the-x-file-αγόρια-καλωσήρθατε-στην-κόλαση-αντ-305646
©Unsplash

Νιώθω ένα κάποιο Schadenfreude που βλέπω 18χρονα αγοράκια να διαγκωνίζονται στο Tik Tok για συμβουλές πώς θα «μεγιστοποιήσουν» την εμφάνισή τους. Αν ανατρέξετε στα βίντεο με το λήμμα-κλειδί looksmaxxing θα βρείτε από απλές χρήσιμες συμβουλές, όπως «Να χρησιμοποιείτε αποσμητικό» μέχρι διεστραμμένες ιδέες για τη βελτίωση του σχήματος προσώπου π.χ. «Κοιμηθείτε με σελοτέιπ στα χείλη ώστε να αναπνέετε μόνο από τη μύτη».  Γενικά το θεληματικό πηγούνι εξακολουθεί να αποτελεί το μεγάλο ζητούμενο από την εποχή των μυθιστορημάτων τσέπης Αρλεκιν μέχρι σήμερα με αποτέλεσμα να φιγουράρει στην εργαλειοθήκη της αυτοβελτίωσης ακόμη και η ακραία μέθοδος του σπασίματος της γνάθου! Πάντως μια μέση λύση είναι το mewing, απλές ασκήσεις προσώπου που θα μπορούσαν να ανήκουν στο ρεπερτόριο της γιόγκα προσώπου. Η γλώσσα τοποθετείται στο πάνω μέρος της στοματικής κοιλότητας,  τα χείλη κλείνουν σφιχτά κι έτσι το σαγόνι μοιάζει πιο τετράγωνο και αποφασισμένο. Εναλλακτικά μία σκληρή τσίχλα κάνει την ίδια δουλειά.

Γυμναστική με βάρη, αποτρίχωση, περιποίηση των μαύρων κύκλων ώστε να μην πρήζονται τα μάτια, λεύκανση δοντιών αλλά και δέρματος με κρέμες είναι κάποιες από τις λιγότερο παρεμβατικές μεθόδους (softmaxxing), ενώ στο πλαίσιο του hardmaxxing που μετέρχεται κάθε μέτρου με στόχο ένα αξιοπρεπές σκορ εμφάνισης περιλαμβάνονται χρήση στεροειδών, μεταμοσχεύσεις μαλλιών, εξαντλητική δίαιτα σε σημείο λιμού (starvemaxxing) και κατακράτηση σπέρματος στο σεξ για την ενίσχυση της τεστοστερόνης.

Ολα αυτά για τα συνομήλικα κορίτσια είναι κοινός τόπος και μάλιστα ξεκινούν πολύ νωρίτερα, πριν καν τους έρθει περίοδος. Το πρόβλημα με τα αγόρια όμως είναι ότι συχνά συνοδεύονται από μεγάλες δόσεις μισογυνισμού, αφού τα κορίτσια καταδεικνύονται ως υπαίτια για τα προαναφερθέντα βασανιστήρια. Αποτιμώντας το σεξουαλικό κεφάλαιο των αγοριών με βάση την εμφάνιση και μάλιστα βαθμολογώντας τη γοητεία τους είναι εκείνα που υποτίθεται ότι τα υποβάλλουν σε όλες αυτές τις δοκιμασίες: καλωσήρθατε στην κόλαση της αντικειμενικοποίησης του σώματος, αγόρια!

Σε ορισμένες περιπτώσεις οι υπόλοιποι χρήστες καλούνται να κρίνουν τους «διαγωνιζόμενους» στις πλατφόρμες, είτε απονέμοντάς τους καλό βαθμό, είτε καλώντας τους να αυτοκτονήσουν επειδή δεν βλέπονται. Στα καθ’ ημάς η τάση του looksmaxxing είναι ακόμη περιορισμένη. Ενα σχετικό βίντεο που αναρτήθηκε πρόσφατα στο YouTube και προτείνει λύσεις για ένα σώμα με 10-15% λίπος, αντιμετώπιση της καράφλας, άσπρα δόντια ξέξασπρα και μια συνολική βαθμολογία γύρω στο 7,5/10 έχει χιλιάδες views, κυρίως όμως αρνητικά σχόλια, όπως «Ξέχασες κάτι πολύ σημαντικό φίλε μου, δεν είναι η εμφάνιση αυτό που μας δείχνει όμορφους αλλά το τι είδους άνθρωποι είμαστε». Παρεμπιπτόντως στο ίδιο κανάλι υπάρχει βίντεο με τίτλο «Τι να κάνεις όταν μια γυναίκα σε αγνοεί; Κατέστρεψε (sic) τον εγωισμό της».

Η απήχηση των συμβουλών είναι τέτοια, ώστε υπάρχει ήδη έντονη αντίδραση με αντίστροφο περιεχόμενο, που διακωμωδούν δηλαδή το looksmaxxing και περνούν το μήνυμα της χειραφέτησης των νέων ανδρών από καταπιεστικά πρότυπα ομορφιάς. Όσα δηλαδή πέτυχαν οι γυναίκες από τις σουφραζέτες ως το σύγχρονο φεμινιστικό κίνημα, σε δύο αιώνες, οι άνδρες το κατάφεραν σε μερικούς μήνες, άντε χρόνια. Ακόμη και σε αυτόν τον τομέα η αδικία είναι κατάφωρη.