casting Director μου έστειλε ένα αίτημα συμμετοχής στον PR agent της NYFW, αλλά ήδη οι θέσεις είχαν συμπληρωθεί. Μετά από λίγο καιρό μας τηλεφώνησαν και μας είπαν ότι λόγω μιας ακύρωσης της τελευταίας στιγμής υπήρχε μόνο μία θέση και μας ρώτησαν αν θέλαμε να συμμετάσχουμε. Τρελάθηκα από τη χαρά μου!», μου λέει στο τηλέφωνο ο κάπως αγουροξυπνημένος Vasilis από τη μακρινή Νέα Υόρκη.

Γυρίζοντας λίγα χρόνια πίσω, θυμάται τον εαυτό του στρατιώτη στην Κύπρο, να ονειρεύεται μια καριέρα στο χώρο της μόδας. «Δεν ξέρω πώς μου γεννήθηκε η ιδέα. Δεν είχα καμία αναφορά από την οικογένειά μου. Τα χρόνια του στρατού είναι “νεκρά”, επομένως είχα στη διάθεσή μου πολύτιμο χρόνο να σκεφτώ τι θέλω να κάνω. Η μόδα είναι για μένα ένας χώρος όπου μπορείς να εξαντλήσεις όλα τα αποθέματα δημιουργικότητας που διαθέτεις. Επέλεξα τη Νέα Υόρκη σαν βάση, γιατί ένιωθα πως εκεί θα έβρισκα την απαραίτητη ελευθερία που αναζητούσα. Είχα δίκιο. Όταν με δέχτηκαν στο Parsons School of Design, κατάλαβα ότι με περιμένουν δημιουργικά χρόνια».

Vasilis Loizides:<br>Η queer αισθητική του Ελληνοκύπριου σχεδιαστή αρέσει στη Νέα Υόρκη-3
©James Emmerman / Courtesy of Vasilis Loizides
Vasilis Loizides:<br>Η queer αισθητική του Ελληνοκύπριου σχεδιαστή αρέσει στη Νέα Υόρκη-4
©James Emmerman / Courtesy of Vasilis Loizides
Vasilis Loizides:<br>Η queer αισθητική του Ελληνοκύπριου σχεδιαστή αρέσει στη Νέα Υόρκη-5
©James Emmerman / Courtesy of Vasilis Loizides
Vasilis Loizides:<br>Η queer αισθητική του Ελληνοκύπριου σχεδιαστή αρέσει στη Νέα Υόρκη-6
©James Emmerman / Courtesy of Vasilis Loizides

Μια από τις διάσημες απόφοιτες του Parsons, η Micaela Erlanger, είναι υπεύθυνη για το στυλ πολλών λαμπερών αστέρων του Χόλιγουντ, μεταξύ των οποίων η Lupita Nyong’o, η Meryl Streep και η Blake Lively. Στα πολλά μυστικά καριέρας που μοιράζεται στις συνεντεύξεις της, συμβουλεύει τους νέους επίδοξους σχεδιαστές να κάνουν πολύ πρακτική άσκηση πριν αποφοιτήσουν. Αυτόν το δρόμο επέλεξε και ο Vasilis, ξεκινώντας από τον Marc Jacobs. «Η εμπειρία που αποκόμισα ήταν συναρπαστική και ουσιαστική. Είχα την ευκαιρία να βρεθώ στο πλευρό άψογων επαγγελματιών και να δω πώς λειτουργεί εκ των έσω ένα luxury brand».

Vasilis Loizides:<br>Η queer αισθητική του Ελληνοκύπριου σχεδιαστή αρέσει στη Νέα Υόρκη-7
©Vasilis Loisides

Η Νέα Υόρκη είναι ιδανική αν θέλεις να κάνεις γνωριμίες, αρκεί να έχεις τις κεραίες σου ανοιχτές. Κάπως έτσι ο Vasilis γνώρισε τον Jeff Koons, τον διάσημο Αμερικανό εκπρόσωπο της σύγχρονης τέχνης, ο οποίος τον ξενάγησε στο στούντιό του και, όπως λέει, του έδωσε μια από τις πιο χρήσιμες συμβουλές. «Μου έμαθε μ’ έναν πρακτικό τρόπο να έχω αυτοπεποίθηση για τις δημιουργίες μου. Μου έδειξε πώς να στηρίζω τη δουλειά μου και να πιστεύω σ’ αυτήν όσο κανένας άλλος».

