Τάσεις: Πολύ πριν αρχίσουμε να βλέπουμε τις Wellington boots (ή απλώς γαλότσες) να πρωταγωνιστούν στις πασαρέλες, το άνετο αυτό παπούτσι ήταν κυρίως ανδρικό αξεσουάρ. Πίσω στο 1800, ο Δούκας του Wellington ζήτησε από τον υποδηματοποιό του να φτιάξει ένα παπούτσι ίδιο με αυτό που φορούσαν οι Γερμανοί στρατιώτες τον περασμένο αιώνα, συμβάλλοντας άθελα του στην ανάδειξή ενός υποδήματος που παραμένει χρηστικό μέχρι σήμερα. Λίγο αργότερα, μάλιστα, η γνωστή εταιρεία Hunter κλήθηκε να αναλάβει τη δημιουργία αντίστοιχων μοντέλων παπουτσιών με σκοπό την παροχή τους στους στρατιώτες των δύο Παγκόσμιων Πολέμων, δεδομένου ότι η ογκώδης σόλα τους και το χοντρό πλαστικό ήταν ιδανικά για τα λασπώδη και πλημμυρισμένα εδάφη.
Η αναγνώριση και η επιτυχία στο ευρύτερο κοινό ωστόσο ήρθε με τη βοήθεια της πριγκίπισσας Νταϊάνα. Το 1955 η Hunter λάνσαρε το μοντέλο “Green Wellington Boot”, ένα ζευγάρι πράσινες γαλότσες που δεν αποχωριζόταν η Νταϊάνα. Δεκαετίες αργότερα, η Kate Moss έδειξε την προτίμησή της στο ίδιο ζευγάρι, φορώντας τις με κοντό σορτς στο φεστιβάλ Glastonbury το 2005. Όπως καταλαβαίνετε, μετά από αυτή την εμφάνιση το γνωστό μοντέλο έγινε ambassador των Wellington boots παγκοσμίως.
Πίσω στο σήμερα τώρα και οι αμφιλεγόμενες γαλότσες φαίνεται να έχουν κερδίσει μία θέση στις πασαρέλες των πιο γνωστών σχεδιαστών. Prada, Versace και Bottega Veneta επαναπροσδιόρισαν το ύφος και την αισθητική τους, εντάσσοντας στα σύνολά τους τα ογκώδη παπούτσια που πέρα από stylish είναι και πάρα πολύ άνετα. Φυσικά, τα είδαμε σε πρωτότυπα χρώματα και σχέδια. Ο Daniel Lee στον Bottega Veneta πόνταρε στην πιο plain εκδοχή τους με ενιαία σόλα αλλά πολύ έντονα φλούο χρώματα, ο οίκος Prada χρωμάτισε τις τρακτερωτές Wellington boots του με παστέλ αποχρώσεις, όπως λιλά και baby-blue, και ο οίκος Versace έμεινε πιστός στο μαξιμαλιστικό του όραμα, δίνοντας τους ύψος και ένα glam λευκό χρώμα.