μια-unorthodox-συνέντευξη-με-τη-shira-haas-141590

Σε καιρό κορωνοϊού, η ομώνυμη μίνι-σειρά του Netflix και η πρωταγωνίστριά της συγκινούν και εμπνέουν. Η ίδια μίλησε αποκλειστικά στη Vogue Greece για την σαρωτική επιτυχία της, τη σκηνή που έπρεπε να ξυρίσει το κεφάλι της, την πίστη της στο Θεό αλλά και για τη λατρεμένη της γιαγιά -επιζήσασα του Άουσβιτς- που ανυπομονεί να αγκαλιάσει μετά τη λήξη της καραντίνας.

Όλος ο κόσμος μιλάει για τη Shira Haas. Ή, μάλλον, όλος ο κόσμος μιλάει για τον κορονοϊό και τη Shira Haas. Στις ατελείωτες βιντεοκλήσεις της καραντίνας, ένας συνηθισμένος διάλογος μεταξύ φίλων είναι ο εξής:

– Νομίζω ότι έχω δει online όσο θέατρο και σινεμά δεν έχω δει στη ζωή μου. – Είδες το Unorthodox στο Netflix; Bάλ’ το στη λίστα! Η πρωταγωνίστρια είναι συνταρακτική.

Η 25χρονη μικροκαμωμένη ηθοποιός από το Ισραήλ έγινε το νέο μεγάλο διαδικτυακό viral. Δικαίως, αφού η ερμηνεία της ως καταπιεσμένη Esty, μια νεαρή που αποφασίζει να αποδράσει από τον σκληροπυρηνικό κόσμο των χασιδικών Εβραίων της Νέας Υόρκης και να αναζητήσει την ελευθερία της στο Βερολίνο, δεν αξίζει απλώς όλα τα βραβεία. Πολύ περισσότερο, η απομόνωση των ημερών σου δημιουργεί μια περίεργη ταύτιση με αυτήν που επιβάλλουν στις γυναίκες οι χασιδικοί.

Παρόμοια, φυσικά, είναι και η αγωνία για το πότε θα γευτούμε ξανά αυτή την έκσταση της ελευθερίας, όπως η πρωταγωνίστρια. Πώς ένιωσε που ξύρισε το κεφάλι της; Αυτή ήταν η κοινή απορία όσων φίλων έμαθαν ότι θα μιλήσω μαζί της. Αυτή και η πρώτη ερώτηση στην οποία μου απάντησε, από το σπίτι της στο Τελ Αβίβ.

Μια Unorthodox συνέντευξη με τη Shira Haas-1
©Shai Franco
1/1
Native Share

Φαντάζομαι ότι ήταν μία από τις πρώτες σκηνές που έπρεπε να γυρίσεις…

Για την ακρίβεια, ήταν η πρώτη και ήταν βουτιά στα βαθιά. Ήξερα ότι έπρεπε να το κάνω από την ημέρα που υπέγραψα το συμβόλαιο. Η σειρά είναι ένα ψυχογράφημα της κοινότητας των Satmar χασιδικών, και το ξύρισμα του κεφαλιού της γυναίκας που πρόκειται να παντρευτεί, ένα από τα πιο καταπιεστικά έθιμα που διατηρούν μέχρι σήμερα. Θυμάμαι ότι έφτασα άνετη στο γύρισμα, αλλά, όταν ήρθε η στιγμή να γίνει, ένιωσα ένα περίεργο αίσθημα χαράς και άγχους μαζί. Έπρεπε να ολοκληρωθεί σε μόνο μία λήψη. Δεν είχα περιθώριο για λάθη. Αφενός είχα το συναίσθημα της ηθοποιού που είναι ξετρελαμένη να δοκιμάσει κάθε αλλαγή στην εμφάνισή της για χάρη ενός ρόλου, από την άλλη όμως η γυναικεία μου αυταρέσκεια φώναζε: πώς θα αποχωριστείς τα μακριά σου μαλλιά;

Νομίζω ότι δημιούργησες μια νέα τάση με αυτό το κούρεμα!

Πράγματι! Όπως λέει και η Esty στη σειρά, είναι της μόδας στο Βερολίνο. Το πιο δύσκολο, βέβαια, ήταν το βερολινέζικο κρύο. Ένιωθα το κεφάλι μου να παγώνει.

Το ότι έπρεπε να μάθεις να μιλάς γίντις πρέπει να ήταν εξίσου δύσκολο…

Είχα για δάσκαλό μου τον υπέροχο Jeff Wilbusch, ο οποίος παίζει τον Moishe στη σειρά. Περάσαμε ατέλειωτες ώρες μαζί, μέχρι να καταφέρω να μάθω να μιλάω σωστά. Για μια περίοδο μιλούσα μόνο γίντις. Οι παππούδες μου, βέβαια, μιλούσαν τη διάλεκτο, αλλά δεν κατάφερα ποτέ να τη μάθω καλά.