Vasilis Loizides:<br>Η queer αισθητική του Ελληνοκύπριου σχεδιαστή αρέσει στη Νέα Υόρκη-8
©Vasilis Loisides
Vasilis Loizides:<br>Η queer αισθητική του Ελληνοκύπριου σχεδιαστή αρέσει στη Νέα Υόρκη-9
©Vasilis Loisides
Vasilis Loizides:<br>Η queer αισθητική του Ελληνοκύπριου σχεδιαστή αρέσει στη Νέα Υόρκη-10
©Vasilis Loisides

Η αποδοχή είναι από τα βασικά θέματα της δουλειάς του. Τη διδάχτηκε καλά και σαν συνεργάτης του Nicola Formichetti, πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή της Diesel και στυλίστα της Lady Gaga. «Στον Formichetti έκανα τα πάντα. Από το να σχεδιάζω μέχρι να κανονίζω τις οικονομικές συμφωνίες με τα εργοστάσια στην Κίνα. Ο ένας χρόνος που έμεινα κοντά του με βοήθησε να απαλαγώ από τις ευκολίες μου και να δω αυτό που πραγματικά θέλω να κάνω».

Ένα από τα πράγματα που δεν ήθελε, ήταν να μείνει στο Λονδίνο. «Μετά το τέλος των σπουδών μου στην Αμερική μετακόμισα για λίγο καιρό στο Λονδίνο. Δεν άργησα να καταλάβω ότι δεν μου ταιριάζει καθόλου σαν φιλοσοφία ζωής και γύρισα στη Νέα Υόρκη. Ξεκίνησα να εργάζομαι στην ανδρική σειρά παπουτσιών του Ralph Lauren, όπου βρίσκομαι μέχρι και σήμερα. Παράλληλα, άρχισα να δουλεύω το δικό μου brand, περισσότερο για να μπορώ να εκφράζω κάπως τη δημιουργικότητά μου».

Οι πωλήσεις και η εμπορική διάσταση του brand του -το οποίο κατάφερε να πείσει τους υπεύθυνους της Εβδομάδας Μόδας της Νέας Υόρκης για την αισθητική του αρτιότητα- δεν φαίνεται να τον απασχολούν ιδιαίτερα. «Το βλέπω περισσότερο σαν έργο τέχνης παρά σαν μια σειρά ρούχων που μπορούν να σταθούν στην αγορά και να φορεθούν μαζικά από το κοινό. Θέλω όσοι τα επιλέξουν να νιώσουν το μήνυμά τους, που δεν είναι άλλο από την καταπολέμηση των στερεοτύπων αναφορικά με το φύλο και τη σεξουαλική ταυτότητα».

Vasilis Loizides:<br>Η queer αισθητική του Ελληνοκύπριου σχεδιαστή αρέσει στη Νέα Υόρκη-11
©vasilisloizides.com
Vasilis Loizides:<br>Η queer αισθητική του Ελληνοκύπριου σχεδιαστή αρέσει στη Νέα Υόρκη-12
©vasilisloizides.com
Vasilis Loizides:<br>Η queer αισθητική του Ελληνοκύπριου σχεδιαστή αρέσει στη Νέα Υόρκη-13
©vasilisloizides.com
Vasilis Loizides:<br>Η queer αισθητική του Ελληνοκύπριου σχεδιαστή αρέσει στη Νέα Υόρκη-14
©vasilisloizides.com
Vasilis Loizides:<br>Η queer αισθητική του Ελληνοκύπριου σχεδιαστή αρέσει στη Νέα Υόρκη-15
©vasilisloizides.com
Vasilis Loizides:<br>Η queer αισθητική του Ελληνοκύπριου σχεδιαστή αρέσει στη Νέα Υόρκη-16
©vasilisloizides.com

