peter-beard-o-γοητευτικός-φωτογράφος-της-άγριας-140600

Ένας ξανθός, ηλιοκαμένος άνδρας με ένα αφρικανικό σαρόνγκ υποδέχεται» μια εγκυμονούσα λεοπάρδαλη στο Hog Ranch, το κτήμα του στα περίχωρα του Ναϊρόμπι. Μήνες αργότερα, άνετος μέσα στο κλασικό του σμόκιν, ο άνδρας φωτογραφίζεται σε φιλανθρωπικό γκαλά στο Μανχάταν. Ο Peter Beard, ο Αμερικανός φωτογράφος που έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του ανάμεσα στην αγαπημένη του Κένυα και τη γενέτειρα του, Νέα Υόρκη, πέθανε τον Απρίλιο σε δάσος του Μόντοκ στο Λονγκ Άιλαντ. Τα ίχνη του 82χρονου Beard, ο οποίος τελευταία έπασχε από άνοια, είχαν χαθεί από τις 31 Μαρτίου.

Peter Beard: O γοητευτικός φωτογράφος της άγριας φύσης πέθανε στα 82-1
©Arthur Elgort Conde Nast | Vogue 2006
1/3
Native Share

Φωτογράφος, αφηγητής της άγριας ζωής στη φύση, τζέντλεμαν, τυχοδιώκτης, «μαύρο πρόβατο» της οικογένειας του, ο Beard έζησε μια πλούσια σε εμπειρίες ζωή. Στη Νέα Υόρκη, ο κοινωνικός του κύκλος περιελάμβανε τον Άντι Γουόρχολ, τον Τρούμαν Καπότε και την Τζάκι Κένεντι-Ωνάση. Στην Κένυα, το Hog Ranch συνόρευε με το κτήμα της Κάρεν Μπλίξεν, συγγραφέα του Out of Africa. Εκεί, ο φωτογράφος εργαζόταν πάνω στα ημερολόγια που διατηρούσε από μικρός. Τη δεκαετία του ΄70, σε μια επίσκεψη στο Ναϊρόμπι είχε «ανακαλύψει» τη Σομαλή Ιμάν.

«Μισός-Ταρζαν, μισός-Λόρδος Βύρωνας», έλεγε ο Αμερικανός δημοσιογράφος Bob Colacello, περιγράφοντας τον Beard. Ανάμεσα στην Κένυα, την οποία είχε επισκεφτεί για πρώτη φορά στην εφηβεία, και τα ολονύκτια πάρτι στο Studio 54, ο Beard πόζαρε και για τον καλό του φίλο, Φράνσις Μπέικον.

Peter Beard: O γοητευτικός φωτογράφος της άγριας φύσης πέθανε στα 82-2
©Dorothy McGowan Conde Nast
2/3
Native Share

Ένα από τα πιο σημαντικά βιβλία του Beard, το The End of the Game, εκδόθηκε αρχικά το 1965. Το θέμα του ήταν η Αφρική και το ζωικό βασίλειο της που βρισκόταν σε κίνδυνο. Η έκδοση έριχνε φως σε μια τεράστια τραγωδία, τον θάνατο, από ασιτία, χιλιάδων ελεφάντων στο Εθνικό Πάρκο Τσάβο. Την πρώτη εκείνη έκδοση κειμένων και φωτογραφιών, ακολούθησαν αργότερα και άλλες, στις οποίες ο Beard έδινε πολυεπίπεδες ερμηνείες μέσα από τη χρήση μελανιού και αίματος πάνω στις αρχικές εικόνες.

Το 1996, ο φωτογράφος υπέστη πέντε κατάγματα στη λεκάνη και σοβαρή εσωτερική αιμορραγία, όταν του επιτέθηκε θηλυκός ελέφαντας σε φωτογράφιση στα σύνορα της Κένυας με την Τανζανία.

Γόνος εύπορης οικογένειας – ένας προπάππους του είχε ιδρύσει έναν μεγάλο σιδηρόδρομο στα μέσα του 19ου αιώνα – ο Beard γεννήθηκε το 1938. Πίσω από τη λαμπερή βιτρίνα του γοητευτικού φωτογράφου με πάθος για τη άγρια φύση, υπήρχαν επίσης οικονομικά προβλήματα, διαμάχες και αμφισβήτηση. Υπήρχαν επίσης ναρκωτικά αλλά και μια μόνιμη τάση φυγής. Ο Beard παντρεύτηκε τρεις φορές και απέκτησε μια κόρη – δεύτερη σύζυγος του ήταν το supermodel Cheryl Tiegs.

Peter Beard: O γοητευτικός φωτογράφος της άγριας φύσης πέθανε στα 82-3
©Toni Frissell Conde Nast
3/3
Native Share

Μια εκτεταμένη έρευνα ακολούθησε τα νέα της εξαφάνισης του στις 31 Μαρτίου. Ένας κυνηγός τον εντόπισε από τις περιγραφές που είχαν δοθεί στη δημοσιότητα. Η οικογένεια του επιβεβαίωσε τα δυσάρεστα νέα. «Έζησε τη ζωή του στο έπακρο», σημείωσαν οι δικοί του σε μια ανακοίνωση. «Και πέθανε εκεί που έζησε – στη φύση».