hard-things-είμαι-επικίνδυνη-164091

Είμαι επικίνδυνη κόρη

Η μητέρα μου μπορεί να επέλεξε να με γεννήσει, μπορεί και όχι. Της επιβλήθηκα. Αν προσπάθησε να με αποφύγει, εμένα ή άλλα παιδιά, πριν ή μετά από εμένα, θα αντιμετώπισε θυμό και περιφρόνηση: η φύση δεν της έδωσε κανέναν τρόπο να αποφύγει, με δικό της έλεγχο, τη σύλληψη και η δυνατότητά της να το κάνει με τρόπο τεχνητό θα τη φορτώνει πάντα με επίκριση και ενοχή.

Είμαι επικίνδυνο κορίτσι

Έμαθα ότι το πιο σημαντικό είναι να με ελέγχω. Να ελέγχω το θυμό και τη λύπη να ελέγχω τον όγκο μου, την ένταση της φωνής, την αντίθεσή μου. Να ελέγχω ό,τι μπορώ να ελέγξω τελοσπάντων. Το πιο εύκολο είναι να ελέγξω το σώμα μου. Την τροφή που του δίνω. Την απόλαυση και την ένταση της ζωής. Θα το κάνω στο μέγιστο βαθμό. Θα κάνω το πιο σημαντικό τέλεια. Θα κάνω τον έλεγχο προϋπόθεση ζωής. Νιώθω σαν να είμαι πάνω σε έναν διάδρομο που τρέχει. Έχω αρχίσει να εξαφανίζομαι. Ίσως έτσι να μη με πιάνουν πια χωρίς να είμαι σίγουρη ότι θέλω. Απλώς πρέπει να θυμηθώ να σταματήσω ελάχιστα πριν εξαφανιστώ. Αλλιώς πώς θα δουν όλοι ότι τα κατάφερα; Είμαι επικίνδυνη για τους άλλους όταν δεν ελέγχομαι. Αλλά όταν καταφέρνω να ελέγχομαι γίνομαι επικίνδυνη για τον εαυτό μου.

Είμαι επικίνδυνη εργαζόμενη

Με φοβούνται. Φοβούνται τις ωοθήκες μου και το γάλα που για μερικούς μήνες τρέχει από τις θηλές μου. Φοβούνται τη λατρεία μου για ένα μωρό. Λες κι εκείνοι κι εκείνες δε νιώθουν. Το γάλα, το συναίσθημα, το μωρό, διαταράσσει την κανονικότητα μιας δουλειάς που αγαπώ αλλά δεν είναι φτιαγμένη για μένα. Φοβούνται σε τι μπορεί να παρασύρω αθώους. Γιατί τέτοια είμαι. Μοιραία και πάντα δόλια. Αν θυμάστε, το φίδι. Κι όμως τολμάω να διαμαρτύρομαι για τη βία. Φοβούνται ότι δεν είμαι αρκετά ικανή, αρκετά αφοσιωμένη, αρκετά επαγγελματίας. Κι όταν είμαι, είμαι πάλι επικίνδυνη. Γιατί τότε δεν είμαι γυναίκα.

Είμαι επικίνδυνη σύντροφος

Το μυαλό μου δεν τα χωράει πια όλα. Με ερωτεύτηκες όταν ήμουν εκεί έξω, ίση σου ή τουλάχιστον ανέμελη. Τώρα είμαι μέσα. Και αν δεν μπορέσουμε να μπαινοβγαίνουμε μαζί θα αρχίσω να σου θυμίζω μια άλλη. Είμαι λοιπόν επικίνδυνη γιατί δε γίνεται να είμαι και τα δύο μαζί (χωρίς να χάσεις κάτι κι εσύ) όπως έμαθες να περιμένεις.

Είμαι επικίνδυνη μάνα

Είτε θηλάζω είτε όχι Είτε δουλεύω είτε όχι Είτε αφιερώνω ενέργεια στη σχέση μου είτε παραμένω στη σχέση μου εξουθενωμένη είτε φεύγω απ’ αυτήν Είτε «αφήνομαι» Είτε ντύνομαι σαν τσούλα Είμαι πάντα επικίνδυνη Γιατί πάντα πρέπει να ακολουθήσω κάποια συμβουλή για το πώς πρέπει να είμαι μάνα. Και πάντα υπάρχει κάποιος που μου δίνει κατακεραυνώνοντάς με κάποια άλλη. Κρέμομαι από κάποια (τυχαία;) ενοχή και νιώθω κάπως καλύτερα μόνο όταν κατακεραυνώνω κι εγώ μ’ αυτήν κάποια άλλη μάνα.

Θα είμαι επικίνδυνη γριά

Θα ανακαλύψω ότι τελικά έχω τρόπο να αποφύγω τη σύλληψη, αλλά αυτός έρχεται καθυστερημένα και αμετάκλητα, σταματώντας το αίμα, καταπίνοντας μαζί με τη γονιμότητα και το δικαίωμά να διατηρώ την ταυτότητά μου ως σεξουαλικό ον.

Θα αναζητήσω με μανία το μυστικό για να πολεμήσω τη μη ορατότητα Θα αναζητήσω, πότε με πάθος και πότε με παραίτηση, τρόπους να διατηρήσω την ταυτότητά μου ως ερωτικό ον, να αναγκάσω τον κόσμο να συνεχίσει να βλέπει τη σεξουαλικότητά μου, ως κίνηση και ως δημιουργία.

Είμαι επικίνδυνη σαν το ρομπότ της φύσης. Θεωρείται ότι φτιάχτηκα για να επιτελώ κάποια λειτουργία. Κι όταν αυτή ολοκληρωθεί μπορεί να επαναστατήσω και να διεκδικήσω το δικαίωμα στην καθαρή, χωρίς καμία αναγκαία (αλλά μόνο συμπτωματική) χρησιμότητα για τους άλλους, επιθυμία.

Αυτό είναι το κείμενο που έγραψα μέσα σε ένα αεροπλάνο, για το βιβλίο «Είμαι επικίνδυνη» -μια συλλογή από ιστορίες 100 γυναικών που ξεκινούν με την ίδια φράση -μια ιδέα και πρωτοβουλία της Women Act σε συνεργασία με την αθηΝΕΑ, με την υποστήριξη του Women on Top

Θα βρείτε το κείμενο στο τέλος του βιβλίου, εδώ

Αν διαβάσετε το βιβλίο και νιώσετε την επιθυμία να γράψετε κι εσείς τη δική σας ιστορία (που να ξεκινά με την ίδια φράση), αφήστε ό,τι άλλο κάνετε και γράψτε την. 

Μπορείτε, αν θέλετε, να την μοιραστείτε μαζί μου εδώ

Ή να την κρατήσετε για να σας θυμίζει.

Διαβάστε επίσης | Hard Things: Μία στις δέκα

MHT