η-gillian-anderson-μιλάει-στη-vogue-125939
©Netflix

Η Gillian Anderson είναι ένας θρύλος της τηλεόρασης. Μέσα σε 25 χρόνια καριέρας, έχει κερδίσει φανατικούς θαυμαστές, μια Χρυσή Σφαίρα, ένα Emmy, δύο βραβεία SAG, αλλά και τον διαρκή σεβασμό της βιομηχανίας. Το ευρύ κοινό την αγάπησε ως Dana Scully στο «The XFiles». Ακολούθησαν οι επιτυχημένες εμφανίσεις στο «Bleak House» και στο «The Fall», μετά τις οποίες η Anderson έβαλε ένα φρένο στον παραγωγικό της ρυθμό. Το 2019, στην ηλικία των 50 ετών, επανήλθε στο προσκήνιο, μέσα από το ρόλο της νευρωτικής sex therapist, Dr Jean Milburn, στη νεανική γλυκόπικρη κωμωδία του Netflix «Sex Education».

Η σειρά επικεντρώνεται στον χαρακτήρα του έφηβου γιου της, Ότις (Asa Butterfield), ο οποίος ανακαλύπτει το σεξ και νιώθει συχνά ντροπή για τη σεξουαλική ελευθεριότητα της μητέρας του. Παρά ταύτα, θα του φανεί χρήσιμη όταν θα αποφασίσει να ιδρύσει στο σχολείο του μια κλινική συμβουλών για σεξ με τη βοήθεια της φίλης του Maeve (Emma Mackey). Θίγοντας μια ευρεία γκάμα θεμάτων, από τον αυνανισμό και το sexting μέχρι την έκτρωση και την ομοφοβία, η σειρά που πριν λίγες μέρες λάνσαρε τον δεύτερο κύκλο επεισοδίων της, έσπασε ρεκόρ ακροαματικότητας και πλέον θεωρείται cult.

Στον απόηχο της επιτυχίας των νέων επεισοδίων, η Vogue μίλησε με την Anderson για τον εκκεντρικό χαρακτήρα της Jean, τις #PenisoftheDay φωτογραφίες που κατακλύζουν το Instagram και το νέο της ρόλο ως Margaret Thatcher στο «The Crown».

Η Gillian Anderson μιλάει στη Vogue-1
©Sam Taylor/ Netflix

Η Jean είναι ένας απολαυστικός χαρακτήρας. Τι θέλατε να διερευνήσετε περαιτέρω για εκείνη τη δεύτερη σεζόν;

Το ερμηνευτικό κομμάτι είχε σίγουρα περισσότερο ενδιαφέρον τη δεύτερη σεζόν. Αυτό που αγαπώ στη Jean είναι που είναι τόσο ξεδιάντροπη σε ό,τι έχει να κάνει με τις σεξουαλικές της απόψεις, εκτός αν πρόκειται για τον εαυτό της. Δεν έχει όρια, είναι ανάρμοστη, αλλά και γεμάτη αντιφάσεις. Είναι μεν μια σοβαρή θεραπευτής των σεξουαλικών σχέσεων, η οποία όμως δε διστάζει να ανακατευτεί στις προσωπικές υποθέσεις του γιου της. Σ’ αυτή τη σεζόν ήθελα πολύ να διερευνήσω κάτι που συμβαίνει μερικές φορές όταν μεγαλώνουν οι γυναίκες. Μπορούν να γίνουν πολύ εύκολα εκκεντρικές και να σκορπίσουν τον εαυτό τους, επηρεασμένες από το πέρασμα του χρόνου και την έλευση της εμμηνόπαυσης.

Στα νέα επεισόδια κάνει μια ομιλία στο σχολείο του Ότις, η οποία θα τον επηρεάσει. Πώς θα τη διαχειριστεί;

