κουνέλλης-takis-παιδική-φαντασία-στις-κα-146730
©Αρσένιος Μιχαλόπουλος (Έκθεση Αθήνας)

Με δύο νέες εκθέσεις υποδέχεται το δύσκολο καλοκαίρι του 2020 το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή στα Μουσεία της Αθήνας και της Άνδρου. Στο νέο μουσείο του Παγκρατίου θα δούμε πρωτότυπα εικαστικά έργα παιδιών δημοτικού και γυμνασίου, εμπνευσμένα από την εμπειρία της καραντίνας, μετά από ανοιχτή πρόσκληση «να θέσουν σε εγρήγορση τη φαντασία τους, υπερβαίνοντας τη νωχελική αδράνεια του κατ’ οίκον περιορισμού και να ζωγραφίσουν, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, εντελώς ελεύθερα, θέματα που ενέπιπταν στην προσοχή τους.

Από την άλλη, το Μουσείο της Άνδρου εγκαινιάζει την ομαδική αναδρομική έκθεση «Αφαιρετικές προσεγγίσεις Ελλήνων καλλιτεχνών της Διασποράς», με έργα των Chryssa (Χρύσα Βαρδέα), Takis (Παναγιώτης Βασιλάκης), Θεόδωρος Στάμος, Γιάννης Κουνέλλης, Λουκάς Σαμαράς, Θάνος Τσίγκος, Τζον Χριστοφόρου, Ντίκος Βυζάντιος, Pavlos (Παύλος Διονυσόπουλος), Σοφία Βάρη, Μπάμπης Βεκρής (Electros), Νάσος Δάφνης, Κώστας Ανδρέου, George Negroponte, Μαρκ Χατζηπατέρας, Νάκης Παναγιωτίδης, Άλκης Πιερράκος, Άρης Κουτρουλής, Lynda Benglis.

Κουνέλλης, Takis & παιδική φαντασία στις καλοκαιρινές εκθέσεις του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή-1

Άνδρος: Αφαιρετικές προσεγγίσεις Ελλήνων καλλιτεχνών της Διασποράς

Το αφιέρωμα αυτό, που αφορά αφαιρετικές προσεγγίσεις Ελλήνων καλλιτεχνών που διακρίθηκαν στην αλλοδαπή, εντάσσεται στο πλαίσιο προγραμματισμού του Ιδρύματος να φέρει κοντά στο ελληνικό κοινό έργα δημιουργών οι οποίοι είτε γεννήθηκαν είτε σε κάποια στιγμή της ζωής τους εγκαταστάθηκαν και συνεχίζουν να ζουν στη χώρα υποδοχής. Το συγκεκριμένο αφιέρωμα είχε προγραμματιστεί για μεταγενέστερο χρόνο. Μπήκε, όμως, πρωθύστερα στην ατζέντα των υπευθύνων, εξαιτίας των δυσοίωνων δεσμευτικών συγκυριών που προέκυψαν λόγω των απρόσμενων, θλιβερών υγειονομικών συμβάντων τα οποία τους υποχρέωσαν να μεταθέσουν την προγραμματιζόμενη για το καλοκαίρι του 2020 έκθεση του Γιώργου Ρόρρη. Είναι δεδομένο ότι πλειάδα Ελλήνων εικαστικών έζησαν ή ζουν και διαπρέπουν στο καλλιτεχνικό προσκήνιο των χωρών όπου κατέφυγαν και παρέμειναν. Ωστόσο, η θεματική που όρισαν αφορά αποκλειστικά καλλιτέχνες που εν μέσω πολλών δυσκολιών, άλλοι από ιδιοσυγκρασιακή αφαιρετική ροπή και άλλοι εξ ανάγκης κινούμενοι, αποφάσισαν να δοκιμαστούν στα αφαιρετικά κρατούντα της εποχής τους.

