ένα-μαύρο-bustier-στα-50-94367
©Getty Images

Κάποιοι μας λένε ψέματα. Θέλουν να μας πείσουν ότι μια γυναίκα στα (και μετά τα) 50 μπορεί και πρέπει να είναι ακριβώς αυτό που είναι: σίγουρη για τον εαυτό της και το στιλ της. Όμως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να ισχύει. Και αυτό γιατί μια γυναίκα που διανύει σήμερα την ύπερ-παραγωγική δεκαετία των 50 (πλην της αναπαραγωγής) μπορεί να κατέχει θέση CEO σε εισηγμένη εταιρεία, να αναζητά συντροφικότητα (και όχι μόνο) στο Tinder, αλλά καλύτερα να αποφεύγει τα bustier. Ή μήπως όχι;

Μια εμφάνιση της Helena Christensen, εκ της original διεθνούς παρέας των supermodels που στα 90s εστίαζε στον φακό του Herb Ritts, μεταξύ άλλων, έφερε έντυπη και διαδικτυακή γκρίνια. Καλεσμένη στο πάρτι της Gigi Hadid – το τοπ μόντελ της Instagram-ικής εποχής έγινε πρόσφατα 24 ετών – η Helena έφθασε στο εστιατόριο L’ avenue στο Μανχάταν για μια χαλαρή, κεφάτη και κυρίως ιδιωτική βραδιά, φορώντας παντελόνι ντένιμ (σύμφωνα με το θέμα της βραδιάς) και μαύρο bustier με διαφάνειες και δαντέλα.

Η στιγμή θα είχε περάσει στην ιστορία ως άλλη μια ευτυχής beautiful people συνάντηση, πλην όμως, τράβηξε την προσοχή μιας ειδικού. Στην εβδομαδιαία στήλη της στην βρετανική Mail on Sunday, η πρώην (και επί 25 χρόνια) διευθύντρια της βρετανικής Vogue, Alexandra Shulman, διαφωνούσε δημοσίως με την στιλιστική επιλογή της Δανής. Το πρόβλημα δεν είχε να κάνει με τις τάσεις – τα bustier δεν έλειψαν ούτε φέτος από τις καλοκαιρινές πασαρέλες, όπως εκείνες των Dolce & Gabbana και Moschino. Ή με το γεγονός ότι το συγκεκριμένο ρούχο εδώ και χρόνια έχει περάσει και στην «εξωτερική» γκαρνταρόμπα. Ούτε βέβαια με το γεγονός ότι η Helena έχει κληρονομήσει ένα κατά παγκόσμια ομολογία υπέροχο DNA από τον Δανό πατέρα της και την Περουβιανή μητέρας της.

Το πρόβλημα είναι ότι η Helena είναι σήμερα 50 ετών. «Μπορεί να μας αρέσει να πιστεύουμε ότι τα 70 είναι τα νέα 40 και ότι τα 50 είναι τα νέα 30, αλλά τα ρούχα μας γνωρίζουν την πραγματικότητα», γράφει η Shulman. Όμως για ποια «πραγματικότητα» ακριβώς μιλάμε; Εκείνη στην οποία τα sneakers αντικαθιστούν τα stiletto heels και αμέτρητοι στιλιστικοί κανόνες αναζητούν νέο «καταστατικό»; Ή μήπως για εκείνη όπου μια θηλυκότατη επιλογή μπορεί να αντιστέκεται στο γενικότερο gender-fluid κύμα; Τι ηλικία έχει η αισθητική σε μια ελεύθερη, στιλιστικά, κοινωνία;

Η Helena, σημειώνει η Shulman, πιθανότατα φόρεσε το «κακόγουστο», κατά τη γνώμη της κομμάτι, για να μας υπενθυμίσει, μέσω των παπαράτσι, ότι ακόμα μπορεί. Στο τελευταίο έχει απόλυτο δίκιο. Η πρώην μοντέλο και νυν φωτογράφος και guest σχεδιάστρια ρούχων Helena έχει την ηλικιακή, σωματική και επαγγελματική αυτοπεποίθηση να διαλέξει τα ρούχα που της κάνουν κέφι.

Η ιστορία αυτή μου θύμισε τον (50χρονο) Γάλλο συγγραφέα Yann Moix, ο οποίος σε σχετικά πρόσφατη συνέντευξη του ομολογούσε ότι του είναι «αδύνατον» να αγαπήσει μια γυναίκα που έχει ήδη γιορτάσει τα 50 της. Δεν νομίζω να έχει δει την Helena. Ειδικά με το μαύρο δαντελένιο bustier της.