the-x-file-eίναι-το-σεξ-υπερτιμημένο-316707
©Unsplash

Μια φίλη μου μόλις μπήκε στην εμμηνόπαυση διακήρυξε ανακουφισμένη ότι επιτέλους θα απελευθερωθεί από τα δεινά της αέναης επιθυμίας. Το είπε πολύ πειστικά, αλλά έκτοτε άλλαξε γνώμη. Παρακολουθώ όμως το τελευταίο διάστημα μια μεγάλη συζήτηση, άρθρα και αναλύσεις που ισχυρίζονται κάτι αντίστοιχο. Πόσο ψευδής είναι ο ψυχαναγκασμός των παντρεμένων να κάνουν σεξ για να διατηρήσουν έναν υγιή γάμο. Πόσο λιγότερο σεξ κάνει η γενιά Z. Πόσο τέλος πάντως υπερτιμημένο είναι το σεξ. Ακόμη και η Ιταλοαμερικανίδα ηθοποιός-τραγουδίστρια Τζούλια Φοξ, μια από τις πιο σέξι γυναίκες της υφηλίου, αποκάλυψε πρόσφατα ότι έχει 2,5 χρόνια να κάνει έρωτα με οποιονδήποτε και είναι πιο ευτυχισμένη παρά ποτέ. Πρόκειται τελικά για συντηρητική οπισθοδρόμηση ή για την ύστατη χειραφέτηση;

Σε μια κοινότητα υπερορθόδοξων Εβραίων μερικά χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Νέας Υόρκης, οι γυναίκες απέχουν από το σεξ ως σύγχρονες Λυσιστράτες. Διαμαρτύρονται για την άρνηση ενός υπερορθόδοξου συζύγου, του Βόλβι να παραχωρήσει διαζύγιο στη γυναίκα του Μάλκι, την οποία κακοποιεί σωματικά και ψυχικά. Αgunah είναι στα εβραϊκά η γυναίκα που είναι αλυσοδεμένη, αφού βρίσκεται παγιδευμένη σε ένα νομικό κενό, όταν ο άντρας της της στερεί το gett, το διάταγμα διαζυγίου. Στα χέρια των γυναικών που συμπαρίστανται στην Μάλκι το σεξ γίνεται όπλο κατά της καταπίεσης και της πατριαρχίας. Απέχουν από αυτό για να επιδείξουν την ισχύ τους. Από την κήρυξή της μέχρι σήμερα η «απεργιακή» κινητοποίηση έχει διευρυνθεί: από το Λονδίνο ως το Λος Αντζελες και από τη Βαλτιμόρη ως την Ιερουσαλήμ.

Σε αυτήν την περίπτωση όμως η αγαμία στο γάμο ισοδυναμεί με τιμωρία, γίνεται διαπραγματευτικό χαρτί, όπως άλλωστε και στην κωμωδία του Αριστοφάνη. Αντίθετα σε πρόσφατο άρθρο τους οι New York Times (ΝΥΤ) απαντούν θετικά στο ερώτημα «Μπορεί ένας γάμος χωρίς σεξ να είναι χαρούμενος;». Μετά τη φωτογενή έννοια της πολυσυντροφικότητας ως σύγχρονης απάντησης στην ανία της κρεβατοκάμαρας, έρχεται τώρα να τεθεί το θέμα της πλήρους αποχής από το σεξ ως αποδεκτής συνταγής για μια υγιή σχέση (σσ. εγώ δεν κρίνω, μόνο καταγράφω). «Ενώ ορισμένοι αμφισβητούν την παραδοσιακή σταθερά του μονογαμικού σεξ στο γάμο διερευνώντας πολυσυντροφικές ή ανοιχτές σχέσεις, άλλοι απωθούν ολοκληρωτικά την κοινωνική πίεση για σεξ. Οι Αμερικανοί στο σύνολό τους κάνουν λιγότερο σεξ απ’ ό,τι παλιότερα, ανεξάρτητα φυλής, φύλου, περιοχής, εκπαιδευτικού και επαγγελματικού επιπέδου», αναφέρει το δημοσίευμα. Ερευνα του 2021 στις ΗΠΑ, που παραθέτουν οι ΝΥΤ, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το 50% όλων των ενήλικων κάνει σεξ μια φορά το μήνα ή και λιγότερο και οι μισοί από αυτούς δεν έχουν κάνει έρωτα για ένα χρόνο.

«Να απονέμει κανείς αρνητική χροιά στην αγαμία και την αποχή από το σεξ δεν απέχει πολύ από την αποκήρυξη της σεξουαλικής ελευθερίας και τη διαπόμπευση όσων γυναικών είναι πολυγαμικές», έρχεται η απάντηση από τους New York Times. Αυτό που θέλουν οι γυναίκες είναι η αυτόνομη επιλογή πάνω στο σώμα τους: αν τους αρέσει να κυκλοφορούν γυμνές, να φλερτάρουν και στο τέλος της μέρας να κοιμούνται μόνο με τις γάτες τους.

MHT