Θα είναι σαν θάνατος για τον Ότις. Μόνο η ιδέα ότι η μαμά του θα βρεθεί στο σχολείο και θα δίνει συμβουλές σεξ στους συμμαθητές του είναι αποκρουστική για τον ίδιο. Νομίζω ότι είναι η πρώτη φορά στο σίριαλ που το κοινό θα αισθανθεί τόσο αμήχανα για τη Jean, όσο ο Otis. Δε σας κρύβω ότι ήμουν λίγο ανήσυχη μ’ αυτή την εξέλιξη, γιατί αναρωτήθηκα αν εξυπηρετεί τον χαρακτήρα. Δε μας αρκεί να βλέπουμε μόνο τη σέξι και αστεία πλευρά της; Αλλά τελικά, είναι υπέροχο, γιατί μόνο άνθρωποι με τέτοια αυτοπεποίθηση μπορούν να πάνε τα πράγματα ένα βήμα παρακάτω και να εξελίξουν την ιστορία. Είναι ένας χαρακτήρας που συμβολίζει όλο το φάσμα των ανθρωπίνων παθών, το οποίο είναι υπέροχο. Δεν είναι τέλεια.

Η σειρά αποτυπώνει σε μεγάλο βαθμό το πνεύμα των καιρών. Που πιστεύετε ότι οφείλετε η επιτυχία της;

Δεν είχαμε δει κάτι παρόμοιο στο παρελθόν. Ήταν το πρώτο σίριαλ που έδωσε τη δυνατότητα στους νέους να συζητήσουν ανοιχτά για πράγματα που μέχρι εκείνη τη στιγμή θεωρούνταν ντροπή. Πράγματα που είναι μέρος της καθημερινής μας ζωής, αλλά προσποιούμαστε ότι δεν υπάρχουν, επειδή μας φέρνουν αντιμέτωπους με πολλά συναισθήματα ή αποκαλύπτουν πάρα πολλά για τον εαυτό μας. Το «Sex Education» μιλά για όλα αυτά ανοιχτά. Δεν είμαι σεμνότυφη με κανένα τρόπο και ομολογώ ότι υπάρχουν σκηνές στη σειρά στις οποίες ανατριχιάζω, υποκλίνομαι. Είναι μια σειρά που δεν ντρέπεται και αυτό την καθιστά υπέροχη.

Είναι και μια σειρά που έχει προκαλέσει πολλές ειλικρινείς συζητήσεις. Οι θαυμαστές σας, σας μιλούν για τα προσωπικά τους ζητήματα;

Όχι. Αν εξαιρέσεις μια φορά που ήμουν σ’ ένα δείπνο και ένας μεθυσμένος άνδρας ήθελε να μιλήσουμε για τον εφηβικό αυνανισμό! (γελάει). Προς στιγμή σκέφτηκα, «δεν είμαι ειδική, αγαπητέ!». Αυτό είναι το μόνο περιστατικό που έχω να σας αφηγηθώ.

Οι θαυμαστές σας έχουν ξετρελαθεί με τις #YonioftheDay και #PenisoftheDay φωτογραφίες στο Instagram. Πότε ξεκίνησε αυτό;

Κατά τη διάρκεια της πρώτης σεζόν, επειδή υπήρχαν τόσα πολλά μεγάλα props στο σπίτι της Jean, που έμοιαζαν με ανδρικά και γυναικεία γεννητικά όργανα. Πήρα πολλές φωτογραφίες από αυτές ενώ κάναμε τα γυρίσματα και η κοπέλα που με βοηθά με τα social media μου είπε: «Νομίζω ότι ο λογαριασμός σας μπορεί να μπλοκάρει». Δεν ήμασταν σίγουροι αν η ανάρτηση εικόνων πέους θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ, αλλά μέχρι στιγμής είμαστε εντάξει. Πλέον μου στέλνουν οτιδήποτε μπορεί να παραπέμπει σε πέος: σκιές, φυτά…

Η Gillian Anderson μιλάει στη Vogue-2
©Sam Taylor/ Netflix

Τα παιδιά σας παρακολουθούν τη σειρά; Σας ακολουθούν στο Instagram;

Έχω μπλοκάρει το μικρότερο παιδί μου και δεν μπορεί να με δει στο Instagram. Όταν τελειώσει η σειρά, ίσως τον ξεμπλοκάρω. Το ένα είναι 11 και το άλλο 13 ετών και είμαι σχεδόν σίγουρη ότι κανένα δεν έχει δει μέχρι ώρας το σίριαλ ή αν το έχουν κάνει δε μου το έχουν πει. Βέβαια, από τη στιγμή που έχει γίνει θέμα συζήτησης σε όλα τα σχολεία, ποτέ δεν ξέρεις.

