ένα-ιδιαίτερο-κινηματογραφικό-ταξίδ-117702
©Press

Το 2ο Παιδικό και Εφηβικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, η μεγάλη γιορτή του παγκόσμιου κινηματογράφου για νέα παιδιά και τις οικογένειές τους, επιστρέφει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στον Κινηματογράφο Δαναό (18-24/11), πιο πλούσιο και διασκεδαστικό από πέρσι, με ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα προβολών και πρωτότυπες εκπαιδευτικές δράσεις. Συναντήσαμε την Αμάντα Λιβανού και την Καλλιόπη Χαραλάμπους – Κριέφ, Πρόεδρο και Διευθύντρια της διοργάνωσης αντίστοιχα, οι οποίες με σύνθημα «φέρτε τους γονείς σας στο Φεστιβάλ», έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν μια ακούραστη πολιτιστική μηχανή στην καρδιά της Αθήνας.

Ένα ιδιαίτερο κινηματογραφικό ταξίδι για παιδιά και εφήβους-1
©Μαρίζα Παπαδημητρίου

Ποιοι είναι οι στόχοι της φετινής διοργάνωσης;

Κ.Χ.: Πέρσι ξεκινήσαμε με την ιδέα να παρουσιάσουμε μια κινηματογραφική γιορτή για όλη την οικογένεια και τα παιδιά της Αθήνας. Ήταν ένα καλό ξεκίνημα που βρήκε το κοινό του. Η φετινή δεύτερη χρονιά έχει στόχο να διευρύνει αυτό το κοινό και να δημιουργήσει μια μεγαλύτερη κοινότητα παιδιών και οικογενειών που μοιράζονται αυτή την εμπειρία. Για το λόγο αυτό, επιλέξαμε να κάνουμε μια διαφορετική πρεμιέρα «εκτός έδρας» φέτος, στο Παιδικό Χωριό ΣΟΣ. Οι οικογένειες του Χωριού θα ανοίξουν το σπίτι τους στη Βάρη για να υποδεχτούν το Φεστιβάλ και μαζί με αυτό θα υποδεχτούν και άλλα παιδιά: μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού από τους Αρκιούς και τα Πράμαντα Ιωαννίνων. Όλοι μαζί σαν μια μεγάλη παρέα θα ανοίξουμε την αυλαία της φετινής διοργάνωσης, καλώντας τις οικογένειες της Αθήνας να μοιραστούν τη γιορτή στο Μέγαρο και τον Δαναό το Σαββατοκύριακο 23 και 24 Νοεμβρίου.

Ποιες ταινίες θα ξεχωρίζατε και γιατί;

Κ.Χ.: Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ απευθύνεται σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες με πλούσιες θεματικές ενότητες. Αν έπρεπε να ξεχωρίσω κάτι, θα διάλεγα να μιλήσω ειδικά για τρεις ταινίες που θα ήθελα να δουν οι γονείς μαζί με τα παιδιά τους και να συζητήσουν μετά την προβολή. Η ταινία “Binti” με πρωταγωνίστρια την αξιολάτρευτη μικρούλα Μπίντι, πραγματεύεται ένα επίκαιρο θέμα, τις συνθήκες διαμονής των αιτούντων άσυλο στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αλλά και τις έννοιες της αγάπης, της φιλίας, της δύναμης των social media και πώς η δύναμη και η φαντασία ενός κοριτσιού μπορεί να καταφέρει το φαινομενικά ακατόρθωτο. Από το εφηβικό μας πρόγραμμα, το οποίο διαλέξαμε με μεγάλη προσοχή, ξεχωρίζω το “Eighth Grade” που παρουσιάζει με πολύ ρεαλιστικό τρόπο το παιχνίδι της ενηλικίωσης στον σύγχρονο ψηφιακό κόσμο.

Η ταινία διαθέτει τεράστια αποθέματα γλυκύτητας, κατανόησης και καλοσύνης χωρίς να θυσιάζει την αυθεντικότητα της χαοτικής εφηβικής ηλικίας. Κατά τη γνώμη μου πρόκειται για ένα κλασικό teen movie. Και τέλος, την ταινία “Chuskit”, μια ταινία από τα Ιμαλάια. Είναι ό,τι πιο αισιόδοξο και συγκινητικό έχω δει τον τελευταίο καιρό. Μου αρέσει πολύ που τα παιδιά μας θα δουν μια ταινία για την αξία της οικογένειας και των παραδόσεων. Η αφήγηση προσφέρει μια σπάνια ματιά σε ένα διαφορετικό τρόπο ζωής από το δικό μας, μακριά από την πολυτέλεια της μόρφωσης, της ευημερίας και των ευκαιριών. Πιστεύω θα ανοίξει μια ωραία συζήτηση με τα παιδιά και τους γονείς μετά το τέλος της προβολής.

