chanel-οι-πραγματικοί-ιδιοκτήτες-του-οίκου-87670
©Getty Images

Οι New York Times τους έχουν χαρακτηρίσει ως τους πιο διακριτικούς δισεκατομμυριούχους στο χώρο της μόδας. Τα αδέλφια Alain και Gerard Wertheimer σχεδόν ποτέ δεν παραχωρούν συνεντεύξεις ούτε απασχολούν τη δημοσιότητα, παρά το ότι τους ανήκει κατά κάποιον τρόπο από τη δεκαετία του 1920 ο οίκος Chanel, που ιδρύθηκε στη Rue Cambon το 1910 από την Gabrielle -Coco- Chanel.

Για την ακρίβεια η οικογένεια δεν κρατά ακριβώς από τότε το τιμόνι ολόκληρου του οίκου, αλλά αρχικά ενός μέρους του, καθώς ο παππούς τους, Pierre Wertheimer, και ο αδελφός του, Paul, ίδρυσαν μαζί με την Coco Chanel το 1924 την εταιρεία Société des Parfums Chanel, με σκοπό την παραγωγή και πώληση προϊόντων ομορφιάς υπό την επωνυμία Chanel. Αν και εβραϊκής καταγωγής, τα δύο αδέλφια κατάφεραν να μη χάσουν τον έλεγχό της κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και να την επανακτήσουν μεταπολεμικά, ενώ το 1954 περιήλθε στην κατοχή τους και ο υπόλοιπος οίκος. Σήμερα τα εγγόνια τους, Alain και Gerard, μετρούν από κοινού μια περιουσία που αγγίζει τα 37 δισεκατομμύρια ευρώ, κατατάσσοντάς τους στην πρώτη δεκάδα των πλουσιότερων ανθρώπων στη Γαλλία.

Chanel: Οι πραγματικοί ιδιοκτήτες του οίκου, τα αδέλφια Wertheimer-1
©Julien Hekimian/Getty Images

Και μπορεί ο πλούτος τους να οφείλεται σε κληρονομιά, ωστόσο οι δυο τους τον διαχειρίστηκαν χωρίς αμφιβολία με σύνεση, κατέχοντας, εκτός από τη Chanel, τρεις αμπελώνες στη Γαλλία και έναν στην κοιλάδα Νάπα, στην Καλιφόρνια. Από τον παππού τους κληρονόμησαν επίσης το πάθος για τα καθαρόαιμα: διαθέτουν τέσσερα εκτροφεία με 200 άλογα, κάποια από τα οποία συμμετέχουν σε διάσημες ιππικές διοργανώσεις στη Γαλλία και σε όλο τον κόσμο.

Ο δυναμικός Alain έπεισε το διοικητικό συμβούλιο της Chanel να του εμπιστευτεί τη διεύθυνση της εταιρείας σε ηλικία μόλις 25 ετών, το 1973, και σήμερα, στα 70 του, είναι πρόεδρός της, ενώ ο 67χρονος Gerard διευθύνει το τμήμα ωρολογοποιίας. Ο οίκος περιήλθε στην κατοχή τους εξ ημισείας το 1996, μετά το θάνατο του πατέρα τους, Jacques, γιου του Pierre Wertheimer. Πάνω από μια δεκαετία πριν είχαν προσλάβει ως καλλιτεχνικό διευθυντή τον Karl Lagerfeld, ο οποίος έμεινε στο τιμόνι του επί 36 επιτυχημένα χρόνια, μέχρι το θάνατό του, στις 19 Φεβρουαρίου φέτος. Εκείνος τον ανανέωσε, αποτρέποντας το ενδεχόμενο να περιέλθει σε κρίση και εισάγοντάς τον στη νέα του εποχή. Ο ίδιος είχε δηλώσει το 2007 στο ντοκιμαντέρ Lagerfeld Confidential: «Όταν ανέλαβα τη Chanel, θύμιζε την ‘Ωραία κοιμωμένη’, αλλά δεν ήταν και τόσο όμορφη». Ο οίκος ανέκτησε τη λάμψη του υπό την καλλιτεχνική του επιμέλεια και το 2018, όταν για πρώτη φορά δημοσιοποιήθηκαν τα οικονομικά δεδομένα του, ανέφερε κύκλο εργασιών περί τα 9 δισεκατομμύρια ευρώ.

Chanel: Οι πραγματικοί ιδιοκτήτες του οίκου, τα αδέλφια Wertheimer-2
©Drew Angerer/Getty Images

Ο Alain Wertheimer, σύμφωνα με τους New York Times ζει με τη σύζυγο και τα τρία τους παιδιά στην Πέμπτη Λεωφόρο της Νέας Υόρκης, σε μικρή απόσταση από τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στους 57 δρόμους, ενώ ο Gerard λέγεται ότι κατοικεί στην περιοχή Vandoeuvres της Γενεύης και ότι επισκέπτεται συχνά τον αδελφό του στη Νέα Υόρκη για τις δουλειές τους. Και οι δύο είναι συλλέκτες τέχνης, κατέχοντας μεταξύ άλλων έργα του Picasso, του Matisse και του Rousseau, αλλά η ιδιωτική τους ζωή είναι απόλυτα προστατευμένη: δεν έχουν παραβρεθεί ποτέ στα εγκαίνια καταστημάτων Chanel, ενώ στα σόου δεν κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Δικαίωμα!

Read more at vogue.it

MHT