Το γεγονός ότι η Jean είναι μια γυναίκα μέσης ηλικίας με τεράστια σεξουαλική αυτοπεποίθησης, εξακολουθεί να κάνει κάποιους να αισθάνονται άβολα;

Πιθανόν. Είχα μια παρόμοια εμπειρία όταν έπαιζα στο The Fall. Ο χαρακτήρας μου φλέρταρε με έναν νεαρότερο άνδρα την πρώτη μέρα στη δουλειά, κάτι που όλοι βρήκαν ακραίο. Έμεινα έκπληκτη που κάποιος ακόμα νιώθει σοκ όταν μια γυναίκα στα 40 ή στα 50 μπορεί να είναι τόσο θαρραλέα ώστε να ερωτοτροπεί με έναν πιο νεαρό άνδρα.

Η ιστορία του Hollywood έχει αποδείξει ότι «ξεγράφει» γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας. Πιστεύετε ότι αυτό έχει αλλάξει;

Αλλάζει στην τηλεόραση. Τα τελευταία 15 χρόνια υπήρξαν φανταστικοί πρωταγωνιστικοί ρόλοι για γυναίκες άνω των 40 ετών στην τηλεόραση, είτε πρόκειται για το «Big Little Lies» είτε για το «The Killing». Εκεί που δεν έχει ακόμα επέλθει μια αλλαγή είναι στο σινεμά. Είναι σπάνιο να βρεις γυναίκα πρωταγωνίστρια σε ταινία που να είναι άνω των 40 κι αν τη βρεις θα είναι σίγουρα σε ανεξάρτητη παραγωγή. Τα πράγματα, όμως, βελτιώνονται και πιστεύω ότι η περίοδος που διανύουμε είναι μια καλή στιγμή για τις γυναίκες στη βιομηχανία. Ειδικά για εκείνες που βρίσκονται πίσω από τις κάμερες. Έχουμε τόσες πολλές και καλές γυναίκες σκηνοθέτριες. Σίγουρα υπάρχει τεράστιο περιθώριο ανάπτυξης στο κομμάτι των γυναικών συγγραφέων σε ταινίες μεγάλου προϋπολογισμού.

Γιατί πιστεύετε ότι η διαχωριστική γραμμή μεταξύ σινεμά και τηλεόρασης εξακολουθεί να υπάρχει;

Δεν ξέρω, πάντως πιστεύω ότι χρειάζονται μία ή δύο συγκεκριμένου τύπου ταινίες για να επέλθει μια αλλαγή. Όταν το «Bridesmaids» γνώρισε τέτοια μεγάλη επιτυχία, ξαφνικά όλοι είπαν «Θεέ μου, μια αμιγώς γυναικεία ταινία μπορεί να φέρει χρήματα!». Αυτό μας οδήγησε στο γυναικείο «Ghostbusters». Χρειάζεται μια ταινία με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά να κάνει επιτυχία για να ακολουθήσουν το παράδειγμα κι άλλες εταιρίες παραγωγής και να επενδύσουν χρήματα. Είχαμε το «Wonder Woman» και τώρα έχουμε όλο και περισσότερες ταινίες της Marvel με γυναίκες δημιουργούς στο τιμόνι.

Θα ερμηνεύσετε τη Margaret Thatcher στο «The Crown». Πείτε μας δυο λόγια γι’ αυτό το ρόλο.

Ακόμα είμαστε στα γυρίσματα. Σαν ηθοποιός, το να καταπιάνομαι με μια τέτοια παραγωγή, σημαίνει ότι πρέπει να διαβάσω πολύ, να μάθω όσα περισσότερα μπορώ. Στο «The Crown», αναγκαστικά, οι πρωθυπουργοί προσεγγίζονται μέσα από το πρίσμα της μοναρχίας. Από τη μία νιώθω ότι μου δίνεται μια μοναδική ευκαιρία να ερμηνεύσω έναν τέτοιο χαρακτήρα, αλλά την ίδια στιγμή νιώθω ότι το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να «ξύσω» απλώς την επιφάνεια του ποια πραγματικά ήταν και τι πραγματικά την ενέπνεε. Προσωπικά, θεωρώ την όλη μου επαφή με τον ρόλο εξαιρετικά διασκεδαστική και επιμορφωτική.

Info: Ο δεύτερος κύκλος του «Sex Education» είναι διαθέσιμος στο Netflix από τις 17/1.