όλα-όσα-πρέπει-να-γνωρίζετε-αν-ψάχνετε-141197
©Luca Campri

Η αναζήτησης δουλειάς αποτελούσε ανέκαθεν πρόκληση για τον πιθανό εργαζόμενο, ωστόσο, εν μέσω πανδημίας η κατάσταση είναι λίγο πιο δύσκολη. Αν αναλογιστούμε ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους, με τους υπαλλήλους να μένουν «στον αέρα» αυτές τις δύσκολες στιγμές, η απασχόληση σε κλάδους που δεν έχουν να κάνουν με την ιατρική ή τη διανομή αγαθών φαντάζει ακατόρθωτη.

Πράγματι, η ανεργία παγκοσμίως έχει αυξηθεί ραγδαία, με το ποσοστό σε Αγγλία και Αυστραλία να αγγίζει το 10%, την ίδια στιγμή που 22 εκατομμύρια αμερικανοί πολίτες βρίσκονται χωρίς δουλειά. Και αν το να αισιοδοξούμε σας μοιάζει πολυτέλεια, ίσως σας καθησυχάσει ότι πολλοί αναλυτές πιστεύουν στην ανάκαμψη της οικονομίας μετά την καραντίνα. «Μόλις οι αγορές ανοίξουν ξανά, πολλές εταιρίες που απέλυσαν τους υπαλλήλους τους θα χρειαστούν νέο προσωπικό και έτσι θα δημιουργηθούν ευκαιρίες», δηλώνει ο Thomas Sampson, καθηγητής στο London School of Economics.

Γιατί λοιπόν να μην εκμεταλλευθείτε τον (άπλετο) ελεύθερο χρόνο σας στο σπίτι σκεπτόμενοι στρατηγικά; Είτε χάσατε τη δουλειά σας, είτε αναζητάτε νέες ευκαιρίες, είτε η καριέρα σας μόλις ξεκίνησε, βρείτε εδώ τα βήματα που προτείνουν οι ειδικοί για επαγγελματική ανέλιξη.

Networking από το σπίτι

Η επαφή με άτομα που μπορούν να σας βοηθήσουν πρακτικά, προσφέροντας σας δουλειά, ή θεωρητικά μέσα από συμβουλές και προτάσεις, είναι πολύ σημαντική για το χτίσιμο μίας καριέρας. «Μιλάω με πολλούς σχεδιαστές και οι περισσότεροι με ρωτούν τι θα κάνουμε μετά», λέει  στη Vogue η Julie Gilhart, fashion-industry expert. «Ο κόσμος αλλάζει, αλλά η τεχνολογία είναι ιδανική για να μας βοηθάει να διατηρούμε επαφές μεταξύ μας. Δεν είστε μόνοι σας σε αυτό, χρειάζεστε στήριξη».

Η Astrid de Montessus, senior consultant της εταιρίας Floriane de Saint Pierre & Associés, πιστεύει πως αυτή είναι η καλύτερη στιγμή για να εμπλουτίσετε το δίκτυο των επαφών σας. «Αν έχετε ελεύθερο χρόνο, μπορείτε να εγγραφείτε σε online μαθήματα και να διευρύνετε τις επαφές σας στα social media. Ενθαρρύνετε τον εαυτό σας να σκεφτεί δημιουργικά και να αναζητήσει τα brands που του ταιριάζουν όσον αφορά τις αξίες και την εταιρική πολιτική», συμβουλεύει.

«Όταν στέλνετε emails, να είστε ξεκάθαροι σε αυτό που θέλετε να πείτε. Σκεφτείτε τη δομή του μηνύματος και ξεκινήστε γράφοντας γιατί επικοινωνείτε με τη συγκεκριμένη εταιρία. Αν δεν λάβετε απάντηση, επανέλθετε σε λίγες μέρες», προτείνει η Vicky Creevey, e-commerce και marketing manager του University of the Arts London.

Επιμεληθείτε το προφίλ σας στα social media

Aναζητείστε τον εαυτό σας στο Google και επεξεργαστείτε τα αποτελέσματα – αντανακλούν το προφίλ που θέλετε να περάσετε στους μελλοντικούς εργοδότες σας; Αν όχι, κάντε τους προσωπικούς λογαριασμούς σας ιδιωτικούς και απενεργοποιείστε αυτούς που δεν χρησιμοποιείτε.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε αν ψάχνετε δουλειά εν μέσω lockdown-1
©Getty Images

Πόσο ασφαλής είναι η δουλειά σας;

Ρωτήστε τον εαυτό σας πόσο σημαντική είναι η εργασιακή ασφάλεια για εσάς και ποιες θέσεις είναι καλύτερες για αυτό. «Θα δούμε αλλαγές στη ζήτηση για εγγυήσεις εργασιακής ασφάλειας», λέει ο Dr Christopher Rauh, οικονομολόγος στο University of Cambridge. «Αν μπορείτε να δουλέψετε από το σπίτι, είστε πιο ασφαλείς. Επίσης, οι γνώσεις πληροφορικής θα είναι σημαντικό προσόν».

Επαναπροσδιορίστε τη λίστα με τις εταιρίες που σας ενδιαφέρουν – κάποιες μπορεί να μη προσλαμβάνουν πια – συμβουλεύει ο Jamie Schein, Κοσμήτορας στο τμήμα Career Management του Stanford Graduate School of Business. Νέες εταιρίες που δεν είχατε υπολογίσει πριν μπορεί να προσφέρουν ενδιαφέρουσες ευκαιρίες.

Υιοθετήστε μία ολιστική προσέγγιση για το μέλλον

Πολλοί εργοδότες θα αναγκαστούν να ξανασκεφτούν το εργατικό δυναμικό, τη στρατηγική και τους στόχους τους, δημιουργώντας χώρο για νέα ταλέντα. Ο Kerin Borland, διευθυντής του University of Michigan Career Center, συμβουλεύει τους υποψήφιους να είναι δημιουργικοί αυτήν την περίοδο. «Αυτό μπορεί να σημαίνει ενασχόληση σε δύο part-time δουλειές με σκοπό να αποκτήσετε εμπειρία ή εθελοντική δουλειά για να μπείτε στον χώρο εργασίας που σας ενδιαφέρει».

Η εκμάθηση κάποιου κώδικα πληροφορικής είναι ένα ακόμη σημαντικό προσόν που θα σας ανοίξει διάφορες πόρτες, ειδικά τώρα που όλα γίνονται εξ΄ αποστάσεως. «Ακόμα και εταιρίες που δεν σχετίζονται με την τεχνολογία, αναζητούν άτομα να για να χτίσουν ψηφιακά συστήματα που θα τους ενισχύσουν επιχειρηματικά», λέει ο Kim Desmond. 

Διαβάστε επίσης | Burnout: Πώς να το αποφύγετε όσο δουλεύετε από το σπίτι