Μια πολύ προσωπική παράσταση την οποία «γέννησε» με συνοδοιπόρο έναν νεαρό χορευτή μέσα στην καραντίνα, τον ανεβάζει ξανά στη σκηνή. Το ΙΝΚ, που κάνει πρεμιέρα σε λίγες μέρες, έριξε το online σύστημα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, με 9.500 εισιτήρια να εξαντλούνται σε μία μέρα. Οι επτά επιπλέον παραστάσεις θα έρθουν με εκπλήξεις. Στις πέντε από αυτές, τον ρόλο του Παπαϊωάννου θα ερμηνεύσει ο Χάρης Φραγκούλης, με τον οποίο θα συνεχίσουν την παγκόσμια περιοδεία, παίζοντας εναλλάξ. Ο Κορνήλιος Σελαμσής συνέθεσε τη νέα μουσική της παράστασης, που ηχογραφήθηκε στο Βερολίνο με συμφωνική ορχήστρα υπό τη διεύθυνση του Θεόδωρου Κουρεντζή. Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου κάνει ξανά τον γνωστό του θόρυβο. Τι κι αν στη συνομιλία μας αφέθηκε σε μια αθόρυβη ειλικρίνεια.
Σας αρέσουν οι συνεντεύξεις;
Είμαι άνθρωπος που του αρέσει το κουβεντολόι, οπότε, ναι, μου αρέσει να συζητάω. Το κακό είναι όταν πιάνω τον εαυτό μου να λέει τα ίδια και τα ίδια.
Υπάρχει κάτι που δεν έχετε πει ποτέ;
Φυσικά, αλλά κάποια πράγματα πρέπει να παραμένουν ιδιωτικά. Κοίταξε, για να μιλάμε τώρα γι’ αυτό που κάνω, κάνω κι άλλα πράγματα για τα οποία δεν θα μιλήσουμε ποτέ, επειδή πολύ απλά δεν αφορούν κανέναν. Και όμως, αυτά για τα οποία δεν θα μιλήσουμε ποτέ, για μένα είναι όλη μου η τέχνη. Δεν θα μιλήσουμε ποτέ γιατί χθες πέρασα τρεις ώρες να κερώνω ένα κοστούμι ή γιατί η στροφή του χορευτή μου πρέπει τη δεδομένη στιγμή να είναι αριστερόστροφη ή τα δύο λεπτά μιας σκηνής θα μου φάνε δύο μήνες να τα φτιάξω. Αυτή είναι η δουλειά μου. Μια σειρά από προβλήματα που θέτω και αναζητούν λύσεις. Η απόπειρα της λύσης είναι το έργο.

Σκεφτόμουν ότι την τελευταία φορά που βρεθήκαμε, ήταν λίγο πριν ξεσπάσει η πανδη- μία. Τότε μου λέγατε ότι χρειαζόσασταν ένα διάλειμμα. Σας το έκανε δώρο ο κορωνοϊός;
Η καραντίνα ήταν για μένα μια ευκαιρία για ελευθερία. Ήμουν στη μέση της προετοιμασίας του Εγκάρσιου Προσανατολισμού, πάνω στη στιγμή δηλαδή που έπρεπε να σταματήσω να τρέφω την αίσθηση των άπειρων δυνατοτήτων και να παραδεχτώ ότι αυτός είναι ο κόσμος που έχω φτιάξει και όχι κάτι καλύτερο, άρα με αυτόν πρέπει να προχωρήσω. Αυτή η στιγμή στην παραγωγή ενός έργου δεν μου αρέσει ποτέ, οπότε, όταν ήρθε το lockdown, ένιωσα όπως όταν ήμασταν παιδιά και δεν πηγαίναμε σχολείο γιατί χιόνιζε. Ο νεαρότερος ερμηνευτής στον Προσανατολισμό, ο Suka Horn, αποφάσισε να περάσει την καραντίνα στην Αθήνα. Είχε νοικιάσει ένα σπίτι δίπλα στο δικό μου και περάσαμε μαζί αυτή την περίοδο. Γυμναζόμασταν μαζί, τσαλαβουτούσαμε στην τέχνη, γίναμε φίλοι.
Τότε δημιουργήθηκε το ΙΝΚ;
Ακριβώς. Κλειδωθήκαμε στο εργαστήριο που μου έχει παραχωρήσει το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Ξεκινήσαμε με μια παλιά ιδέα που είχα και με τα απομεινάρια ενός παλιού σκηνικού και, χωρίς να το καταλάβω, μέσα σε δεκαπέντε μέρες γεννήθηκε ένα νέο έργο.

Η είσοδος του Χάρη Φραγκούλη σε αυτό το σύμπαν πώς προέκυψε;