Κουνέλλης, Takis & παιδική φαντασία στις καλοκαιρινές εκθέσεις του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή-2

Ορισμένοι αποφάσισαν την έξοδο από τον γενέθλιο τόπο προσδοκώντας ελευθερία δράσης και σκέψης και αναζητώντας μερίδιο στα πρωτοποριακά τεκταινόμενα των καιρών. Άλλοι, λόγω κοινωνικοπολιτικών συνθηκών ή ιδεολογικών πεποιθήσεων, κυριολεκτικά εξαναγκάστηκαν σε εκπατρισμό προκειμένου να αποφύγουν διώξεις και κατατρεγμούς. Χαρακτηριστικός είναι ο ρόλος του μεταγωγικού πλοίου τύπου Liberty, του γνωστού «Ματαρόα», που σε πολλούς προσέφερε τον πλου προς την ελευθερία και παρέμεινε ιστορική αναφορά αυτής της ψυχικά επώδυνης και βιωματικά επίπονης περιπέτειας.

Κουνέλλης, Takis & παιδική φαντασία στις καλοκαιρινές εκθέσεις του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή-3

Στην πλειονότητά τους οι καλλιτέχνες που συγκροτούν αυτό το αφιέρωμα είναι δημιουργοί που είχαν το σθένος να επιχειρούν υπερβάσεις και να αφουγκράζονται τα μηνύματα των καιρών, αλλά και την αδιαπραγμάτευτη επιθυμία τους να παραμείνουν αγκιστρωμένοι στο αποθεματικό της καταγωγής τους. Τους περισσότερους από αυτούς είχε την τύχη να συναντήσει ο Κυριάκος Κουτσομάλλης, επιμελητής της έκθεσης, συντροφιά με την Ελίζα Γουλανδρή, στην άλλη πατρίδα τους και στους χώρους δουλειάς τους: στην Αμερική, όπως είναι η περίπτωση της Chryssa ή του Βεκρή, ιδιαίτερα όμως στην Ευρώπη, όπως είναι η περίπτωση του Takis, της Βάρη, του Βυζάντιου, του Χριστοφόρου, του Ανδρέου στο Παρίσι ή του Παναγιωτίδη στη Βέρνη. Πρόκειται για έργα που προέκυψαν μέσα από γόνιμες στιγμές αυτών των συναντήσεων.

Κουνέλλης, Takis & παιδική φαντασία στις καλοκαιρινές εκθέσεις του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή-4

Αθήνα: Η παιδική φαντασία αντίδοτο στην απομόνωση

Στο πλαίσιο των ψηφιακών δραστηριοτήτων που το Ίδρυμα πρότεινε, σε καιρούς απρόσμενων, θλιβερών υγειονομικών συμβάντων –δραστηριότητες που αφορούσαν όλες τις κοινωνικές τάξεις και ηλικίες –, τα παιδιά, όπως είναι επόμενο, έτυχαν ιδιαίτερης προσοχής και φροντίδας. 252 παιδιά ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση. Όλες οι προτάσεις αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος, προσβάσιμες στην κοινή θέαση. Το εύρος της παιδικής φαντασίας, ο τρόπος της εικαστικής απόδοσης, τα μέσα με τα οποία εκφράστηκαν, η αισθητική τέρψη που προκάλεσαν, οδήγησαν στη σκέψη να οργανωθεί μια έκθεση με νόρμες και κριτήρια που επιβάλλονται οργανωτικά σε εκδηλώσεις μουσειακών αξιώσεων και με τις ανάλογες εκθεσιακές υποδομές.

