royal-dresses-τα-πιο-ρομαντικά-βασιλικά-νυφικά-όλ-144147
©Getty Images

Στις μέρες μας γίνεται συχνά κατάχρηση της λέξης «εμβληματικό», για την περιγραφή συνήθως αναγνωρίσιμων κομματιών μόδας. Ωστόσο, αν σε κάτι ταιριάζει απόλυτα, είναι τα βασιλικά νυφικά. Ποιος δεν θυμάται την Catherine Middleton με το ολόλευκο Alexander McQueen νυφικό της στις 29 Απριλίου του 2011;

Royal Dresses: Τα πιο ρομαντικά βασιλικά νυφικά όλων των εποχών-1
©Kirsty Wigglesworth/AFP/Getty Images

Για την ιστορία να πούμε ότι το λευκό νυφικό καθιερώθηκε και έγινε δημοφιλής επιλογή μετά το 1840, όταν η βασίλισσα Βικτωρία φόρεσε ένα τέτοιο στο γάμο της με τον πρίγκιπα Αλβέρτο. Έκτοτε, έχουμε δει πολλά παραμυθένια νυφικά, κάποια από τα οποία έχουν αφήσει εποχή χάρη στο σχεδιασμό τους, αλλά και τις υπέροχες νύφες που τα φόρεσαν.

Royal Dresses: Τα πιο ρομαντικά βασιλικά νυφικά όλων των εποχών-2
©Hulton Archive/Getty Images
Royal Dresses: Τα πιο ρομαντικά βασιλικά νυφικά όλων των εποχών-3
©OFF/AFP/Getty Images

Πέρυσι πραγματοποιήθηκαν δύο βασιλικοί γάμοι στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τον Μάιο η Meghan Markle εξέπληξε τον κόσμο της μόδας με την επιλογή της: ένα κομψό νυφικό με ντεκολτέ-χαμόγελο και μανίκια τριών τετάρτων, σχεδιασμένο από τη Βρετανίδα σχεδιάστρια Clare Waight Keller για τον γαλλικό οίκο Givenchy. Το φόρεμα από σατέν ντουσέζ συμπλήρωνε ένα πέπλο μήκους πέντε μέτρων από μεταξωτή οργάντζα, με κεντημένα στο χέρι λουλούδια από μεταξωτό νήμα, τα οποία συμβόλιζαν τη χαρακτηριστική χλωρίδα κάθε χώρας της Κοινοπολιτείας.

Royal Dresses: Τα πιο ρομαντικά βασιλικά νυφικά όλων των εποχών-4
©Ben Stansall/AFP/Getty Images

Λίγους μήνες αργότερα, τον περασμένο Οκτώβριο, η πριγκίπισσα Eugenie φόρεσε ένα νυφικό που επίσης αποκάλυπτε τους ώμους της, σχεδιασμένο από τον Peter Pilotto και τον Christopher De Vos, κεντημένο με μοτίβα συμβολικά για την ίδια και τον σύζυγό της, Jack Brooksbank. Συμβολισμό εμπεριείχε όμως και η ανοιχτή πλάτη του φορέματος, που άφηνε σε κοινή θέα την χειρουργική τομή μετά από εγχείρηση σκολίωσης στην οποία είχε υποβληθεί η πριγκίπισσα σε ηλικία 12 ετών – μια δήλωση ότι δεν ντρέπεται για τις όποιες ατέλειες στην εμφάνισή της. Το νυφικό δεν διέθετε πέπλο, με μόνο στολισμό στα μαλλιά της την ανεκτίμητη Greville Emerald Kokoshnik Tiara.

Σε παλαιότερες εποχές τα νυφικά ήταν πιο πιστά στην παράδοση, με τη βασίλισσα Ελισάβετ να φοράει ένα με μακριά μανίκια και κεντημένα με ασημί νήμα 10.000 λευκά μαργαριτάρια και κρύσταλλα, σχεδιασμένο από τον Norman Hartnell. Η αδελφή της, πριγκίπισσα Margaret, ακολούθησε το παράδειγμά της στο γάμο της με τον Antony Armstrong-Jones, το 1960, επιλέγοντας νυφικό με μακριά μανίκια του ίδιου σχεδιαστή.

Royal Dresses: Τα πιο ρομαντικά βασιλικά νυφικά όλων των εποχών-5
©Topical Press Agency/Getty Images

Το 1981, η Lady Diana Spencer ανέβασε τον πήχη ακόμα πιο ψηλά με το νυφικό του David και της Elizabeth Emanuel, με τα πλούσια, «φουσκωτά» μανίκια και ένα βαρύ πέπλο, με ουρά 8 περίπου μέτρων.

Royal Dresses: Τα πιο ρομαντικά βασιλικά νυφικά όλων των εποχών-6
©Anwar Hussein/Getty Images
Royal Dresses: Τα πιο ρομαντικά βασιλικά νυφικά όλων των εποχών-7
©Ron Bull/Toronto Star via Getty Images

Το 2004, στο γάμο της με τον τότε διάδοχο του ισπανικού θρόνου, Felipe, η Letizia Ortiz Rocasolano είχε μια πιο συντηρητική προσέγγιση, επιλέγοντας ένα μεταξωτό νυφικό με διακριτικό ασημένιο κέντημα του Manuel Pertegaz, με καλυμμένους τους ώμους και πέπλο με ουρά 4,5 μέτρων.

Οι πιο σύγχρονες βασιλικές νύφες επέλεξαν πιο αποκαλυπτικά, αλλά πάντα κομψά off-the-shoulder νυφικά: η Charlene Wittstock στο γάμο της με τον Αλβέρτο του Μονακό φόρεσε ένα Armani Privé αμάνικο λιτό νυφικό με ντεκολτέ-χαμόγελο. Η πριγκίπισσα Victoria της Σουηδίας ένα αντίστοιχης αισθητικής σατέν του Pär Engsheden, ενώ η Madeleine της Σουηδίας ένα δαντελένιο Valentino στην ίδια σχεδιαστική λογική. Το νυφικό της Mary Donaldson, τέλος -η οποία παντρεύτηκε τον πρίγκιπα Frederik της Δανίας το 2004- είχε επίσης τολμηρό ντεκολτέ.

Royal Dresses: Τα πιο ρομαντικά βασιλικά νυφικά όλων των εποχών-8
©Christophe Licoppe/Photonews via Getty Images
Royal Dresses: Τα πιο ρομαντικά βασιλικά νυφικά όλων των εποχών-9
©Andreas Rentz/Getty Images
Royal Dresses: Τα πιο ρομαντικά βασιλικά νυφικά όλων των εποχών-10
©Keystone-France/Gamma-Keystone via Getty Images

Οι βασιλικοί γάμοι είναι ό,τι πιο κοντινό στα ρομαντικά παραμύθια υπάρχει στην πραγματική ζωή και γι’ αυτό η Vogue δημιούργησε ένα άλμπουμ με τα πιο εντυπωσιακά νυφικά στην ιστορία. Ξεφυλλίστε το!

Royal Dresses: Τα πιο ρομαντικά βασιλικά νυφικά όλων των εποχών-11
©Tim Graham/Getty Images
Royal Dresses: Τα πιο ρομαντικά βασιλικά νυφικά όλων των εποχών-12
©3777/Gamma-Rapho via Getty Images
Royal Dresses: Τα πιο ρομαντικά βασιλικά νυφικά όλων των εποχών-13
©Dmitri Kessel/The LIFE Picture Collection/Getty Images
MHT