μέσα-στo-πιο-σημαντικό-δωμάτιο-του-buckingham-palace-93029
©Shutterstock

Είναι το δωμάτιο που η Βασίλισσα Ελισάβετ υποδέχεται τους πιο διακεκριμένους καλεσμένους της. Από τους Obamas και τον Πρόεδρο της Κίνας, Xi Jinping, μέχρι την Angelina Jolie. Το δωμάτιο μπορεί να διαμορφωθεί κατάλληλα για να φιλοξενήσει ένα ιδιωτικό συμβούλιο ή ένα γεύμα – πριν λίγο καιρό, η Βασίλισσα διοργάνωσε ένα τέτοιο για ένα μεγάλο γκρουπ καλεσμένων, μεταξύ των οποίων ο Πρίγκιπας Ανδρέας, Δούκας της Υόρκης, ο αρχιτέκτονας Sir David Adjaye και η Felicity Aston, η πρώτη γυναίκα που διέσχισε μόνη της την Ανταρκτική. Το εν λόγω δωμάτιο είναι από τα πιο γνωστά στο ευρύ κοινό, αφού εκεί συνήθως η Βασίλισσα μαγνητοσκοπεί τον εορταστικό χριστουγεννιάτικο λόγο της.

Λέγετε «1844» γιατί εκείνη τη χρονιά υποδέχτηκε τον Τσάρο της Ρωσίας Nicholas I. Τα μέλη της βρετανικής οικογένειας θεώρησαν τόσο σημαντική την επίσκεψή του, που έκτοτε ένας από τους τοίχους φιλοξενεί το πορτρέτο του. Το παλάτι έχει ακόμα ένα δωμάτιο που αντλεί την ονομασία του από μια συγκεκριμένη χρονιά. Το «1855» πήρε το όνομα του από τη χρονιά της επίσκεψης του Ναπολέοντα ΙΙΙ.

Μέσα στo πιο σημαντικό δωμάτιο του Buckingham Palace-1
©Getty Images

Σύμφωνα με το βιβλίο του Ashley Hicks “Buckingham Palace: The Interiors” (Rizzoli), από την εσωτερική διακόσμηση ξεχωρίζει το ταπετσαρισμένο σετ επίπλων Morel & Seddon σε μπλε και χρυσό μετάξι από τον 190 αιώνα, ένα πορτρέτο του Βασιλιά Γεωργίου IV, ένα του Δούκα του York Φρειδερίκου σε παιδική ηλικία κι ένα νεοκλασικό τραπέζι του 1820, σχεδιασμένο από τον διάσημο επιπλοποιό David Roentgen. Από τη διακόσμηση των τοίχων ξεχωρίζει μια μοναδική ταπετσαρία σε κόκκινη απόχρωση (δεν ήταν πάντα έτσι, καθώς μια φωτογραφία του 1848 την εμφανίζει σε μπλε χρώμα) κι ένα σπάνιο μανουάλι, φτιαγμένο από μαλαχίτη.

Το 2009, η The Telegraph περιέγραψε μια μέρα μέσα στο δωμάτιο 1844. «Όταν η Βασίλισσα είναι έτοιμη να υποδεχτεί έναν καλεσμένο, πατάει ένα μπάζερ και το προσωπικό αναλαμβάνει να τον οδηγήσει στο δωμάτιο». Ο καλεσμένος την ημέρα του ρεπορτάζ ήταν ο Λιθουανός Πρέσβης, Oskaras Jusys. «Ο κύριος Jusys πέρασε την πόρτα της εισόδου. Αφού έμεινε δέκα λεπτά μόνος του με τη Βασίλισσα, μπήκε μέσα το πενταμελές προσωπικό του, το οποίο την χαιρέτισε με υπόκλιση», γράφει ο Andrew Alderson. «Είκοσι λεπτά αργότερα, ο Homayoun Tandar, Αφγανός Πρέσβης, ακολούθησε την ίδια τελετουργία».

Μέσα στo πιο σημαντικό δωμάτιο του Buckingham Palace-2
©Getty Images

Παρόλο που το όνομα του ξυπνά μνήμες από το παρελθόν, το δωμάτιο 1844 παραμένει πιο σύγχρονο από ποτέ τον 21ο αιώνα.

Read More at Vogue.com