όσα-παίρνει-ο-άνεμος-γιατί-η-hbo-αποσύρ-145749
©Getty Images

Τι ακριβώς συνέβη;

Στις 8 Ιουνίου, ο σεναριογράφος του ’12 Years A Slave’ John Ridley δημοσίευσε ένα άρθρο γνώμης στην εφημερίδα Los Angeles Times ζητώντας από την πλατφόρμα HBO Max να αφαιρέσει προσωρινά το Gone With the Wind από τις επιλογές ροής. Ο Ρίντλεϋ πρότεινε, «μετά από ένα σεβαστό χρονικό διάστημα, η ταινία να επανεισαχθεί στην πλατφόρμα HBO Max μαζί με άλλες ταινίες που δίνουν μια πιο ευρεία και ολοκληρωμένη εικόνα του τι ήταν πραγματικά η δουλεία και η Συνομοσπονδία». Το HBO Max έβγαλε το ‘Gone With the Wind’ από τη ροή του την Τρίτη, με έναν εκπρόσωπο να δηλώνει στο CNN Business: «Αυτές οι ρατσιστικές απεικονίσεις ήταν λάθος τότε και παραμένουν λάθος σήμερα, και πιστεύαμε ότι το να διατηρήσουμε αυτή την ταινία χωρίς κάποια επεξήγηση και καταγγελία αυτών των απεικονίσεων θα ήταν ανεύθυνο εκ μέρους μας». Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η ταινία θα επιστρέψει στην πλατφόρμα «με μια συζήτηση για το ιστορικό της πλαίσιο και μια καταγγελία αυτών των απεικονίσεων».

Ποιες ήταν οι αντιδράσεις;

Μέλη των μέσων ενημέρωσης ήταν εξοργισμένα, με τον Charlie Kirk να αναφέρεται σε αυτή την απόφαση ως «μέρος της δόλιας συνωμοσίας της Αριστεράς για τη διαγραφή της αμερικανικής κουλτούρας». Στη συνέχεια, ο Kirk τόνισε το γεγονός ότι η Hattie McDaniel ήταν η πρώτη μαύρη γυναίκα που κέρδισε Όσκαρ για το ρόλο της στο ‘Gone With the Wind’.

Συγγραφείς και κριτικοί, συμπεριλαμβανομένων των Wajahat Ali, Rebecca Theodore-Vachon και Miriam Bale, επέκριναν τη συγκεκριμένη ταινία, επισημαίνοντας ότι η McDaniel δεν είχε καν τη δυνατότητα να καθίσει με τους λευκούς συνυποψηφίους της στην τελετή των Όσκαρ, σημειώνοντας την έλλειψη φυλετικής προόδου στην πορεία της κινηματογραφική βιομηχανίας από την εποχή του ‘Gone With the Wind’ μέχρι σήμερα. (Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η αφαίρεση της ταινίας από το HBO Max είναι προσωρινή και μπορεί ακόμα να ενοικιαστεί στο Amazon, στο YouTube και οποιαδήποτε άλλη πλατφόρμα).

Γιατί έχει σημασία;

Η απόφαση του HBO Max να αποσύρει το ‘Gone With the Wind’ έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Πρόκειται για μια έντονη συζήτηση μεταξύ εκείνων που επιμένουν στο δικαίωμα τους να αποκρυφθεί οτιδήποτε θίγει το θέμα της δουλείας και εκείνων που πιστεύουν ότι κάθε έργο τέχνης μπορεί να αποτυπώνει την κατάσταση της κάθε κοινωνίας μια δεδομένη χρονική στιγμή.

Διαβάστε επίσης | Black Lives Matter: 7 συγκινητικές στιγμές από τις διαδηλώσεις