Κουνέλλης, Takis & παιδική φαντασία στις καλοκαιρινές εκθέσεις του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή-5

Έτσι, στον όροφο των περιοδικών εκθέσεων του μουσείου, θα δούμε μικρούς ταλαντούχους καλλιτέχνες με τις οικογένειες και τους φίλους τους, μια διαδρομή στην παιδική φαντασία και μια εμπειρία κοινωνικής αποστασιοποίησης, έτσι όπως εκφράστηκε μέσα από την παιδική φαντασιακή πρόσληψη και δημιουργικότητα. Αυτό που θα συγκρατήσουμε είναι το ένστικτο των παιδιών και η εύστοχη ματιά τους σε γεγονότα που όλοι μας, μικροί και μεγάλοι, βιώσαμε μέσα στη δίνη της πανδημικής αγωνίας.

Κουνέλλης, Takis & παιδική φαντασία στις καλοκαιρινές εκθέσεις του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή-6

«Στο Μουσείο, ξανά!» με ασφάλεια

Το Ίδρυμα καλωσόρισε και πάλι το κοινό στις 17 Ιουνίου. Από την έναρξη λειτουργίας του, τον Οκτώβριο του 2019, έως την αναστολή λειτουργίας του στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, το νέο μουσείο στην Αθήνα υποδέχθηκε 106.479 επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι περιηγήθηκαν στις αίθουσές του, γνώρισαν σπάνια έργα από τη Συλλογή του και συμμετείχαν στις δράσεις του.

Υπό τις παρούσες συνθήκες, λαμβάνει σειρά απαραίτητων μέτρων για την προστασία της υγείας και τη διασφάλιση της ευχάριστης εμπειρίας των επισκεπτών του. Στο μουσείο λειτουργεί κλιματισμός ανοιχτού κυκλώματος, ενώ το κτίριο απολυμαίνεται και καθαρίζεται τακτικά. Ειδική μέριμνα έχει ληφθεί για την τήρηση ασφαλών αποστάσεων εντός των χώρων του μουσείου, την αποφυγή συνωστισμού και τη διασφάλιση της ομαλής ροής των επισκεπτών.

Επιπλέον, ενθαρρύνεται η ηλεκτρονική αγορά εισιτηρίων προκαθορισμένου χρόνου επίσκεψης μέσω του ιστότοπου goulandris.gr. Τα ηλεκτρονικά εισιτήρια ακυρώνονται ανέπαφα κατά την είσοδο στο μουσείο. Σε αυτό το πλαίσιο και με γνώμονα την προστασία της υγείας των επισκεπτών και των εργαζομένων του, το Ίδρυμα προχωρά σε σταδιακή επαναφορά του ωραρίου λειτουργίας του μουσείου στην Αθήνα.

Κουνέλλης, Takis & παιδική φαντασία στις καλοκαιρινές εκθέσεις του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή-7

Info:

Αφαιρετικές προσεγγίσεις Ελλήνων καλλιτεχνών της Διασποράς Διάρκεια: 1 Ιουλίου – 27 Σεπτεμβρίου 2020 Ωράριο: Τετάρτη – Κυριακή 11:00-15:00 & 18:00-21:00 Δευτέρα 11:00-15:00 | Τρίτη κλειστά Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Οδός Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, Χώρα, Άνδρος, T. 22820 22444)

Η παιδική φαντασία αντίδοτο στην απομόνωση Διάρκεια: 1 Ιουλίου – 30 Σεπτεμβρίου 2020 Ιούνιος – Ιούλιος: Τετάρτη, Σάββατο & Κυριακή 10:00 – 18:00 Πέμπτη & Παρασκευή 10:00 – 20:00 | Δευτέρα, Τρίτη κλειστά Αύγουστος – Σεπτέμβριος: Τρίτη, Τετάρτη, Σάββατο & Κυριακή 10:00 – 18:00 Πέμπτη & Παρασκευή 10:00 – 20:00 | Δευτέρα κλειστά Ίδρυμα Β. & Ε. Γουλανδρή (Ερατοσθένους 13, Αθήνα, Τ: 210 7252896 | www.goulandris.gr)

Διαβάστε επίσης | Irene Skylakaki: Με το PR νομίζεις ότι κόβεις δρόμο, αλλά δεν φτάνεις πουθενά

MHT