οι-μοιραίες-γυναίκες-του-david-drebin-105292
©David Drebin courtesy HIGH10 Collection

Η συλλογή τέχνης HIGH10 στο Αμβούργο εγκαινιάζει μια εμπνευσμένη και περιεκτική ατομική έκθεση του David Drebin. Το ιστορικό κτίριο Barlach-Halle K αποτελεί έναν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα καμβά για τη δουλειά του Καναδού καλλιτέχνη και συγκεκριμένα για μια ομοιόμορφη διαλογή από φωτογραφικά, γλυπτά και νέον έργα με την υπογραφή του. 

Οι μοιραίες γυναίκες του David Drebin-1
©David Drebin courtesy HIGH10 Collection

Ο Drebin έχει μια ιδιαίτερη σχέση με το γυναικείο φύλο, αφού το εύγλωττο καλλιτεχνικό του στυλ ανταποκρίνεται συχνά στην ευρύτερη θεματική ενότητα των «femme fatales» μέσα από δραματικά σκηνικά, κινηματογραφική ατμόσφαιρα, μακρινές, φανταστικές τοποθεσίες και αναπάντεχα, μυστηριώδη μέρη. Χρησιμοποιεί εντυπωσιακές τεχνικές φωτισμού προκειμένου να αποδώσει μαγικά στιγμιότυπα που παντρεύουν το κλασικό με το σύγχρονο στοιχείο. Συχνά δουλεύει και την τεχνική «repoussoir» κατά την οποία απεικονίζει επί μέρους σπίτια, κτίρια, πόρτες κ.ο.κ έτσι ώστε να δώσει έμφαση στο βάθος των εικόνων του. Το φως, ο χώρος και το εκάστοτε υποκείμενου συντίθενται πάντα αριστοτεχνικά από τον Drebin.

Οι μοιραίες γυναίκες του David Drebin-2
©David Drebin courtesy HIGH10 Collection

Μέσα από neon installations μοιράζεται το πνεύμα των φωτογραφιών του, με λέξεις αυτή τη φορά, φωτίζοντας κρυφές σκέψεις (I Am You and You Are Me, 2014), σχόλια (Shut Up and Kiss Me, 2015) κτλ. Η περίφημη έκθεση που έκανε το 2005 στο Λος Άντζελες, στη γκαλερί Fahey Klein, αποτέλεσε αναμφίβολα το breakthrough του: ο Elton John έκτοτε δηλώνει θαυμαστής του και συλλέγει έργα του και γενικότερα έγινε γνωστός σ’ ένα διεθνές A-list κοινό, διάσημων και μη. Το τελευταίο του εγχείρημα είναι οι 3D αναπαραστάσεις των εμβληματικών του μουσών και femme fatales. 

Οι μοιραίες γυναίκες του David Drebin-3
©David Drebin courtesy HIGH10 Collection

Η έκθεση που παρουσιάζει στο Αμβούργο έχει ενδιαφέρον όχι μόνο γιατί αποτελεί μια καλοδουλεμένη σύνοψη της εικαστικής του προσέγγισης, αλλά γιατί παρουσιάζεται με προσωπικό ενδιαφέρον. Το ενδιαφέρον πηγάζει από τον ιδιοκτήτη της γκαλερί, Dan-David Golla, που τρέφει έναν ιδιαίτερο θαυμασμό στον David Drebin. Τον γνώρισε μέσα από τη φωτογραφία «Waiting for the Call», της οποία το polaroid έχει πλέον στην προσωπική του συλλογή. Ο Dan-David Golla είναι λάτρης της φωτογραφίας γενικότερα και το γεγονός ότι φιλοξενεί στον χώρο του τη δουλειά του Drebin αποτελεί για τον ίδιο προσωπική τιμή και για εμάς τους υπόλοιπους μια ενδιαφέρουσα καλλιτεχνική πρόκληση. 

Οι μοιραίες γυναίκες του David Drebin-4
©David Drebin courtesy HIGH10 Collection
Οι μοιραίες γυναίκες του David Drebin-5
©David Drebin courtesy HIGH10 Collection
Οι μοιραίες γυναίκες του David Drebin-6
©David Drebin courtesy HIGH10 Collection
Οι μοιραίες γυναίκες του David Drebin-7
©David Drebin courtesy HIGH10 Collection

Info:  HIGH10 Collection x David Drebin, 27 – 29 September 2019

MHT