Η Blue Monday μου ξεκίνησε χθες στο τμήμα αιμοδοσίας του Ευαγγελισμού στις 8:30 π.μ. Οχι μόνο έπαθε λιποθυμικό επεισόδιο ο διπλανός μου, ο οποίος άρχισε να βγάζει άναρθρες κραυγές («δεν είναι τίποτα, φοβήθηκε», με καθησύχασε η νοσοκόμα), αλλά η φλέβα μου αρνήθηκε πεισματικά να διοχετεύσει φρέσκο, γαργαριστό αίμα στο σακουλάκι («κρίμα κι ήταν ωραία φλέβα»). «Μου ήσασταν λίγο αφυδατωμένη», με μάλωσε κι εγώ ήθελα να απαντήσω: «ίσως φταίνε τα πέντε gin and tonic που καταβρόχθισα με την φίλη μου» το προηγούμενο βράδυ. Αρκέστηκα στο υποκριτικό «μάλλον ευθύνεται η χαμηλή αιμογλομπίνη».
Μου είπε ρητά να μην πάω γυμναστική (πήγα), να φάω καλό μεσημεριανό (δεν έφαγα), να μην κουραστώ (ψιλοκουράστηκα). Μπήκα σε ένα γυναικείο site και διάβασα μερικά άρθρα που ξεκινούσαν με τη φράση «Τέσσερα λάθη που κάνετε…» (έλεος πια με το μαστίγωμα και την ενοχικότητα) και μετά ένα ανακουφιστικό στους New York Times που εξηγούσε γιατί η μετάλλαξη Όμικρον υπονομεύει φέτος οποιαδήποτε προσπάθεια για έναν στεγνό Ιανουάριο (Dry January). Διαβάζω παντού ότι οι άνθρωποι πίνουν πολύ τα τελευταία δύο χρόνια. Πίνουν μόνοι, στο σπίτι, πίνουν για να είναι χαρούμενοι, πίνουν τις λάθος στιγμές και τους λάθος μήνες, τον Ιανουάριο για παράδειγμα.
Έρευνα που διενεργήθηκε τον Φεβρουάριο του 2021 από την Αμερικανική Ενωση Ψυχολόγων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ένας στους τέσσερις ενήλικες πίνει περισσότερο από τον Μάρτιο του 2020, την έναρξη της πανδημίας, για να διαχειριστεί το άγχος του. Γυναίκες και γονείς μικρών παιδιών στρέφονται στο αλκοόλ ως μηχανισμό άμυνας. Την ίδια στιγμή στη Βρετανία εκατομμύρια άνθρωποι καταναλώνουν οινόπνευμα σε επικίνδυνα επίπεδα. Στην Αγγλία οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι πίνουν τόσο πολύ κρασί, μπύρα ή άλλα ποτά που βλάπτουν την υγεία τους, σύμφωνα με την Υπηρεσία Βελτίωσης της Δημόσιας Υγείας, ενώ ο αριθμός αυτός τον Φεβρουάριο του 2020 ήταν έξι εκατομμύρια και τον Οκτώβριο του 2019 μόλις πέντε.
Οπως λένε οι ειδικοί η στροφή στην κατανάλωση αλκοόλ στο σπίτι ευθύνεται γι’ αυτήν την αύξηση αφού οι ώρες επεκτείνονται πολύ περισσότερο από ότι σε ένα παμπ. Οι Έλληνες παραμένουν κοινωνικοί πότες, οπότε κατά το πρώτο λοκντάουν για το οποίο υπάρχουν στοιχεία, η κατανάλωση μειώθηκε και μάλιστα σημαντικά, γύρω στο 20%. (Για τον φετινό Ιανουάριο δεν κόβω το κεφάλι μου).
Είναι δύσκολο να απαιτεί κανείς από ανθρώπους τσακισμένους τους τελευταίους 24 μήνες να βάζουν στόχους για τη νέα χρονιά, πόσο μάλλον να τους τηρούν. Να κάνουν νηστείες, να κόψουν το αλκοόλ, το άτμισμα, το κρέας, την κόκα κόλα, τις τσίχλες. Την επόμενη μπλε Δευτέρα του στεγνού Ιανουάριου του 2023, όλα θα είναι καλώς καμωμένα.