demna-gvasalia-έξοδος-από-τα-vetements-108825
©Getty Images/Ideal Image

Ο «ηγέτης» μιας σχεδιαστικής κολεκτίβας που επαναπροσδιόρισε τον ρόλο του streetwear στη βιομηχανίας της πολυτέλειας ανακοίνωσε την έξοδο του από τη δημιουργική ομάδα. Ο Demna Gvasalia αφήνει πίσω του τα Vetements και ετοιμάζεται να ασχοληθεί με νέα πρότζεκτ, σύμφωνα με ανακοίνωση που η εταιρία κοινοποίησε στο WWD. 

Ένας από τους σχεδιαστές με μεγάλη επιρροή στο παγκόσμιο γίγνεσθαι και φαίνεσθαι, ο 38 Γεωργιανός, καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου Balenciaga, ξεκίνησε τα Vetements (γαλλικός όρος για ρούχα) μαζί με τον αδερφό του Guram το 2014. Στην ομάδα βρέθηκαν φίλοι που είχαν συνεργαστεί μαζί με τον Demna σε οίκους όπως ο Maison Martin Margiela και ο Louis Vuitton, και όλοι μαζί δημιούργησαν ένα cool κίνημα με συλλογές για αγόρια και κορίτσια που αποτελούνται από must-have κομμάτια όπως Τ-shirt και hoodies σε τιμές «πολυτελείας», τα οποία η κολεκτίβα παρουσιάζει σε «απρόσμενα» μέρη όπως ένα κινέζικο εστιατόριο ή ένα gay sex club. 

«Η Vetements ήταν ανέκαθεν μια κολεκτίβα δημιουργικών μυαλών. Θα συνεχίσουμε να “σπρώχνουμε” τα όρια, με σεβασμό στους κώδικες και τις αυθεντικές αξίες του brand», ανέφερε ο Guram Gvasalia, CEO της εταιρείας με έδρα την Ελβετία, στην δήλωση που δημοσίευσε το WWD, συμπληρώνοντας ότι η συμβολή του αδερφού του αποτέλεσε ένα «κεφάλαιο-κλειδί» για την ανάπτυξη του brand. 

«Ξεκίνησα τα Vetements γιατί είχα βαρεθεί τη μόδα και ενάντια σε κάθε πρόβλεψη η μόδα άλλαξε για πάντα από τότε που εμφανίστηκε η Vetements, ανοίγοντας την πόρτα σε τόσους πολλούς», ανέφερε ο Demna Gvasalia στην ίδια ανακοίνωση. «Αισθάνομαι ότι η αποστολή μου ως conceptualist και design καινοτόμος σε αυτό το εξαιρετικό brand πέτυχε και ότι τα Vetements μπορούν τώρα μόνα τους να εξελίξουν τη δημιουργική τους κληρονομιά σε ένα νέο κεφάλαιο».      

Στο μεταξύ, ο Demna Gvasalia θα παρουσιάσει την νέα του συλλογή για τον Balenciaga στο Παρίσι στις 29 Σεπτεμβρίου. «Δεν πιστεύω ότι η κομψότητα μας αφορά σήμερα», έλεγε ο ίδιος πέρυσι, μιλώντας στην εφημερίδα Guardian. Μια προσέγγιση που χωρίς αμφιβολία θα συνεχίσει να εξερευνά και εκτός Vetements.