Τέσσερις επιτυχημένες Ελληνίδες κοινωνικές επιχειρηματίες μιλούν στη Vogue Greece για τις «παράλογες» ιδέες τους και το επωφελές, αλλά ταυτόχρονα επικερδές οικονομικό μοντέλο του μέλλοντος: την Κοινωνική Επιχείρηση.Σε αντίθεση με οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση, που στοχεύει αποκλειστικά στο κέρδος, μια Kοινωνική Eπιχείρηση εντοπίζει ένα κοινωνικό ή περιβαλλοντικό πρόβλημα και θέτει στόχο να το επιλύσει μέσα από επιχειρηματικά εργαλεία. Δεν είναι κερδοσκοπική, πρέπει όμως να είναι κερδοφόρα, ώστε να μπορέσει να εξυπηρετήσει τον σκοπό της. Η Κοινωνική Επιχειρηματικότητα αποτελεί το μοναδικό, ίσως, είδος επιχειρηματικότητας που οφείλει την ύπαρξή της κατά 60% στις γυναίκες, γεγονός το οποίο μπορεί να αποδοθεί στην έμφυτη ευαισθησία των εκπροσώπων του φύλου, αλλά και στο ότι μια γυναίκα μπορεί να βρει τη δύναμη να γίνει επιχειρηματίας ακριβώς επειδή την εμπνέει ένας σκοπός.
Στην Ελλάδα το φαινόμενο έκανε την εμφάνισή του μόλις το 2013, μετά από την ψήφιση του σχετικού νόμου, και σήμερα αριθμεί αρκετές επιχειρήσεις. Δύο Ελληνίδες ιδρύτριες επιτυχημένων Κοινωνικών Επιχειρήσεων και δύο Μη Κυβερνητικών Οργανισμών που εντάσσονται στην κοινωνική επιχειρηματικότητα προσφέρουν ένα role model συλλογικής κοινωνικής ευθύνης, σπάνε το στερεότυπο ότι οι γυναίκες αδυνατούν να δουλέψουν μαζί και δείχνουν έμπρακτα στις άλλες ότι και εκείνες μπορούν, μιλώντας για την εμπειρία της δημιουργίας μιας επιχείρησης που σε καθημερινή βάση αποδίδει κάτι πίσω στην κοινωνία.
Στέλλα Κάσδαγλη – Women on Top
«Το Women on Top είναι μια Μ.Κ.Ο. για την επαγγελματική ενδυνάμωση των γυναικών και την ισότητα στην εργασία και τη δημόσια ζωή. Η ιδέα γεννήθηκε το 2010, σε μια περίοδο που δεν ήξερα τι ήθελα να κάνω επαγγελματικά. Ήμουν έγκυος, εργαζόμουν για χρόνια ως δημοσιογράφος στα περιοδικά και αναρωτιόμουν πώς θα συνδύαζα δουλειά και οικογένεια, αν ήθελα να επιστρέψω στο γραφείο και πού θα επιθυμούσα να βρίσκομαι σε πέντε χρόνια.
Αναζητούσα μια γυναίκα η οποία να έχει περάσει από αυτά τα μονοπάτια, ώστε να με καθοδηγήσει. Δεν την έβρισκα και σκέφτηκα πως για να είναι δύσκολο για μένα, που ζω στην Αθήνα, είμαι εξωστρεφής, εργάζομαι στα media και συναναστρέφομαι τόσο κόσμο, τότε πού θα την ανακαλύψει μια γυναίκα που μένει στην Κομοτηνή και θέλει να κάνει κάτι διαφορετικό με τη δουλειά της; Μου κατέβηκε λοιπόν η ιδέα ενός τόπου όπου θα μπορούσε να πάει οποιαδήποτε για να συναντήσει κάποιαν επαγγελματία με εμπειρία στον αντίστοιχο τομέα, ώστε να λειτουργήσει ως μέντοράς της.
Αρχικά φτιάξαμε με τη συνεργάτιδά μου, Γαλήνη Ηλιοπούλου, ένα facebook group και ζητήσαμε να μας στείλουν βιογραφικά όσες έχουν πάνω από τρία χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας, ενώ οι υπόλοιπες να μας γράψουν τι ψάχνουν, ώστε να δούμε πώς μπορούμε να ταιριάξουμε τις μέντορες με τις mentees. Η δράση είχε ανταπόκριση, οπότε προχωρήσαμε στη δημιουργία του site και πλέον έχουμε δημιουργήσει πάνω από 450 συνεργασίες mentoring.
Ξεκινήσαμε να οργανώνουμε σεμινάρια επαγγελματικής επιμόρφωσης σε soft skills (επικοινωνία, public speaking, διαχείριση χρόνου-άγχους), digital skills και επιχειρηματικότητας, φροντίζοντας να υπάρχει πάντα δημιουργική απασχόληση για παιδιά, ώστε να μπορούν να συμμετάσχουν και μητέρες. Στη συνέχεια προχωρήσαμε σε συνεργασίες με εταιρείες οι οποίες είτε χρηματοδοτούν δράσεις μας είτε θέλουν να οργανώσουν δικές τους για το ανθρώπινο δυναμικό τους – για παράδειγμα, πώς να κάνουν την κουλτούρα της εταιρείας πιο συμπεριληπτική ή πώς να αντιμετωπίσουν κρίσεις σε επίπεδο σεξισμού, ανισότητας, διακρίσεων κ.ά.
Παράγουμε επίσης περιεχόμενο γύρω από την ισότητα και την επαγγελματική ενδυνάμωση των γυναικών (έρευνες, άρθρα, podcasts), ενώ μέσα στο 2020 σκοπεύουμε να ξεκινήσουμε δράσεις για την ενδυνάμωση των κοριτσιών 10-16 ετών. Πλέον είμαστε τρεις συνιδρύτριες, μαζί με την Πηνελόπη Θεοδωρακάκου που μπήκε στον οργανισμό το 2018, και φέτος πρώτη φορά μπορέσαμε να ζήσουμε από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα. Χρηματοδοτούμαστε από εταιρείες με τις οποίες συνεργαζόμαστε σε επίπεδο CSR και HR, από ευρωπαϊκά προγράμματα, φιλανθρωπικά ιδρύματα, καθώς και από τη μικρή εμπορική δραστηριότητα που έχουμε.