Ένα ιδιαίτερο κινηματογραφικό ταξίδι για παιδιά και εφήβους-2
©Press

Μεγάλο τμήμα φέτος κατέχει το κομμάτι της εκπαίδευσης…

Α.Λ.: Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες είναι αναπόσπαστο κομμάτι του Φεστιβάλ και ήταν από τους βασικούς πυλώνες του σχεδιασμού μας. Πέρυσι η ανταπόκριση που είχαμε από τα σχολεία μας οδήγησε στην απόφαση να προσθέσουμε έξτρα προβολές. Έτσι φέτος έχουμε ένα πρόγραμμα εκπαιδευτικών προβολών που έχει ήδη ξεκινήσει και φτάνει μέχρι το Πάσχα. Δεν πρόκειται μόνο για προβολές αλλά για σφαιρική προσέγγιση, καθώς σε κάποιες από αυτές συμμετέχουν σκηνοθέτες, κριτικοί κινηματογράφου και μέλη της κινηματογραφικής κοινότητας, οι οποίοι συζητούν με τα παιδιά και μοιράζονται τις εμπειρίες τους.

Φέτος συνεργάζεστε και με το “Warsaw Kids Film Forum” στο 4o Kids Kino Lab, προσκαλώντας σεναριογράφους και σκηνοθέτες να συμμετέχουν σ’ ένα πρόγραμμα που θα λάβει χώρα σε 4 χώρες από τον Δεκέμβριο του 2019 έως τον Αύγουστο του 2020. 

Α.Λ.: Ένας από τους στόχους του Φεστιβάλ είναι η ανάπτυξη της παραγωγής των παιδικών ταινιών και στην Ελλάδα, ένας τομέας στον οποίο υστερούμε. Για τον λόγο αυτό πέρυσι οργανώσαμε διαγωνισμό σεναρίου ταινίας μικρού μήκους για παιδιά, ενώ φέτος προχωρήσαμε στη συνεργασία με το Warsaw Kids Film Forum στο 4o Kids Kino Lab (συνεργάζονται 4 παιδικά φεστιβάλ από την Ευρώπη, μεταξύ των οποίων και αυτό της Τσεχίας). Μέρος της σύμπραξης είναι δύο ελληνικά projects που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, ενώ, τον Μάρτιο θα φιλοξενήσουμε το τρίτο από τα τέσσερα σεμινάρια στην Αθήνα.

Ένα ιδιαίτερο κινηματογραφικό ταξίδι για παιδιά και εφήβους-3
©Press

Με εντυπωσίασε γιατί στο πρόγραμμα συναντάς ταινίες, που μιλούν ανοιχτά για φλέγοντα ζητήματα. Το «Κόντρα σε όλα (Juck)», ας πούμε, αναφέρεται στην καταπίεση των γυναικών στην εποχή του #MeToo. Δεδομένης της γενικότερης παγκόσμιας κινητοποίησης των εφήβων οι οποίοι ζητούν ένα καλύτερο μέλλον, πιστεύετε ότι η γενιά αυτή είναι πιο συνειδητοποιημένη για να πετύχει μια αλλαγή;

Κ.Χ.: Τα δικά μας παιδιά ζουν σε μια ευλογημένη εποχή ταχύτητας που ταιριάζει πολύ με τον δυναμισμό της ηλικίας τους. Ζηλεύω πολύ τα νέα παιδιά που έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τη φωνή τους να ακουστεί με τη δύναμη των social media. Δείτε το παράδειγμα της Γκρέτα Τούνμπεργκ. Μόνο ελπίδα με γεμίζει αυτό για την γενιά που έρχεται. Έχουν δύναμη, εφόδια και πιο συνειδητοποιημένους γονείς. Θα δανειστώ τον τίτλο μιας ενότητας του Φεστιβάλ «Το μέλλον είναι δικό μας». Αυτό λένε τα παιδιά με όλους τους τρόπους σήμερα και διεκδικούν ένα καλύτερο μέλλον. Το Φεστιβάλ μέσω των ταινιών που προβάλλει θέλει να εμπνεύσει τους νέους να μιλήσουν πιο ανοιχτά και πιο δυνατά για όλα.

Info: Ανακαλύψτε το πρόγραμμα του Φεστιβάλ εδώ