the-x-file-ερωτεύτηκα-μια-τεχνητή-νοημοσύνη-301308
©Unsplash

Χθες προσπάθησα να φτιάξω έναν ψηφιακό σύντροφο με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ). Δεν είναι απλό. Αν ήθελα να έχω τον Boyfriend Ben, που είναι έτοιμος στο πρόγραμμα ChatGPT, έπρεπε να πληρώσω 24,8 δολάρια τον μήνα, που δεν είναι και λίγα, ειδικά αφού δεν είμαι καν σίγουρη ότι θα μ’ αρέσει και θα μου κάνει όλα τα χατίρια. Η περιγραφή ότι πρόκειται για «ένα στοργικό εικονικό ταίρι με κλίση προς τα εμότζι» μάλλον με θορύβησε παρά με ηρέμησε: μισώ με πάθος τα εμότζι. Στη φωτογραφία πάντως o Μπεν φαινόταν όμορφος.

Οι επιλογές που είχα ήταν αρκετά φτωχές, ενώ όσοι ψάχνουν γυναίκες να φλερτάρουν έχουν σαφώς μεγαλύτερη γκάμα να επιλέξουν: από τη Νεφερτίτη ως τη Μόνα Λίζα. Οταν απευθύνθηκα λοιπόν στην OpenAI με την ερώτηση «Πώς να φτιάξω το δικό μου ψηφιακό ταίρι;», οι οδηγίες ήταν αυστηρές και συγκεκριμένες. «Αποφασίστε τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του, τα ενδιαφέροντά του και τις συνήθειές του. Σκεφτείτε παράγοντες όπως το χιούμορ, την ενσυναίσθηση και τα αντανακλαστικά του». Εντάξει αυτό είναι εύκολο: να του αρέσει ο Προυστ, να βαριέται να μιλάει στο τηλέφωνο και να μην ξεχνάει τα γενέθλιά μου. Στη συνέχεια όμως άρχισαν οι δυσκολίες και οι προειδοποιήσεις: «Κάντε λεπτομερείς δοκιμές για να σιγουρευτείτε ότι ο ψηφιακός σύντροφος δουλεύει όπως είχε προγραμματιστεί…Να έχετε στο νου σας τις ηθικές περιπλοκές από τη δημιουργία ενός ψηφιακού συντρόφου, όπως ζητήματα συναίνεσης, ιδιωτικότητας και τις δυνάμει συνέπειες για την ψυχική υγεία σας».

Ολα αυτά με ανησύχησαν και θυμήθηκα ότι δεν είναι εξασφαλισμένη η εύρυθμη λειτουργία του συντρόφου. Πέρσι τον Φεβρουάριο ο συντάκτης των New York Times που καλύπτει τις τεχνολογικές εξελίξεις, Κέβιν Ρουζ, άρχισε να δοκιμάζει τις δυνατότητες την μηχανή αναζήτησης της Microsoft, που λειτουργεί με ΑΙ και από το πουθενά βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα επιθετικό φλερτ, αφού το πρόγραμμα προσπαθούσε επίμονα να τον πείσει ότι είναι ερωτευμένο μαζί του και πως ο ίδιος είναι δυστυχής στο γάμο του και πρέπει να αφήσει τη γυναίκα του για να είναι μαζί.

Η δυνατότητα δημιουργίας digital boyfriends/girlfriends έχει ήδη αρχίσει να εγείρει διάφορα διλήμματα: Μήπως οι ψηφιακές αυτές γυναίκες είναι μια υποτακτική εκδοχή του φύλου και αποτελούν αναχρονισμό για όλες τις μέχρι τώρα φεμινιστικές κατακτήσεις;  Εχει καταλογισμό ο «σύντροφος» που σε πληγώνει ή όντως οι μηχανές δεν έχουν συνείδηση; Συνιστούν οι διαδικτυακές φλυαρίες με την τεχνητή νοημοσύνη απιστία ή όχι; Και τέλος, αλλοιώνει η ΑΙ τις ερωτικές σχέσεις ή απλώς τις διανθίζει και τις κάνει πιο διασκεδαστικές;

Δεν έχω προς το παρόν απάντηση. Σύντομα πάντως η ερωτική μας ζωή θα μοιάζει βγαλμένη από το Black Mirror, τη σειρά επιστημονικής φαντασίας του BBC. Ελπίζω να είναι λίγο δυστοπική.

MHT