Vogue: Πώς θα περιγράφατε τις πρώτες μέρες της εισβολής; Τι θυμάστε πιο καθαρά;
Olena Zelenska: Θυμάμαι πολύ καλά το ξεκίνημα. Ήταν μια κανονική ημέρα, τα παιδιά επέστρεψαν από το σχολείο, οι γνωστές δουλειές στο σπίτι, η προετοιμασία για την επόμενη σχολική μέρα. Νιώθαμε μια ένταση. Υπήρχαν πολλές συζητήσεις παντού, για μια πιθανή εισβολή. Όμως μέχρι το τελευταίο λεπτό, ήταν αδύνατο να πιστέψουμε πως αυτό θα συνέβαινε… τον 21ο αώνα; Στο σύγχρονο κόσμο; Ξύπνησα μεταξύ 4 και 5 το πρωί, εξαιτίας ενός κρότου. Δεν συνειδητοποίησα αμέσως πως επρόκειτο για έκρηξη. Δεν κατάλαβα τι θα μπορούσε να είναι. Ο σύζυγός μου δεν ήταν στο κρεβάτι. Όμως όταν ξύπνησα, τον είδα ήδη ντυμένο με κοστούμι όπως συνήθως (αυτή ήταν η τελευταία φορά που θα τον έβλεπα με κοστούμι και λευκό πουκάμισο-από εκείνη την ώρα ξεκίνησε να ντύνεται στρατιωτικά). «Ξεκίνησε». Αυτό ήταν το μόνο που είπε.
Δεν θα έλεγα πως υπήρχε πανικός. Σύγχυση ίσως. «Τι θα κάνουμε με τα παιδιά;» «Περίμενε», μου είπε. «Θα σε ενημερώσω. Σε κάθε περίπτωση μάζεψε τα απαραίτητα και όλα τα έγγραφα». Και έφυγε από το σπίτι.
Ο γιος σας είναι 9 ετών και η κόρη σας 17. Τι τους είπατε για όσα συνέβαιναν;
Δεν υπάρχει λόγος να εξηγήσεις κάτι στα παιδιά. Βλέπουν τα πάντα, όπως κάθε παιδί στην Ουκρανία. Σίγουρα δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να αντιμετωπίζουν τα παιδιά, είναι όμως πολύ τίμια και ειλικρινή. Δεν μπορείς να τους κρύψεις τίποτα. Η καλύτερη στρατηγική είναι η αλήθεια. Έτσι συζητήσαμε τα πάντα με την κόρη μου και τον γιο μου. Προσπάθησα να απαντήσω τις ερωτήσεις τους. Μιλάμε πολύ, γιατί το να λέμε όσα μας πληγώνουν, το να μην μένουμε κλεισμένοι στον εαυτό μας, είναι η καλύτερη ψυχολογική μέθοδος. Λειτουργεί.
Προφανώς σκεφτόσασταν την ασφάλεια της οικογένειάς σας, βλέποντας όλη αυτή την βία εναντίον των απλών Ουκρανών πολιτών. Μπορείτε να περιγράψετε τα προσωπικά συναισθήματα αλλά και τις πολιτικές σκέψεις;
Ο πόλεμος άμεσα συνδύασε το προσωπικό με το πολιτικό κομμάτι. Και αυτό πιθανόν να είναι και το θανάσιμο λάθος του τυράννου που μας επιτέθηκε. Είμαστε όλοι Ουκρανοί αρχικά, και μετά όλα τα άλλα. Ήθελε να μας χωρίσει, να μας κομματιάσει, να προκαλέσει εσωτερική αντιπαράθεση, όμως αυτό είναι αδύνατον να συμβεί στους Ουκρανούς. Όταν ένας από εμάς βασανίζεται, βιάζεται, ή σκοτώνεται, νιώθουμε όλοι πως βασανιζόμαστε, βιαζόμαστε ή σκοτωνόμαστε. Δεν χρειαζόμαστε προπαγάνδα για να νιώσουμε πολιτική συνείδηση και να αντισταθούμε. Είναι αυτός ο προσωπικός θυμός και πόνος, που όλοι νιώθουμε, που κινητοποιεί αυτόματα την δίψα να δράσουμε, να αντισταθούμε απέναντι στην εχθρότητα, να υπερασπιστούμε την ελευθερία μας. Όλοι το κάνουν αυτό με τον τρόπο που μπορούν: Οι στρατιώτες με τα όπλα στα χέρια, οι δάσκαλοι συνεχίζοντας να διδάσκουν, οι γιατροί πραγματοποιώντας δύσκολες επεμβάσεις την ώρα των επιθέσεων. Όλοι έχουν γίνει εθελοντές-καλλιτέχνες, εστιάτορες, κομμωτές-καθώς οι βάρβαροι προσπαθούν να καταλάβουν την χώρα μας. Έχω δει πως αυτή η κατάσταση γέννησε τα πιο πατριωτικά συναισθήματα στα παιδιά. Όχι μόνο τα δικά μου, αλλά όλης της Ουκρανίας. Θα μεγαλώσουν ως πατριώτες και υπερασπιστές της πατρίδας.
Πώς το διαχειρίζεστε συναισθηματικά; Υπάρχουν φίλοι ή πηγές υποστήριξης στα οποία και έχετε στραφεί αυτή την περίοδο; Πόση επαφή είχατε με τον σύζυγό σας αυτές τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου; Και τώρα;
Στην αρχή δεν υπήρχε χρόνος για συναισθήματα. Ήταν απαραίτητο να φροντίσω τα παιδιά, την ψυχολογική τους κατάσταση. Οπότε προσπάθησα να είμαι δυνατή, χαμογελαστή, με ενέργεια, εξηγώντας τους ότι, ναι, είναι απαραίτητο να κατέβουμε στο υπόγειο και γι’ αυτό δεν μπορούμε να ανάψουμε το φως. Προσπάθησα να απαντήσω αισιόδοξα στο ερώτημά τους για το πότε θα δουν τον μπαμπά τους. «Σύντομα», τους είπα. Τις πρώτες μέρες ήλπιζα πως θα μπορούσαμε να μείνουμε μαζί του. Όμως το προεδρικό γραφείο είχε μετατραπεί σε στρατιωτική εγκατάσταση και τα παιδιά απαγορευόταν να μείνουν. Μας διέταξαν να μεταφερθούμε σε ένα πιο ασφαλές μέρος , όσο ασφαλές μπορεί να είναι ένα μέρος τώρα στην Ουκρανία. Από τότε επικοινωνούμε με τον Volodymyr μόνο μέσω τηλεφώνου.
Τι προκλήσεις αντιμετωπίζουν ειδικά οι γυναίκες της χώρας σας, μετά την ρωσική εισβολή;