το-νέο-εστιατόριο-ιωdιο-φέρνει-θαλασσι-340430
©Spiro Stergiou

Το πάθος της για την εξερεύνηση της ελληνικής κουζίνας με νέους τρόπους έχει καθιερώσει τη Γεωργιάννα Χιλιαδάκη ως μία από τις ηγετικές προσωπικότητες στον χώρο της σύγχρονης γαστρονομίας. Το IΩDIO, όπως λέγεται το νέο της εστιατόριο στη γωνία Λουκιανού και Σπευσίππου, είναι ένα cosy chic μέρος αφιερωμένο στην ψαροφαγία, στο οποίο συνεταιρίζεται με τον γνωστό επιχειρηματία Χάρη Σπύρου (Gorlomi, Zurbaran, Alemagou στη Μύκονο κ.α.) και τη σεφ Δανάη Βορίδου, που έχει θητεύσει σε μερικά από τα πιο διάσημα τριάστερα εστιατόρια (Azurmendi στην Ισπανία και Eleven Maddison Park στη Νέα Υόρκη).

Το νέο εστιατόριο ΙΩDΙΟ φέρνει θαλασσινή αύρα στο Κολωνάκι-1
©Spiro Stergiou

Το IΩDIO θυμίζει εξωτερικά ένα περιποιημένο γαλλικό μπιστρό, ενώ και εσωτερικά ο χώρος αποπνέει αέρα κομψότητας, με στοιχεία που του δίνουν εκλεπτυσμένο και διαχρονικό χαρακτήρα, όπως το μάρμαρο, η βιεννέζικη ψάθα στην οροφή, το δέρμα στους καναπέδες, οι καθρέφτες και ο χαμηλός φωτισμός. Το design υπογράφει η Χρυσοκώνα Μαύρου, το lighting design η Ράνια Μαχά, ενώ στον τοίχο η εντυπωσιακή τοιχογραφία της Joanna Burtenshaw με θέμα τις Νηρηίδες προσθέτει μια μυθική διάσταση, αλλά ταυτόχρονα προσφέρει κι έναν καμβά για τους επισκέπτες. Στοιχηματίζουμε ότι πολύς κόσμος θα φωτογραφηθεί μπροστά του.

Το νέο εστιατόριο ΙΩDΙΟ φέρνει θαλασσινή αύρα στο Κολωνάκι-2
©Spiro Stergiou

Στα του μενού, το εστιατόριο σερβίρει πιάτα που βασίζονται στα ημερήσια διαθέσιμα, τον «αφρό» των υλικών της εποχής σε απίθανες μεταμορφώσεις. Κομψά πιάτα της δημιουργικής κουζίνας, αλλά με μια πιο καθημερινή και προσιτή προσέγγιση. Ο Χάρης, με καταγωγή από τη Χαλκίδα, εξασφαλίζει εξαιρετική πρώτη ύλη και τρεις σεφ που έχουν συνεργαστεί για το μενού, η Χιλιαδάκη, η Βορίδου αλλά και η Ερασμία Μπαλάσκα στο R&D, αιώνια συνεταίρος της Γεωργιάννας, προσφέρουν κλασικές ελληνικές συνταγές όπως δεν τις έχουμε ξαναγευτεί. H σύμπραξη της τετράδας φέρνει στο πιάτο σπαρταριστή πρώτη ύλη, αρκετή φαντασία και πινελιές υψηλής γαστρονομίας. Τρώμε μια μοντέρνα εκδοχή του σαβόρο με μπαρμπούνι, μια μανιάτικη μακαρονάδα με αυγοτάραχο, μπακαλιάρο σεφταλιά, αλλά και γιουβαρλάκια με σφυρίδα και αυγολέμονο, όπου ένα φύλλο ρυζιού αντικαθιστά το ρύζι της παραδοσιακής συνταγής. «Κάναμε δοκιμαστικά στο ψήσιμο του ψαριού, στα 6 λεπτά, στα 7 λεπτά, στα 8 λεπτά. Πάντα ζητούμενο είναι αυτό που τρώτε να είναι στην καλύτερη εκδοχή του», εξηγεί η funky σεφ.

Τη λίστα κρασιού έχει επιμεληθεί ο καταξιωμένος σομελιέ Φαίδων Δερνίκος, προσθέτοντας ισόποσα μέρη από ελληνικό και διεθνή αμπελώνα, ενώ τα γλυκά υπογράφει ο ταλαντούχος Μανώλης Στήθος, ο pastry chef που γνωρίσαμε από την ομάδα του Funky Gourmet. Στην κουζίνα τους φτιάχνονται όλα τα παγωτά – παίνεψαν ιδιαίτερα το παγωτό φιστίκι, μια γεύση-βαρόμετρο για κάθε παρασκευαστή gelato. Εδώ θα δοκιμάσετε και γαλατόπιτα με καραμελωμένο φύλλο nori, αλλά και μια δροσερή μους γιαουρτιού. Προτείνουμε να ξεκινήσετε το γεύμα σας με ένα από τα κάπως γαστρονομικά κοκτέιλ, όπως αυτό με τσίπουρο, λεβάντα, μαραθόσπορο και τόνικ.

* Λουκιανού 36, Κολωνάκι.

MHT