Οι παππούδες σου ήταν επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος, φυλακίστηκαν στο Άουσβιτς… Οι οικογενειακές σου μνήμες σε βοήθησαν να προσεγγίσεις καλύτερα τον ρόλο;

Προφανώς. Προερχόμενη από οικογένεια Εβραίων, έχω απεριόριστο σεβασμό στο Ολοκαύτωμα. Διάβαζα τις προάλλες ένα άρθρο που ανέφερε ότι μεγάλο ποσοστό των σημερινών εφήβων το αγνοεί ως ιστορικό γεγονός και αυτό είναι λυπηρό. Είναι μια τεράστια πληγή, γι’ αυτό είμαι περήφανη που με αυτή τη σειρά μπορέσαμε να κάνουμε την ιστορία να ακουστεί πιο δυνατά.

Οι παππούδες σου τι σου είπαν όταν είδαν τη σειρά;

Ο παππούς μου δεν ζει, μόνο η γιαγιά μου, την οποία λατρεύω. Είναι η προσωπική μου θεά. Είναι 90  ετών και για μένα αποτελεί μια αληθινή νικήτρια της ζωής. Όταν είδε τη σειρά, με πήρε αμέσως τηλέφωνο και κλαίγαμε μαζί για ώρες. Είναι και αυτή η καραντίνα που δεν μας επιτρέπει να βρεθούμε. Θα ήθελα να της κάνω μια μεγάλη αγκαλιά και δεν μπορώ.

Πρέπει να είναι περίεργο να γιορτάζεις μια τόσο μεγάλη επιτυχία από τον καναπέ του σπιτιού σου.

Είναι πράγματι περίεργο, αλλά θέλω να συμμορφωθώ με τους κανόνες, όπως όλοι, ώστε να περάσει όλο αυτό σύντομα. Έχουν αναβληθεί όλες οι επαγγελματικές μου υποχρεώσεις, αλλά θέλω να είμαι αισιόδοξη.

Τι έρευνα έκανες για να προσεγγίσεις τον ρόλο;

Μίλησα αρκετά με τη συγγραφέα του βιβλίου πάνω στο οποίο βασίζεται η σειρά, την Deborah Feldman. Είναι η αληθινή της ιστορία και πήρα πολλά από τις συζητήσεις μας. Έπειτα, έψαξα πολύ, είδα φωτογραφίες, διάβασα συνεντεύξεις. Το πιο σοκαριστικό ήταν όταν συνάντησα μια γυναίκα από μια παρόμοια κοινότητα και τη ρώτησα: «Γιατί ήθελες να φύγεις;». Με κοίταξε βαθιά στα μάτια και μου είπε: «Shira, κανείς δεν θέλει να φύγει». Είναι σκληρό όταν συνειδητοποιείς ότι αυτές οι γυναίκες αυτό που ξέρουν σαν κανονικό είναι μόνο το καταπιεστικό περιβάλλον όπου ζουν. Το τίμημα της φυγής δεν είναι απλώς σκληρό, είναι σαν θάνατος, γι’ αυτό πρέπει να έχεις φτάσει στο μηδέν για να το κάνεις. Αυτό το μοναδικό θάρρος έπρεπε να αποδώσω.

Εσύ πότε έκανες την προσωπική σου απόδραση από κάτι που σε καταπίεζε;

Δεν θα το έλεγα απόδραση, αλλά η ενασχόλησή μου με την υποκριτική με έβαλε, όπως και την Esty, σε μια διαδικασία εσωτερικής αναζήτησης. Μπορεί να φταίει το ότι μικρή ήθελα να γίνω ψυχίατρος, για να ανακαλύψω καλύτερα τους ανθρώπους.

Το πρώτο πράγμα που αναζητά η ηρωίδα σου όταν μαθαίνει ότι υπάρχει Google είναι αν υπάρχει Θεός. Εσύ πιστεύεις στον Θεό;

Δεν είμαι θρησκευόμενη ούτε και άθεη. Γενικά μιλώντας, η έννοια της πίστης είναι πολύ σημαντική για μένα. Με κινητοποιεί να βρίσκω τον δικό μου δρόμο στη ζωή. Αλλά δεν μπορώ να πω τι είναι σωστό και τι λάθος. Ακόμα έχω πολλά αναπάντητα ερωτήματα σε σχέση με τον Θεό.

Θα δούμε και δεύτερο κύκλο;

Δεν νομίζω, αλλά το εύχομαι. Θέλω να παίξω ξανά την Esty. Μπορώ να σου δώσω τα τηλέφωνα των παραγωγών, για να τους πείσεις.

*Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο τεύχος Μαΐου της Vogue Greece.