8-ντοκιμαντέρ-για-την-κλιματική-αλλαγή-138317
©Juliette Abitbol and Amelie Pichard

Η παγκόσμια κρίση στην υγεία είναι αναμφίβολα η σημαντικότερη προτεραιότητα της διεθνούς κοινότητας αυτήν τη στιγμή. Ωστόσο, με την προγραμματισμένη σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών στη Γλασκόβη τον Οκτώβριο, οι ειδικοί τονίζουν τη σημασία ανάληψης δράσης για τα περιβαλλοντικά ζητήματα του πλανήτη, προκειμένου να αποφευχθούν τεράστιες φυσικές καταστροφές.

Αν ο πανικός της πανδημίας δεν έχει επισκιάσει όλους τους προβληματισμούς που είχατε πριν μερικές εβδομάδες, βρείτε εδώ 8 ντοκιμαντέρ που θα σας ενθαρρύνουν να λάβετε σοβαρά υπόψιν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής:

8 ντοκιμαντέρ για την κλιματική αλλαγή που πρέπει να δείτε-1
©Paramount Pictures

1. An Inconvenient Truth (2006) 

Για πολλούς, το Inconvenient Truth του Al Gore ήταν η πρώτη ουσιαστική επαφή τους με τις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Ο πρώην αντιπρόεδρος της Αμερικής μίλησε για πλημμύρες, τυφώνες, ξηρασίες και περιβαλλοντικούς μετανάστες, κινητοποιώντας πολύ κόσμο που μέχρι τότε δεν είχε καταλάβει τη σοβαρότητα του θέματος. Το 2017, ακολούθησε το An Inconvenient Sequel: Truth to Power (2017), μία ακόμη προσπάθεια του Gore να ενισχύσει τη δράση κατά της κλιματικής αλλαγής.

8 ντοκιμαντέρ για την κλιματική αλλαγή που πρέπει να δείτε-2
©Τhe True Cost

2. The True Cost (2015)

Το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ άλλαξε για πάντα τον τρόπο που σκεφτόμαστε για τα ρούχα και ειδικά για τις συνθήκες που κατασκευάζονται. Με αφορμή την κατάρρευση του εργοστασίου Rana Plaza το 2013 και τον θάνατο 1.134 εργαζομένων, ο σκηνοθέτης, Andrew Morgan, εξερευνά το περιβαλλοντικό αλλά και ηθικό κόστος της γρήγορης μόδας σε χώρες όπως το Μπαγκλαντές, η Ινδία και η Καμπότζη.

8 ντοκιμαντέρ για την κλιματική αλλαγή που πρέπει να δείτε-3
©River Blue

3. RiverBlue (2016) 

Η βιομηχανία της μόδας είναι γνωστή για τη συμβολή της στη μόλυνση των υδάτων λόγω των χημικών που απελευθερώνονται στο νερό από την παραγωγή των ρούχων. Ένα από τα πιο αξιομνημόνευτα quotes του RiverBlue είναι σίγουρα η φράση της συνιδρύτριας του Fashion Revolution, Orsola de Castro: «Υπάρχει ένα ανέκδοτο στην Κίνα που λέει ότι μπορείς να προβλέψεις το ‘it’ χρώμα της χρονιάς από το χρώμα που έχουν τα νερά των ποταμών».

8 ντοκιμαντέρ για την κλιματική αλλαγή που πρέπει να δείτε-4
©Alexander Pohl | Shutterstock

4. Cowspiracy: The Sustainability Secret (2014)

Μπορεί ο βιγκανισμός να είναι πιο trendy από ποτέ τα τελευταία χρόνια, αλλά η σύνδεσή του με την κλιματική αλλαγή δεν ήταν από την αρχή τόσο εμφανής. Με συμπαραγωγό τον Leonardo DiCaprio, το Cowspiracy: The Sustainability Secret θέτει το ερώτημα του γιατί κανείς δεν μιλούσε για αυτά τα ζητήματα το 2014. Η ταινία κινητοποίησε πολύ μεγάλη μερίδα κόσμου σε σχέση με την κατανάλωση κρέατος και τις επιπτώσεις της στο περιβάλλον, ενώ ξεσήκωσε και πολλές αντιδράσεις.

8 ντοκιμαντέρ για την κλιματική αλλαγή που πρέπει να δείτε-5
©Getty Images

5. Before the Flood (2016)

Ο DiCaprio επέκτεινε τον διάλογο για τις περιβαλλοντικές του ανησυχίες, αυτή τη φορά μπροστά από την κάμερα. Ο αγαπημένος ηθοποιός αφιέρωσε 2 χρόνια στην έρευνα για τις αιτίες και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, από τη αποψίλωση στην Ινδονησία, μέχρι στο λιώσιμο των πάγων στη Γροιλανδία και την Αρκτική. Η ταινία ολοκληρώνεται με την ομιλία του DiCaprio στα Ηνωμένα Έθνη το 2016.

8 ντοκιμαντέρ για την κλιματική αλλαγή που πρέπει να δείτε-6
©Sophie Lanfear

6. Our Planet (2019) 

Αν αναζητάτε κάποια φιλική υπενθύμιση στο γιατί ο σεβασμός στο περιβάλλον είναι πλέον αναγκαιότητα και όχι καλή πράξη, το Our Planet του Sir David Attenborough είναι ό,τι χρειάζεστε. Η σειρά εξερευνά το πώς η υπερθέρμανση επηρεάζει τη βιοποικιλότητα του πλανήτη, θέτοντας σε κίνδυνο τα άγρια ζώα και τη θαλάσσια ζωή.

8 ντοκιμαντέρ για την κλιματική αλλαγή που πρέπει να δείτε-7
©This Change Everything

7. This Changes Everything (2015) 

Στην ίδια λογική με το bestselling βιβλίο της, This Changes Everything: Capitalism vs The Climate, η Καναδή συγγραφέας και ακτιβίστρια Naomi Klein δημιούργησε ένα ντοκιμαντέρ για να θέσει το ερώτημα: «Πώς η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα κάνει τον κόσμο καλύτερο;». Αφού επισκέφθηκε κοινότητες που έχουν πληγεί από την κλιματική αλλαγή – συμπεριλαμβανομένων αυτών στην Ινδία και τον Καναδά – η Klein τονίζει τη σύνδεση ανάμεσα στο οικονομικό σύστημα και την περιβαλλοντική κρίση.

8 ντοκιμαντέρ για την κλιματική αλλαγή που πρέπει να δείτε-8
©2040

8. 2040 (2019)

Ο Αυστραλός Damon Gameau φαντάζεται τον κόσμο 20 χρόνια αργότερα. Η οπτική του απαιτεί τη σημαντική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, την ηλεκτρική μετακίνηση και την εξ’ ολοκλήρου στροφή σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ο ίδιος το ονομάζει «όνειρο με επιχειρήματα» – επομένως δεν είναι ακατόρθωτο.

Ανακαλύψτε ιδέες και tips όσο μένετε σπίτι στο Vogue.gr.