ο-tom-ford-στο-τιμόνι-του-cfda-91088
©COURTESY OF CFDA

Ο χαρισματικός, δημιουργικά «πραγματιστής» Tom Ford αναλαμβάνει τα ηνία της ένωσης Αμερικάνων σχεδιαστών, CFDA. Ο Τεξανός σχεδιαστής διαδέχεται τη δραστήρια Diane von Furstenberg και «μητέρα» του αγαπημένου wrap dress. Η ένωση ιδρύθηκε το 1962 και ανάμεσα στις ποικίλες δραστηριότητες της είναι η οργάνωση της εβδομάδας μόδας της Νέας Υόρκης.

«Έχω το προνόμιο του να είμαι μέλος της αμερικάνικης κοινότητας της μόδας εδώ και πολλά χρόνια και έχω βιώσει τι προσφέρει το CFDA στα μέλη του και στη βιομηχανία ευρύτερα», υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο Ford μετά την εκλογή του, σημειώνοντας ότι ανυπομονεί «να ακουστεί ακόμα περισσότερο η φωνή της αμερικάνικης μόδας και των σχεδιαστών της».

Οι ταχύτατες εξελίξεις στην έξυπνη τεχνολογία, η συνειδητή πολιτική «απομόνωση» των ΗΠΑ, οι δυσκολίες στην παγκόσμια οικονομία αλλά και σημαντικά κοινωνικά ζητήματα όπως η διαφορετικότητα «αγγίζουν» τα τελευταία χρόνια τον αμερικάνικο χώρο της μόδας.

Στο μεταξύ, ο Ford, είναι ένας «παγκόσμιος» σχεδιαστής. Είναι εκείνος που ξύπνησε τον «γίγαντα» Gucci, οδηγώντας τον σε μια «σέξι» αναγέννηση τη δεκαετία του 1990 και που ξεκίνησε να σχεδιάζει συλλογές  πρετ-α-πορτέ στον Yves Saint Laurent το 1999 (όταν ο οίκος είχε περάσει στα χέρια του ομίλου PPR, σήμερα γνωστό ως Kering) πριν ιδρύσει το δικό του, ομώνυμο brand, το 2006. Ο Ford είναι επίσης το ανήσυχο καλλιτεχνικό πνεύμα που σκηνοθέτησε τον Colin Firth στο «A Single Man» το 2009 και τους Jake Gyllenhall και Amy Adams στο «Nocturnal Animals» το 2016.

Στα 57 του χρόνια, ο σχεδιαστής μένει τον περισσότερο καιρό στο Λος Άντζελες με τον σύζυγο του, δημοσιογράφο Richard Buckley και τον γιο τους. Πως βλέπει ο ίδιος την αμερικάνικη μόδα πριν αναλάβει τον νέο του ρόλο τον Ιούνιο; «Στην δική μου καρδιά, το μέλλον της αμερικάνικης μόδας δεν είναι μόνο αμερικάνικο, αλλά και διεθνές, το οποίο σημαίνει ότι δεν είναι απαραίτητο οι σχεδιαστές που εργάζονται σ’ αυτήν εδώ τη χώρα να είναι Αμερικάνοι. Αν σκεφτεί κανείς το Παρίσι όταν εγώ ήμουν στον YSL κι ο Karl [Lagerfeld] στη Chanel, σχεδόν όλοι όσοι σχεδίαζαν για τους μεγάλους οίκου δεν ήταν Παριζιάνοι, όμως εμείς δημιουργούσαμε Παριζιάνικη μόδα», έλεγε πρόσφατα σε αποκλειστική συνέντευξη του στην αμερικάνικη Vogue και τον Mark Holgate. « Σε σχέση με το CFDA, είτε είσαι ένας Αμερικάνος σχεδιαστής που αναπτύσσει μια συλλογή, είτε ξεκινάς τη δική σου μάρκα, πρέπει να έχεις μια παγκόσμια οπτική. Όταν το μεγαλύτερο ποσοστό πελατών στον χώρο της πολυτέλειας είναι σήμερα Κινέζοι, είσαι υποχρεωμένος να σκέφτεσαι και τον υπόλοιπο κόσμο».