«Κάθε συλλογή θέλει να πει μια ιστορία για τις ανακατατάξεις που παρακολουθούμε να συμβαίνουν στην κοινωνία. Μου αρέσει το παιχνίδι της εναλλαγής των ρόλων μεταξύ αρσενικού και θηλυκού, του μπλεξίματος, και νομίζω πως η βιομηχανία έχει ήδη αρχίσει να στρέφει το ενδιαφέρον της σε σχέδια που μπορούν να φορεθούν εξίσου από άνδρες και γυναίκες».

Αγαπά τις ευφάνταστες δημιουργίες του Dries Van Noten, της Loewe και του Y/Project, ενώ θα ήθελε να έχει κάτι από την καλλιτεχνική ιδιοφυΐα του John Galliano. Η πεμπτουσία, πάντως, της δικής του ιδιοφυΐας κρύβεται στις απρόσμενες πηγές από τις οποίες αντλεί έμπνευση για τις συλλογές του. Η τρίτη ήταν επηρεασμένη από τα αγάλματα της προϊστορικής περιόδου στην Κύπρο, ενώ η τέταρτη, πάνω στην οποία δουλεύει αυτή την περίοδο, έχει ελληνικές καταβολές.

«Θα χρησιμοποιήσω τα χρώματα της ελληνικής σημαίας και τις φιγούρες της ελληνικής μυθολογίας, προκειμένου να τις συνδέσω με τον σύγχρονο ελληνισμό. Θα έλεγα ότι έχει μια νοσταλγική διάθεση για τα παιδικά μου χρόνια, την ηλικία που μαθαίναμε την αλφαβήτα από τα αναγνωστικά και παίζαμε με τα όστρακα των ελληνικών παραλιών».

Vasilis Loizides:<br>Η queer αισθητική του Ελληνοκύπριου σχεδιαστή αρέσει στη Νέα Υόρκη-17
©vasilisloizides.com
Vasilis Loizides:<br>Η queer αισθητική του Ελληνοκύπριου σχεδιαστή αρέσει στη Νέα Υόρκη-18
©vasilisloizides.com
Vasilis Loizides:<br>Η queer αισθητική του Ελληνοκύπριου σχεδιαστή αρέσει στη Νέα Υόρκη-19
©vasilisloizides.com
Vasilis Loizides:<br>Η queer αισθητική του Ελληνοκύπριου σχεδιαστή αρέσει στη Νέα Υόρκη-20
©vasilisloizides.com

Η queer αισθητική του έχει κάτι από το επαναστατικό πνεύμα της Coco Chanel, τα πρωτοποριακά σχέδια της οποίας έχουν πολλές αναφορές στην ανδρική γκαρνταρόμπα. «Νομίζω ότι τα επόμενα χρόνια οι άνδρες θα φορούν φορέματα και αυτό δεν θα μας φαίνεται περίεργο», λέει ο Vasilis.

Αν σκεφτούμε την πρόσφατη εμφάνιση του Billy Porter στα Όσκαρ να ποζάρει μέσα στο υβριδικό φόρεμα-σμόκιν του Christian Siriano, διχάζοντας το κόκκινο χαλί, μπορούμε να πούμε ότι ο διάλογος για το αρρενωπό και το θηλυκό look (και ό,τι υπάρχει ανάμεσά τους), όχι μόνο έχει ξεκινήσει, αλλά δυναμώνει. Κάπου ανάμεσα σ’ αυτόν τον διάλογο έρχεται να προστεθεί η ανερχόμενη φωνή του Vasilis Loisides.

Vasilis Loizides:<br>Η queer αισθητική του Ελληνοκύπριου σχεδιαστή αρέσει στη Νέα Υόρκη-21
©vasilisloisides.com

Info: Ανακαλύψτε τις συλλογές του Vasilis Loizides στο vasilisloizides.com