βασίλης-κεκάτος-το-σινεμά-δεν-χρειάζ-115887
©«Τούρτα» - Press

Με τον Βασίλη Κεκάτο μιλήσαμε πρώτη φορά τον Αύγουστο του 2018 για μία συνέντευξη. Ήταν τότε που η ταινία του «Η σιγή των ψαριών όταν πεθαίνουν» κατέβαινε με αξιώσεις στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο ως η μόνη ελληνική συμμετοχή. Τότε ήταν ένας 27άρης με ταλέντο, όνειρα και πίστη στην άποψη που λέει ότι αν δεν δώσεις ο ίδιος μια τιμή στον εαυτό σου, κανείς δεν μπορεί να σε υποτιμήσει.

Βασίλης Κεκάτος: «Το σινεμά δεν χρειάζεται να είναι μια ιδιοφυής ιδέα»-1
©Press

Ένα χρόνο μετά, παραμένει ολόιδιος. Με έναν Χρυσό Φοίνικα στο βιογραφικό του για το φιλμ «Η Απόσταση Ανάμεσα στον Ουρανό και Εμάς» και την ύψιστη διάκριση να γίνει ο πρώτος Έλληνας σκηνοθέτης που κερδίζει βραβείο καλύτερης ταινίας μικρού μήκους στις Κάννες, ο Βασίλης εξακολουθεί να μας ξαφνιάζει θετικά. Αυτή τη φορά, κλείνει την ιδιαίτερη ματιά του σε 4 συναισθηματικά φορτισμένα βίντεο για τα 60 χρόνια του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, θέλοντας να πει με τον δικό του τρόπο «χρόνια πολλά» στον ιστορικό κινηματογραφικό θεσμό της συμπρωτεύουσας, που ξεκινά σε λίγες μέρες.

Βασίλης Κεκάτος: «Το σινεμά δεν χρειάζεται να είναι μια ιδιοφυής ιδέα»-2
©Press

Η «Τούρτα», το «Koχύλι», ο «Τηλεφωνικός Θάλαμος» και η «Βιολέττα» είναι τέσσερα κινηματογραφικά διαμαντάκια, που καταφέρνουν μέσα σε λίγα λεπτά να σου σφίξουν την καρδιά. Τον πετυχαίνω σε δημιουργικό πανικό, πάνω στο τρέξιμο της ολοκλήρωσης του σεναρίου της πρώτης του μεγάλου μήκους ταινία. Του ζητώ να μου περιγράψει με λίγα λόγια την έμπνευσή του πίσω από τα σποτάκια. Θα μου απαντήσει με 218 λέξεις, δίνοντας μάλιστα και τίτλο στην απάντησή του: «Ο Otis Redding και η αρχιτεκτονική των σκόρπιων στιγμών».

Βασίλης Κεκάτος: «Το σινεμά δεν χρειάζεται να είναι μια ιδιοφυής ιδέα»-3
©Press

«Μεσολάβησε σχεδόν ένα ολόκληρο καλοκαίρι από τη μέρα που μου ανατέθηκε να φτιάξω τα σποτ του φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, μέχρι τη μέρα που συνέλαβα με τι υλικά θα ήθελα να τα συνθέσω. Ένα βράδυ του Ιουλίου, άκουγα ραδιόφωνο στο μπαλκόνι μου και ξαφνικά παίζει το “Try a little tenderness”. Η ζεστή χροιά του Otis Redding με έκανε να σκεφτώ πως κάθε μέρα προσπαθούμε να γινόμαστε πιο έξυπνοι και συγχρόνως λιγότερο αισθηματίες.

Ξεκινώντας να ξετυλίγω το νήμα από το μυαλό στην καρδιά, βρέθηκα άξαφνα σε έναν λαβύρινθο από απλά καθημερινά πράγματα που μας συμβαίνουν μέσα στη μέρα, με τη διακριτικότητα που ένα φύλλο κιτρινίζει και εγκαταλείπει το κλαδί του το φθινόπωρο.

Αποφάσισα, λοιπόν, να καταγράψω αυτές τις μικρές στιγμές που σκορπίζονται ήσυχα αλλά με αρχιτεκτονική ακρίβεια μέσα στην καθημερινότητα μας και αυτό που προέκυψε ήταν μια ανθολογία φαινομενικά ασήμαντων λεπτομερειών. Ένα τυχαίο βλέμμα, ένα τρυφερό άγγιγμα, ένα μακρινό κελάηδισμα, ένα φιλί, ένας αδιόρατος αναστεναγμός πριν πούμε σε κάποιον «συγγνώμη» ή «μη φύγεις» ή «χρόνια πολλά».

Με τα σποτ αυτά ήθελα να υπενθυμίσω στους θεατές του Φεστιβάλ -αλλά και στον εαυτό μου- πως το σινεμά δε χρειάζεται να είναι μια ιδιοφυής ιδέα ή ένα μπαράζ από punchline και εντυπωσιακές εικόνες. Μπορεί πάντα να είναι ένα μικρό απόσπασμα από τη ζωή μας. Κι αυτό να κουβαλάει όλη τη μαγεία του κόσμου».

«Τούρτα»

 «Koχύλι»

«Τηλεφωνικός Θάλαμος»

«Βιολέττα»

Info: 60ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, 31/10 – 10/11/2019. 

Παίζουν:

Koχύλι Hλέκτρα Λιούμη Άννα Τσιούμπρη Βιολέττα Σία Φέια Πανίνος Δαμιανός Iώκο Ιωάννης Κοτίδης Mαριέλλα Παναγιώτου Μαρία Δαμασιώτη

Τούρτα Nικολάκης Ζεγκίνογλου Koρίνα Dullaart

Tηλεφωνικός Θάλαμος Λίο Νουάγου

Σενάριο-Σκηνοθεσία: Βασίλης Κεκάτος Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιώργος Βαλσαμής Ήχος: Γιάννης Αντύπας Βάλια Τσέρου Περσεφόνη Μήλιου Mοντάζ: Στάμος Δημητρόπουλος Σκηνικά-Κοστούμια: Ελεάνα Θαλασσούδη Βοηθός Σκηνοθέτη: Δημήτρης Νάκος Bοηθός Κάμερας: Mάριος Ντελιάς B΄ Boηθός Κάμερας: Πέγκυ Ζούτη Ηλεκτρολόγος: Σάκης Κωστής Βοηθός Ηλεκτρολόγου: Marcin Kukor Διεύθυνση Παραγωγής: Εύα Κεκάτου Boηθοί Παραγωγής: Παναγής Μαγδαληνός, Παύλος Σκλάβος Kάμερα –Φακοί: Στούντιο Kαραμάνος Φώτα: Σάκης Κωστής Eργαστήρια Εικόνας: AUTHORWAVE Διεύθυνση Εργαστηρίου: Πάνος Μπίσδας Yπεύθυνη Εργαστηρίου: Λίζα Χρυσοχόου Τεχνικός Υπεύθυνος: Παναγιώτης Καραχάλιος Eργαστήρια Ήχου: Varibo Sound Παραγωγός: Ελένη Κοσσυφίδου Εταιρεία Παραγωγής: Blackbird Production

MHT